Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Στο φώς οι μέτοχοι των Α.Ε. τα POS και οι λογαριασμοί με το νέο έντυπο Ε3

Στο φώς οι μέτοχοι των Α.Ε. τα POS και οι λογαριασμοί με το νέο έντυπο Ε3

Οι νέοι κωδικοί-φωτιά του Ε3, που επιτρέπουν εκτεταμένες διασταυρώσεις των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών
Δημοσιεύθηκε: 09 Μαρτίου 2018, 10:41 , Τελευταία Ενημέρωση: 09/03/2018, 12:09


Την αποκάλυψη των μετόχων των Ανωνύμων Εταιρειών αλλά και την πλήρη καταγραφή των στοιχείων των επαγγελματικών λογαριασμών, των POS και των ιστοσελίδων, επιβάλει στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες η ΑΑΔΕ, με το νέο έντυπο Ε3, που παρουσιάστηκε σήμερα.
Απώτερος στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς δημιουργεί μια τεράστια βάση για διασταυρώσεις των στοιχείων των επιτηδευματιών, μέσω των οποίων διαπιστώνεται εύκολα η απόκρυψη εσόδων ή η διόγκωση των δαπανών. 
Το νέο Ε3 είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να δρα προληπτικά και να αποτρέπει κάθε επιχείρηση από τη διάπραξη φοροδιαφυγής, αλλά και ταυτόχρονα επιτρέπει τη συνολική διασταύρωση των δαπανών, κατά κλάδο. Δηλαδή με την εκκαθάριση των δηλώσεων θα προκύπτει ο μέσος όρος των δαπανών σε κάθε κλάδο δραστηριότητας και κατόπιν θα μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών οι επιχειρήσεις εκείνες που εμφανίζουν επαγγελματικές δαπάνες πάνω από το μέσο όρο.
Επίσης θα διασταυρώνονται τα δεδομένα των POS με τα αναγραφόμενα στοιχεία στα βιβλία των επιχειρήσεων και γενικότερα το νέο έντυπο, επιτρέπει εκτεταμένες διασταυρώσεις, σε όλο το φάσμα των συναλλαγών των επιχειρήσεων.
Όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ, με τον ανασχεδιασμό του εντύπου, δίνεται έμφαση στην ακριβέστερη αποτύπωση των διαφόρων κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία επιχείρησης και οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο.
Επίσης στόχος είναι, το έντυπο να προσαρμοστεί στις διατάξεις περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, καθώς και για να αποτυπωθούν σε αυτό με πληρέστερο τρόπο τα αποτελέσματα και το σύνολο των οικονομικών πληροφοριών των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν συμπεριληφθεί δυναμικοί πίνακες, όπου αναλύονται οι αναγραφόμενες οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης (αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ.).
Η νέα μορφή του εντύπου προέκυψε μετά και από τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις, που καταγράφηκαν και ελήφθησαν υπόψη από τη δημόσια διαβούλευση. Η νέα μορφή του Ε3 περιλαμβάνεται σε απόφαση, που υπέγραψε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., Γιώργος Πιτσιλής. Στην ίδια απόφαση, κοινοποιήθηκε και η “κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης”, στην οποία, για το τρέχον φορολογικό έτος, για λόγους απλούστευσης, υπάρχει η εξής αλλαγή:
Ο πίνακας συμπλήρωσης των αποδοθέντων και οφειλόμενων φόρων αντικαταστάθηκε από υπεύθυνη δήλωση του λογιστή φοροτεχνικού της επιχείρησης. Με αυτή, βεβαιώνεται η ορθή υποβολή των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και απόδοσης έμμεσων.
Οι αλλαγές 
Από την πρώτη σελίδα του τετρασέλιδου εντύπου ξεκινά η «ανάκριση» των επιτηδευματιών, καθώς σε νέους κωδικούς που προστέθηκαν θα αναγράφονται πλέον και τα ακόλουθα στοιχεία:
• Οι ενεργές ιστοσελίδες της επιχείρησης
• Οι ενεργές ηλεκτρονικές διευθύνσεις της επιχείρησης
• Οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί της επιχείρησης, με επιμέρους στοιχεία, όπως η επωνυμία των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, ο αριθμός του λογαριασμού πληρωμών, ο σειριακός αριθμός του συνδεδεμένου POS
• Θα δηλώνεται εάν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.
• Θα δηλώνονται τα στοιχεία του τερματικού POS όπως ο αριθμός η ημερομηνία σύμβασης,- απόκτησης, και η επωνυμία –ΑΦΜ των εκκαθαριστών.
Επίσης, στον κωδικό «038», θα αναγράφονται τα στοιχεία των μετόχων των Ανωνύμων Επιχειρήσεων που είναι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα θα αναγράφονται ο ΑΦΜ, το όνομα, ο αριθμός των μετοχών, το ποσοστό συμμετοχής και το είδος των μετοχών.
 

Συμβολαιογράφοι: Ολοκληρώθηκαν 246 πλειστηριασμοί ακινήτων

Συμβολαιογράφοι: Ολοκληρώθηκαν 246 πλειστηριασμοί ακινήτων

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου ανακοίνωσε ότι, από τους αναρτηθέντες έως και την 07/03/2018 πλειστηριασμούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ, δηλαδή από τους 722 (στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι αρχικές εγγραφές των πολλαπλών, αλλά οι μοναδικοί πλειστηριασμοί), 184 ανεστάλησαν και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω και 38 ματαιώθηκαν, λόγω ρύθμισης της οφειλής ή κατόπιν συνεννόησης οφειλετών και επισπεύδοντα.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος, 246 ολοκληρώθηκαν με κατακύρωση του ακινήτου σε υπερθεματιστή, ενώ σε 254 δεν υπήρξε συμμετοχή υποψήφιων πλειοδοτών ή δεν υπεβλήθησαν προσφορές (άγονοι).
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι στη διαδικασία έχουν πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι δημόσια.

Πώς θα δηλωθούν στην Εφορία τα ενοίκια ακινήτων

Πώς θα δηλωθούν στην Εφορία τα ενοίκια ακινήτων

21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Πώς θα δηλωθούν στην Εφορία τα ενοίκια ακινήτων
Του Σπύρου Δημητρέλη
Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν κάθε χρόνο στην ενοικίαση των ακινήτων τους. Στο πλαίσιο των μισθώσεων ακινήτων, υπάρχει μια υποχρέωση πολύ κρίσιμη, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να είναι φορολογικά νόμιμοι. Είναι η υποχρέωση δήλωσης των στοιχείων των μισθώσεων στο Τaxisnet, και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Με τη δήλωση γνωστοποιούνται στην Εφορία στοιχεία όπως το ακίνητο, το ύψος της μίσθωσης, ο μισθωτής και η ενεργειακή κλάση του. Ακολουθούν οι κυριότερες ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις για τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων ακινήτων.
Καταργήθηκε η σύνταξη Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης; 
Σε καμία περίπτωση. Η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας υποβάλλεται αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους και, για τον λόγο αυτό, γίνονται δεκτές τόσο έγγραφες όσο και προφορικές συμφωνίες. Η δήλωση αυτή δεν καθορίζει τις σχέσεις των συμβαλλόμενων μερών (εκμισθωτή και μισθωτή). Οι σχέσεις αυτές ρυθμίζονται και προστατεύονται από τον Αστικό Κώδικα.
Πότε υπάρχει υποχρέωση υποβολής; 
Οι εκμισθωτές-υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου, υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα αν το μίσθωμα καταβάλλεται σε χρήμα ή σε είδος. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες. 
Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής; 
- Για αστικές μισθώσεις (κατοικίας) 
- Για επαγγελματικές/εμπορικές 
- Για τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μέχρι τρεις μήνες) 
- Για αγροτικές/γεωργικές 
- Για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή με αντάλλαγμα σε είδος) 
Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται δήλωση μίσθωσης; 
Υπάρχει υποχρέωση υποβολής για:
- Αρχικές μισθώσεις ή υπεκμισθώσεις ή δωρεάν παραχωρήσεις χρήσεων γης ή ακινήτου.
- Τροποποιήσεις μισθώσεων ή υπεκμισθώσεων ή δωρεάν παραχωρήσεων χρήσεων γης ή ακινήτου. 
Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής; 
Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων δωρεάν τη χρήση του ακινήτου ή της γης και, σε περίπτωση περισσοτέρων, καθένας έχει αυτοτελή υποχρέωση. 
Πρέπει να υποβάλω στο Taxisnet μισθωτήριο που το έχω καταθέσει σε ΔΟΥ; 
Όχι. Παλιά μισθωτήρια (πριν από το 2014, που "άνοιξε" η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μίσθωσης στο Taxisnet) δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά, αφού έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε ΔΟΥ. 
Ποια είναι η διαδικασία της δήλωσης των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης; 
Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο TaxiSnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει "Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας". Ακολούθως, με το πλήκτρο "επιλογή", μεταφερεται στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσει. Η φόρμα υποβολής προτείνει στο τέλος της σελίδας δύο επιλογές: 
- Αποθήκευση, στην περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εργασία μας. (Προσοχή, η επιλογή δεν οριστικοποιεί την υποβολή). 
- Οριστικοποίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται (υποβάλλεται) η δήλωση. 
Πώς ενημερώνονται για την υποβολή οι ενδιαφερόμενοι; 
Αφού ο εκμισθωτής ολοκληρώσει την υποβολή, το σύστημα θα στείλει σε όλους τους υπόλοιπους συμβαλλομένους (εκμισθωτές και μισθωτές) ηλεκτρονικό μήνυμα στον λογαριασμό που τηρούν στο Taxisnet. 
Είμαι μισθωτής και θέλω να κάνω αποδοχή (ή άρνηση) της δήλωσης μίσθωσης. Τι κάνω; 
Προϋπόθεση για αυτό είναι ο εκμισθωτής να έχει οριστικοποιήσει την υποβολή της δήλωσης μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στο Taxisnet. Προσοχή: η αποδοχή ή η άρνηση δεν αναιρείται. 
Ποιος είναι ο χρόνος υποβολής; 
Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησή της. 
Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πρωτοκόλλου ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας; 
Η αναγραφή του πρωτοκόλλου ΠΕΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" είναι υποχρεωτική. Επομένως, αν για το ακίνητο που εκμισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ, τότε πρέπει να συμπληρώσετε υποχρεωτικά τα πεδία στην ενότητα "Ενεργειακό πιστοποιητικό". 
Πώς υποβάλλω τροποποιητική δήλωση; 
Για να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση μέσω Taxisnet, πρέπει η αρχική δήλωση να έχει υποβληθεί μέσω Taxisnet. 
Τι κάνουμε στην περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υπάρχουσας μίσθωσης; 
Μετά την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των μισθώσεων μέσω Taxisnet, θα υπάρχουν πλέον δύο κατηγορίες μισθώσεων που μπορούν να ανανεωθούν (παραταθούν): 
1. Η αρχική δήλωση μίσθωσης (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο Taxisnet (είχε δηλαδή ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης μετά την 1/1/2014). 
2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε ΔΟΥ (πριν από την 1/1/2014). 
Τι κάνουμε στην περίπτωση λάθους της καταχώρησης; 
Στην περίπτωση αυτή, κάνουμε νέα υποβολή δήλωσης μίσθωσης και στις "Σημειώσεις" προσδιορίζουμε τα λάθη της αρχικής καταχώρισης και τον αριθμό που έλαβε η αρχική καταχώριση. Οι "σημειώσεις" που καταχωρίζει ο χρήστης εμφανίζονται και στην απόδειξη υποβολής. 
Τι κάνουμε στην περίπτωση που υπάρχουν ειδικοί όροι μίσθωσης; 
Ως ειδικοί όροι νοούνται περιορισμοί στη χρήση του ακινήτου, απαγορεύσεις υπεκμισθώσεων κ.λπ. Συνήθεις περιπτώσεις τέτοιων ειδικών όρων είναι η απαγόρευση της υπομίσθωσης, η απαγόρευση της παραχώρησης χρήσης ή η παραχώρηση άδειας στον μισθωτή να συστήνει Νομικά Πρόσωπα στα οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος, ή πρόσληψη συνεταίρου κ.λπ. Στη φόρμα υποβολής έχουμε ενσωματώσει τους παραπάνω ειδικούς όρους (ακριβώς επειδή αποτελούν συνήθεις περιπτώσεις). Με την επιλογή τους, αυτοί οι ειδικοί όροι εμφανίζονται στην απόδειξη υποβολής. 
Πότε συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ΔΕΗ; 
Εάν δεν επιλέξω ότι "Το Ακίνητο ΔΕΝ ηλεκτροδοτείται", έχω υποχρέωση να καταχωρίσω τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, και ειδικότερα τα 9 πρώτα ψηφία. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παροχών, επιλέγω την κυριότερη παροχή. 
Πώς δηλώνω το συμφωνηθέν μίσθωμα; 
Στα "Στοιχεία Μίσθωσης" υπάρχει πεδίο όπου καταχωρίζουμε το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα. Ως συνολικό μηνιαίο μίσθωμα εννοείται το συμφωνηθέν μίσθωμα, όπως αυτό έχει καθοριστεί από τους συμβαλλομένους. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι εκμισθωτές, αναγράφουμε το συνολικό μίσθωμα που θα καταβάλλει ο μισθωτής. Δεν πρέπει να επιμερίσουμε το μίσθωμα ανάλογα με το ποσοστό του κάθε εκμισθωτή. 

Χρησμός του ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα




Πρόθυμο να εξοφληθεί από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA και SNP’s) αλλά όχι και να αποχωρήσει -προς το παρόν- από το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζεται το ΔΝΤ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κ. Τζέρι Ράις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την αποπληρωμή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου εμφανίστηκε θετικός. Τόνισε διπλωματικά ότι «το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει μία χώρα να μειώσει το χρέος της και μάλιστα με όποιον τρόπο μπορεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συσσωρευμένα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν σήμερα οι Κεντρικές Τράπεζες φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι περίπου 11 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού χρέους του ΔΝΤ (τα δανεικά έχουν επιτόκιο 3,8%) ήταν και μία από τις προτάσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ που έχει εγκριθεί καταρχήν από τον Μάιο του 2016.
Οταν ρωτήθηκε όμως για το πρόγραμμα εν αναμονή που έχει με την Ελλάδα και το χρόνο ενεργοποίησής του, ήταν αρκούντως… ασαφής.
Οπως είπε, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση της καταρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά η χώρα να προχωρήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μία προσπάθεια για την οποία το ΔΝΤ επιθυμεί να τη βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει. Επανέλαβε επίσης για πολλοστή φορά ότι το Ταμείο μένει σταθερό στη θέση του για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους.

Διάψευση

Στο μεταξύ, σκέψεις ή συζητήσεις για τεχνική παράταση του Μνημονίου διέψευσε κατηγορηματικά κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο περί ενδεχόμενης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 20ής Αυγούστου, εξέφρασε την έκπληξή του υπογραμμίζοντας ότι ούτε τέθηκε ούτε σχεδιάζεται κάτι τέτοιο.
Σε ό,τι αφορά το Εurogroup της Δευτέρας, τόνισε ότι θα εξετάσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο οι συζητήσεις για το χρέος και την επιτήρηση την επόμενη μέρα θα συζητηθούν πιθανότατα τον Απρίλιο.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα γίνει ενημέρωση για την εκπλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων και τη διαπίστωση του EWG στις 2 Μαρτίου ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση.
Για τη δόση είπε ότι η εκταμίευση (5,7 δισ. ευρώ) θα αποφασιστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από εθνικά Κοινοβούλια. Η εκταμίευση του δεύτερου τμήματος (1 δισ. ευρώ) θα γίνει αργότερα, ενώ συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Για την τέταρτη αξιολόγηση αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και στα 88 προαπαιτούμενα, καθώς και στο στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο. «Το χρονοδιάγραμμα μοιάζει με πρόκληση, ωστόσο μου λένε ότι είναι εφικτό», είπε.

Συνάντηση με Πάιατ

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, κατά τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού αξιωματούχου συζητήθηκαν η πορεία ολοκλήρωσης και το χρονοδιάγραμμα της τέταρτης αξιολόγησης και του τρίτου προγράμματος.
Τάσος Δασόπουλος
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


ΔΝΤ: Δεν έχει σημασία πότε θα μπούμε στο Μνημόνιο

Σημασία δεν έχει η ακριβής ημερομηνία, αλλά η επίτευξη των στόχων του προγράμματος του ΔΝΤ, που θα βάλει τα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης και θα προετοιμάσει τη χώρα για την εποχή μετά την λήξη του προγράμματος, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
«Το σημαντικό δεν είναι το ημερολόγιο… Πιστεύουμε πως η είσοδός μας στο πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε ο κ. Ράις. Το τρίτο Μνημόνιο εκπνέει κανονικά στα τέλη Αυγούστου. Το ΔΝΤ έως τώρα συμμετέχει στις αξιολογήσεις ως επόπτης αλλά χωρίς να παράσχει χρηματοδότηση.
Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για τους δύο πυλώνες, λέγοντας πως η επιτυχημένη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους εξακολουθούν να παραμένουν βασικές προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει επί της αρχής το Ταμείο.
«Εστιάζουμε στην τήρηση των προϋποθέσεων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα. Έχοντας, όμως, πει αυτό, η ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των πολιτικών δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, αποτελεί όχι μόνο το βασικό συστατικό για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει επί της αρχής, αλλά και το θεμέλιο για την βιώσιμη ανάπτυξη στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».
Ράις για ενδεχόμενο εξαγοράς από τον ESM των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους»
Σε σχετική ερώτηση για τα σενάρια που θέλουν τον ESM να αγοράζει το χρέος που έχει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ, ο κ. Ράις είπε πως το Ταμείο συμφωνεί επί της αρχής με κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να απομειώσει το χρέος μιας χώρας.
«Θα έλεγα γενικά για κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ότι είμαστε πάντα υπέρ της λήψης των κατάλληλων μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους μιας χώρας. Και πάλι δεν σχολιάζω τα σενάρια για τον ESM, διότι δεν έχω συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά φυσικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους, ιδιαίτερα όταν αυτό το αξιολογούμε ως μη βιώσιμο».

Εργάνη: Χάθηκαν πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας σε έναν χρόνο

Σημαντική κάμψη εμφάνισε η απασχόληση το Φεβρουάριο.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο της απασχόλησης μειώθηκε κατά 8.310 θέσεις απασχόλησεις φέτος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε σε 16628 το Φεβρουάριο του 2018 έναντι 24938 το Φεβρουάριο του 2017.
Αναλυτικότερα τον περασμένο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό κατά 16.628 θέσεις εργασίας όταν για τον αντίστοιχο μήνα του 2017 το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν 24.938 θέσεις εργασίας με την απώλεια θέσεων εργασίας από έτος σε έτος να ανέρχεται σε 8.310 θέσεις εργασίας.
Από εκεί και πέρα το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων του διμήνου Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2018 είναι θετικό κατά μόλις 86 θέσεις εργασίας.
Οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη είναι κατά 43,67% πλήρους απασχόλησης, κατά 41,51% μερικής απασχόλησης και κατά 14,82% πρόκειται για θέσεις εκ περιτροπής εργασίας. Ουσιαστικά πάνω από 1 στους 2 εργαζόμενους απασχολείται με όρους ευέλικτης εργασίας.

Νέα «βόμβα«» ΕΦΚΑ: Ύπουλες μειώσεις στην εθνική σύνταξη

Βόμβα μειώσεων στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ κρύβει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που συνδέει το τελικό ποσό όχι μόνον με τα έτη διαμονής αλλά και με τα έτη ασφάλισης στην Ελλάδα!
Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι οι αποφάσεις που βγήκαν από 13/5/2016 και μετά, και έχουν επιφύλαξη ως προς το ποσό της εθνικής σύνταξης, θα πρέπει να επανεξεταστούν και είτε να αρθεί η επιφύλαξη των υπηρεσιών είτε να διορθωθούν, δηλαδή να μειωθούν αναλόγως οι συντάξεις!
Το κριτήριο που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) για τη χορήγηση του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ είναι οι ασφαλισμένοι να συμπληρώνουν 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής από το 15ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης και να έχουν από 20 έτη ασφάλισης και άνω. Για 15 ως 19 έτη ασφάλισης παίρνουν από 345,6 ευρώ μέχρι 376 ευρώ, εφόσον έχουν και τα 40 έτη διαμονής.

Αλλαγή…

Ομως, με τη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε εφαρμογή τροποποιητικής διάταξης του ν. 44488/2017, αναφέρει δύο καινούργια στοιχεία ερμηνεύοντας ακόμη πιο περιοριστικά το νόμο. Αφενός μεν λέει ότι «ο χρόνος ασφάλισης δεν αποτελεί αμάχητο τεκμήριο μόνιμης διαμονής στη χώρα μας» και αφετέρου ότι «σε κάθε περίπτωση ο προσδιορισμός περιόδων μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα προϋποθέτει την ύπαρξη ασφάλισης στον ΕΦΚΑ ή στους εντασσόμενους σε αυτόν φορείς, δηλαδή (προϋποθέτει η μόνιμη διαμονή) χρόνο ασφαλιστέας απασχόλησης ή ιδιότητας».
Για το λόγο αυτό ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να ζητά πλέον από τους ασφαλισμένους στοιχεία για τα έτη που υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα, καθώς και πιστοποιητικά μόνιμης κατοικίας, όπως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, που θα πρέπει να είναι στο όνομα των ασφαλισμένων, ώστε να αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή τους.

Η… ερμηνεία

Το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ θεωρεί -χωρίς να αναφέρεται πουθενά στο νόμο 4387/2016- ότι ο χρόνος ασφάλισης δεν είναι και τεκμήριο διαμονής καθώς επίσης και το ότι συνδέει ευθέως τη μόνιμη διαμονή με ασφάλιση σημαίνει ότι η εθνική σύνταξη θα μειώνεται ακόμη και για όσους έχουν 40 έτη διαμονής από το 15ο έτος και μετά αλλά δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά διαμονής. Το πιστοποιητικό της ασφάλισής τους είναι μεν απαραίτητο, αλλά δεν θα αρκεί ως αποδεικτικό στοιχείο για τη μόνιμη διαμονή τους.
Από την άλλη, ο ΕΦΚΑ λέει ότι η ασφάλιση δεν είναι και αμάχητο τεκμήριο για τη διαμονή. Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος να εμφανίζεται 40 χρόνια ασφαλισμένος στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διαμένει και 40 χρόνια στην Ελλάδα! Αν έχει δηλαδή 40 χρόνια ένσημα, αλλά η διαμονή του είναι 35, τότε θα πάρει 336 ευρώ αντί για 384 ευρώ εθνική σύνταξη.
Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ που λόγω ιδιότητας πληρώνει εισφορές στον ΕΦΚΑ, αλλά λόγω επαγγέλματος ασκεί δραστηριότητα σε άλλη χώρα για 10 χρόνια, θα έχει μείωση στο ποσό της εθνικής σύνταξης, ακόμη και αν πληρώνει για 40 χρόνια τις εισφορές του στην Ελλάδα. Η μείωση θα είναι κατά 10/40, δηλαδή θα πάρει τα 30/40 των 384 ευρώ, γιατί μπορεί να πληρώνει εισφορές στην Ελλάδα, αλλά λείπει για 10 χρόνια, οπότε αντί για 384 ευρώ θα πάρει 288 ευρώ!
Και στις δύο περιπτώσεις, λοιπόν, για να δίδεται το ποσό της εθνικής σύνταξης στο ακέραιο (384 ευρώ) θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι τα έτη ασφάλισης είναι και έτη διαμονής!
Με την εγκύκλιο και κυρίως με την «ερμηνεία» που δίδεται στο νόμο και λέει ότι «ο χρόνος ασφάλισης δεν αποτελεί αμάχητο τεκμήριο διαμονής», συνάγεται ότι ένας ασφαλισμένος με 30 έτη θα πρέπει να αποδείξει ότι και τα 30 έτη διαμένει στη χώρα. Αν για οποιονδήποτε λόγο έλειψε για δύο ή τρία ή πέντε χρόνια, παραμένοντας όμως ασφαλισμένος, τότε δεν θα πληροί το κριτήριο της διαμονής των 30 ετών αλλά των 25 ή 28 ετών και η εθνική σύνταξη θα μειώνεται αναλόγως.

10 έντυπα για τη χώρα διαμονής

Για τη διάρκεια της μόνιμης διαμονής στη χώρα μας θα ζητούνται ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1 Τυχόν χρόνος ασφάλισης ή κατοικίας σε άλλο κράτος.
2 Βεβαίωση δημοτικής αρχής για τη μόνιμη κατοικία.
3. Αντίγραφα των εντύπων Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
4 Αδειες παραμονής όταν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών (υποχρεωτικά).
5 Πιστοποιητικό μετοικεσίας.
6 Αντίγραφο βιβλιαρίου υγείας.
7 Μισθωτήριο συμβόλαιο, με μισθωτή τον/τη δικαιούχο ή τον/τη σύζυγό του, κατατεθειμένο στην αρμόδια ΔΟΥ ή, σε περίπτωση φιλοξενίας από συγγενείς α’ ή β’ βαθμού, αντίγραφο της αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φιλοξενούντος που να το αποδεικνύει.
8 Βεβαίωση ΟΑΕΔ για την κατάθεση δικαιολογητικών καταβολής εφάπαξ επιδόματος ομογενών ή επιδόματος ανεργίας.
9 Λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, σταθερής τηλεφωνίας, ύδρευσης κ.λπ.).
10 Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο στοιχείο από το οποίο προκύπτει η μόνιμη διαμονή και εγκατάσταση στην Ελλάδα (π.χ. απολυτήριο Γυμνασίου/Λυκείου, Στρατού, τίτλοι σπουδών, διαβατήρια κ.ά.).
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου