Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Απόφαση Παπανάτσιου Ανατροπή στην ασφάλιση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Απόφαση Παπανάτσιου

Ανατροπή στην ασφάλιση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ07:41 |
Ανατροπή στην ασφάλιση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

  13  3 Google +0  0  
Προθεσμία επτά εργάσιμων ημερών αντί τριών που ίσχυε μέχρι τώρα θα έχουν πλέον οι νέοι αγοραστές οχημάτων προκειμένου να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που φθάνει μέχρι και τα 250 ευρώ ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά.

Με απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τροποποιείται παλαιότερη απόφαση η οποία αφορά στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και την επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών.

Με την νέα τροποποίηση δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των ανασφάλιστων οχημάτων, εφόσον ο αγοραστής προβεί στη σύναψη συμβολαίου εντός επτά (αντί τριών) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αγοράς.

Εν τω μεταξύ από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει να τρέχει η προθεσμία για τη νέα διασταύρωση που θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων και να επιβάλλει τα πρόστιμα τα οποία ανέρχονται σε:

- 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά.

- 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κυβικά εκατοστά

- 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά εκατοστά και

- 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικά εκατοστά

Νέα διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων- Τι να κάνετε σε περιπτώσεις ακινησίας, κλοπής, διαγραφής ή καταστροφής


Σε νέα ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων θα προχωρήσει το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου - πιθανότατα εντός αυτής της εβδομάδος - η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα λάβουν, στα e-mail τους ή στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet ή στις διευθύνσεις των σπιτιών τους, ειδοποιήσεις ότι αυτοκίνητα ή δίκυκλα που κατέχουν είναι ανασφάλιστα και ότι θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ, υπό μορφή ηλεκτρονικών παραβόλων.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν όσοι εξακολουθούν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται στα ακόλουθα ποσά:
* Για δίκυκλα μέχρι 250 κυβικά εκατοστά: 100 ευρώ
* Για δίκυκλα και αυτοκίνητα από 250 ως 1.000 κυβικά εκατοστά: 200 ευρώ.
* Για δίκυκλα και αυτοκίνητα πάνω από 1.000 κυβικά εκατοστά: 250 ευρώ.
Για τον εντοπισμό των οχημάτων τα οποία κυκλοφορούν ανασφάλιστα, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε. θα προχωρήσει στην επεξεργασία και τη διασταύρωση των στοιχείων:
α) του αρχείου της Α.Α.Δ.Ε. όπως αυτό ενημερώνεται με πληροφορίες για τις μεταβολές και τις νέες άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων καθώς επίσης και για τις μεταβολές (ακινησίες) που έχουν δηλωθεί στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.,

β) του αρχείου του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, το οποίο περιλαμβάνει πληροφοριακά δεδομένα για τα αυτοκίνητα οχήματα που είναι ασφαλισμένα,

γ) των αρχείων οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Υπουργείου νομιμοποιείται σύμφωνα με την νομοθεσία να εκδίδει άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, στα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων αυτών.
Διαδικασία εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων

Η Δ.ΗΛΕ.Δ. με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στην Α.Α.Δ.Ε. ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών θα εντοπίσει με διασταύρωση τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία σε συγκεκριμένη ημερομηνία και θα δημιουργήσει αρχείο τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων. Επιπλέον, για κάθε φερόμενο ως ανασφάλιστο όχημα θα δημιουργήσει ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί στο Δημόσιο από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ως πρόστιμο για τη μη ασφάλισή του.
Ηλεκτρονικό παράβολο θα δημιουργηθεί για κάθε ιδιοκτήτη / συνιδιοκτήτη τυχόν ανασφάλιστου οχήματος. Υποχρέωση πληρωμής όμως θα υφίσταται μόνο για ένα ηλεκτρονικό παράβολο για κάθε όχημα.
Η Δ.ΗΛΕ.Δ. θα αποστείλει, επίσης, ειδοποιητήριες επιστολές στους ιδιοκτήτες των τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε στην ηλεκτρονική θυρίδα μηνυμάτων του συστήματος TaxisNet, είτε στις τελευταίες δηλωθείσες από αυτούς ταχυδρομικές διευθύνσεις, με τις οποίες θα τους ειδοποιεί ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία (ημερομηνία διασταύρωσης) εντοπίσθηκε το όχημά τους ανασφάλιστο και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν κατά περίπτωση.
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι που είναι κάτοχοι οχημάτων
Σύμφωνα με αναλυτικό πληροφοριακό οδηγό που έχουν εκδώσει η Α.Α.Δ.Ε. και οι λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν κυκλοφορούν τα οχήματά τους για διάφορους λόγους εκ των οποίων συνάγεται ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να τα έχουν ασφαλίσει, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο τί ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία για κάθε περίπτωση κατά την οποία πράγματι δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος:
Ακινησία οχήματος: «Ακινησία» οχήματος σημαίνει ότι ένα όχημα, παρότι βρίσκεται στην κατοχή του ιδιοκτήτη του, δεν βρίσκεται σε δημόσια κυκλοφορία και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή (όπως υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας, ασφάλισης κ.λπ.). Για να αναγνωριστεί η ακινησία θα πρέπει η σχετική δήλωση μαζί με την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες να έχουν κατατεθεί, προκειμένου για ΕΙΧ αυτοκίνητα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (ή στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων), ενώ για φορτηγά δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης στις Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Κλοπή οχήματος: Η δήλωση της κλοπής οχήματος αποτελεί σημαντική υποχρέωση του ιδιοκτήτη – κατόχου του. Η κλοπή πρέπει να δηλώνεται άμεσα στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές και στις Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας. Με την πάροδο τριμήνου από την δήλωση της κλοπής, η αρμόδια Αστυνομική Αρχή χορηγεί βεβαίωση, στην οποία αναφέρεται ο χρόνος της κλοπής, η σύνταξη σχετικής δικογραφίας, καθώς και ότι το όχημα δεν έχει ανευρεθεί μέχρι την ημέρα αυτή. Η δήλωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου το όχημα να τεθεί σε «αναγκαστική ακινησία» λόγω κλοπής.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης - κάτοχος δεν δήλωσε την κλοπή του οχήματός του, όπως είχε υποχρέωση, πρέπει να το πράξει άμεσα, σύμφωνα με τα παραπάνω. Σημειώνεται ότι η κλοπή καταχωρείται στο σύστημα με την ημερομηνία κατά την οποία προσέρχεται ο κάτοχος στην Αστυνομική Αρχή και δηλώνει την κλοπή του οχήματος και όχι με βάση την ημερομηνία, στην οποία κατά δήλωσή του έγινε η κλοπή.
Ειδικά για τις κλοπές ΕΙΧ αυτοκινήτων και δικύκλων, οι οποίες έλαβαν χώρα από το 2004 έως τον Ιούλιο του 2017, η Α.Α.Δ.Ε. ζήτησε και έλαβε από τις Αστυνομικές Αρχές συγκεντρωτικά ηλεκτρονικά στοιχεία για την  επιβεβαίωση και επικαιροποίηση των δεδομένων, ώστε τα οχήματα αυτά να εξαιρούνται από τους διασταυρωτικούς ελέγχους. Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον ένα όχημα εντοπιστεί ως ανασφάλιστο, παρόλο που έχει δηλωθεί στις Αστυνομικές Αρχές η κλοπή του, ο ιδιοκτήτης του έχει τη δυνατότητα, εντός δύο μηνών από την ηλεκτρονική διασταύρωση, να προσκομίσει τη δήλωση κλοπής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ώστε να ακυρώσει το παράβολο ανασφαλίστου οχήματος.
Οριστική διαγραφή ΕΙΧ αυτοκινήτου: Για την οριστική διαγραφή ΕΙΧ αυτοκινήτου οχήματος από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απαιτείται η παράδοση του οχήματος σε πιστοποιημένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής του (ανακυκλωτή), σύμφωνα με τις διαδικασίες του π.δ. 116/2004, προκειμένου το όχημα να καταστραφεί. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καταστροφής που εκδίδεται στη συνεχεία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οριστική διαγραφή οχήματος από το Μητρώο Οχημάτων.
Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διαγραφεί από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών όχημα το οποίο δόθηκε για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση πριν από τις 4-3-2004, δηλαδή πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του π.δ. 116/2004. Η διαγραφή πραγματοποιείται αναδρομικά από την παραπάνω ημερομηνία, με μια πολύ απλή διαδικασία, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρόσφατου νόμου (άρθρο 69 του ν. 4484/2017). Οι ιδιοκτήτες τέτοιων οχημάτων μπορούν να προσέρχονται σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Η Α.Α.Δ.Ε. ενημερώνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για όλες τις διαγραφές οχημάτων και δεν χρειάζεται προσέλευση του πολίτη στις Δ.Ο.Υ.
Καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση οχήματος πριν από τις 4-3-2004, χωρίς να υπάρχει πιστοποιητικό καταστροφής: Για την οριστική διαγραφή ΕΙΧ αυτοκινήτου οχήματος από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απαιτείται η παράδοση του οχήματος σε πιστοποιημένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής του (ανακυκλωτή), προκειμένου το όχημα να καταστραφεί. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καταστροφής που εκδίδεται στη συνεχεία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οριστική διαγραφή οχήματος από το Μητρώο Οχημάτων.
Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διαγραφεί από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών όχημα το οποίο δόθηκε για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση πριν από τις 4-3-2004, δηλαδή πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του π.δ. 116/2004. Η διαγραφή πραγματοποιείται αναδρομικά από την παραπάνω ημερομηνία, με μια πολύ απλή διαδικασία. Οι ιδιοκτήτες τέτοιων οχημάτων μπορούν να προσέρχονται σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Η Α.Α.Δ.Ε. ενημερώνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για όλες τις διαγραφές οχημάτων και δεν χρειάζεται προσέλευση του πολίτη στις Δ.Ο.Υ.
Όχημα που έχει παραδοθεί στην Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος» (ΕΔΟΕ), για καταστροφή προκειμένου να διαγραφεί οριστικά ή το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο στον δρόμο, το περισυνέλεξε  ο Δήμος: Η Α.Α.Δ.Ε. έχει αναπτύξει πλέον ηλεκτρονική επικοινωνία με την Ε.Δ.Ο.Ε. «ώστε να εξαιρούνται από τους διασταυρωτικούς ελέγχους όλα τα οχήματα που έχουν καταστραφεί από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, ανεξάρτητα εάν παραδόθηκαν στην ΕΔΟΕ από:
- τους ίδιους τους ιδιοκτήτες – κατόχους τους,
- τους Ο.Τ.Α. ή
- τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΔΔΔΥ πρώην ΟΔΔΥ).
Α. Παρά τα ανωτέρω, σε περίπτωση που ιδιοκτήτης-κάτοχος έλαβε ειδοποιητήριο ενώ έχει προβεί στην παράδοση του οχήματός του σε πιστοποιημένο ανακυκλωτή, μπορεί να ζητήσει την ακύρωση του παραβόλου, με την προσκόμιση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. της βεβαίωσης παραλαβής του οχήματος που χορηγείται από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ (Οχήματα Στο Τέλος Κύκλου Ζωής).
Β. Σε περίπτωση που το όχημα περισυλλέχθηκε από το Δήμο και δεν είναι πλέον στην κατοχή του ιδιοκτήτη του, αυτός οφείλει να αναζητήσει και να λάβει από τον οικείο Δήμο είτε το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, είτε βεβαίωση ότι το όχημα περισυλλέχθηκε και στάλθηκε στην ΔΔΔΥ. Σε περίπτωση που το όχημα περιήλθε στην ΔΔΔΥ, προσκομίζεται βεβαίωση από την ΔΔΔΥ από την οποία πρέπει να προκύπτει η καταστροφή ή μη του οχήματος. Εφόσον προσκομισθούν τα δικαιολογητικά αυτά, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ακυρώνει το παράβολο ανασφάλιστου οχήματος.
Δίκυκλο όχημα το οποίο δεν βρίσκεται σε κυκλοφορία, λόγω καταστροφής, διάλυσης ή αχρήστευσής του: Για τις μοτοσικλέτες (δίκυκλα οχήματα άνω των 50 κυβικών εκατοστών) δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη διαγραφή τους και αυτή μπορεί να γίνεται οποτεδήποτε, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού καταστροφής από ανακυκλωτή. Σε περίπτωση αχρήστευσης (καταστροφής) ή διάλυσης μοτοσικλέτας, ο ιδιοκτήτης- κάτοχος αυτής υποβάλλει αίτηση σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, στην οποία αναγράφεται ο λόγος της οριστικής διαγραφής.
Η παραπάνω αίτηση υποβάλλεται εντός δύο (2) μηνών από το χρόνο που επήλθε το γεγονός και μαζί με αυτή παραδίδονται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες της μοτοσικλέτας, εφόσον υπάρχουν. Εάν δεν υπάρχουν, προσκομίζεται δήλωση απώλειας προς τις Αστυνομικές Αρχές. Οι Υπηρεσίες Μεταφορών χορηγούν βεβαίωση στους αιτούντες για διαγραφή της μοτοσικλέτας από το Μητρώο, με ημερομηνία διαγραφής εκείνη της κατάθεσης της αίτησης.
Εάν όμως από δημόσιο έγγραφο που συνυποβάλλεται με την αίτηση, προκύπτει προγενέστερη ημερομηνία καταστροφής, διάλυσης ή αχρήστευσης και η διαγραφή καταχωρηθεί με προγενέστερη ημερομηνία του διασταυρωτικού ελέγχου ανασφαλίστων οχημάτων, τότε το παράβολο ακυρώνεται χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια από τον ενδιαφερόμενο, χωρίς δηλαδή προσέλευση του σε Δ.Ο.Υ.
Όχημα, το οποίο έχει κατασχεθεί από δημόσια αρχή, επειδή εντοπίστηκε παράνομο υλικό στο εσωτερικό του: Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομισθεί στη Δ.Ο.Υ. η έκθεση κατάσχεσης προκειμένου να εξετασθεί η θέση του οχήματος σε «αναγκαστική ακινησία». Εφόσον αυτό γίνει δεκτό και ο εντοπισμός του οχήματος ως ανασφαλίστου αφορά την περίοδο που έχει τεθεί σε ακινησία, το σχετικό παράβολο ανασφάλιστου οχήματος δύναται να ακυρωθεί.
Ειδοποιητήριο για μη ασφάλιση οχήματος το οποίο ανήκε φορολογούμενο, ο οποίος απεβίωσε πριν δύο μήνες και η ασφαλιστική κάλυψη έληξε ένα μήνα με τον θάνατό του: Στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται ένα χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, που μπορεί να εκτείνεται μέχρι και την ημερομηνία του διασταυρωτικού ελέγχου, κατά το οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου. Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την προθεσμία που τίθεται για την υποβολή από τον κληρονόμο της δήλωσης φόρου κληρονομίας. Γίνεται λοιπόν δεκτό ότι εάν ο θάνατος επέλθει μέσα σε έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία διασταύρωσης, το παράβολο που εκδόθηκε θα ακυρώνεται με την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου από έναν από τους κληρονόμους.
Σε περίπτωση όμως που το όχημα βρίσκεται σε κυκλοφορία, οι κληρονόμοι έχουν υποχρέωση να το ασφαλίσουν και δεν μπορούν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα.
Κατά συνέπεια, στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλεται οι κληρονόμοι είτε να μην κυκλοφορούν το όχημα είτε να το θέσουν οι ίδιοι σε φορολογική ακινησία με την προσκόμιση των στοιχείων κυκλοφορίας του στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του θανόντα.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της τετράμηνης προθεσμίας για την αποποίηση της κληρονομιάς.
Πώς μπορεί να ελεγχθεί εάν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο: Το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, το οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα μας, έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική εφαρμογή www.hic.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν εάν εμφανίζονται ασφαλισμένοι και να προβούν έγκαιρα σε διορθώσεις τυχόν λαθών στα στοιχεία τους, επικοινωνώντας με την ασφαλιστική τους εταιρία.
Έως 7 εργάσιμες μέρες το χρονικό περιθώριο ασφάλισης για όσους απέκτησαν πρόσφατα νέα οχήματα
Εν τω μεταξύ, με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενόψει της επικείμενης νέας ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, παρέχεται, σε όσους φορολογούμενους απέκτησαν πολύ πρόσφατα νέα οχήματα, μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για την ασφάλιση αυτών. Συγκεκριμένα, με την απόφαση υπ' αριθμόν  ΠΟΛ.1046/2018 απόφαση της υφυπουργού προβλέπεται ότι δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των ανασφάλιστων οχημάτων, εφόσον ο αγοραστής του νέου οχήματος προβεί στη σύναψη ασφαλιστικού συμβολαίου εντός επτά εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αγοράς, αντί τριών που ίσχυε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: