Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ποιος αγρότης εντάσσεται και πότε στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Εν όψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές προς το δημόσιο (εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία), είναι σκόπιμο κάθε αγρότης να ενημερωθεί για την δυνατότητα ένταξής του, στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Για το θέμα μίλησαν στον ΑγροΤύπο η Ελένη Καψάλη (Π & Κ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Λογιστικά Φοροτεχνικά, Λογίστρια Α' Τάξης) και η Κατερίνα Γ. Μ. Κουσουνή-Ρόμπολα & Συνεργάτες (Οικονομολόγος, Μ.Sc, Λογίστρια Α' Τάξης), σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Φυσικά δεν πρόκειται για μια απλή ρύθμιση, αλλά για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Εντός λίγων ημερών από την υποβολή αίτησης ένταξης στην ρύθμιση, και για χρονικό διάστημα 70 ημερών, αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη. Ενώ έχουμε ακύρωση μέτρων είσπραξης και πλειστηριασμών σε βάρος οφειλετών που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας αγρότης, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση, στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι:
  • Να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. Σε μερικές περιπτώσεις τα αποτελέσματα της χρήσης του 2017 θα είναι καθοριστικά.
  • Να έχει ενεργή επαγγελματική δραστηριότητας κατά την υποβολή της αίτησης (οι αγρότες ειδικού καθεστώτος πληρούν την προϋπόθεση).
  • Να έχουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Ο εξωδικαστικός Μηχανισμός έχει 2 διαφορετικές κατηγορίες ρυθμίσεων.

Η μια απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα και η άλλη σε πρόσωπα χωρίς πτωχευτική δυνατότητα. Ένας αγρότης εξαρχής θεωρείται ότι δεν έχει την πτωχευτική ικανότητα, ωστόσο μπορεί υπό προϋποθέσεις να του αποδοθεί.

Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθεί σύμβαση ρύθμισης σε 120 δόσεις, θα πρέπει να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης του.

Ένας αγρότης που δεν διαθέτει την πτωχευτική ικανότητα, μπορεί να ρυθμίσει οφειλές προς τον ΟΓΑ και προς την εφορία, ενώ σύντομα αναμένουμε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα εντάσσονται και οφειλές προς την πρώην ΑΤΕ. Συγκεκριμένα οι δανειολήπτες αναμένεται να έχουν δυο επιλογές ρύθμισης- διευθέτησης των δανείων τους:

1. Να πληρώσουν εφάπαξ ένα ποσοστό της οφειλής τους κερδίζοντας κούρεμα έως και 60%

2. Να ρυθμίσουν το δάνειό τους σε 120 δόσεις κερδίζοντας κούρεμα ως και 40%.

Και στις δύο περιπτώσεις θα διαγράφονται οι τόκοι που επιβλήθηκαν από τη μεταβίβαση του δανείου στον εκκαθαριστή ως και σήμερα. Όσο αφορά το κούρεμα, θα εξαρτάται από την εξασφάλιση του χρέους, μέσω της ύπαρξης ή όχι εμπραγμάτων ασφαλειών.

Ωστόσο θα μένουν εκτός ρύθμισης, οφειλές προς τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Ενώ ένας αγρότης με πτωχευτική ικανότητα μπορεί να εντάξει και τις οφειλές του προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Είναι λοιπόν σημαντικό κάθε αγρότης να εξετάσει το όφελος από την απόκτηση της πτωχευτικής ικανότητας καθώς και την δυνατότητα απόκτησης της.

Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη της νομολογίας, εμπορική ιδιότητα έχει ο ασχολούμενος με γεωργικές ή κτηνοτροφικές εργασίες, αν ασκεί αυτή τη δραστηριότητα με τη μορφή οργανωμένης μονάδας η οποία έχει σημαντικό μέγεθος, δηλαδή αν πρόκειται για δραστηριότητα η οποία διαθέτει οργάνωση κεφαλαίου και εργασίας και με την οποία γίνεται κερδοσκοπική εκμετάλλευση των υλών οι οποίες αγοράζονται, των εγκαταστάσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται και της εργασίας των απασχολούμενων τρίτων.

Οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που εντάσσονται στην ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, στη ρύθμιση υπάγονται:

1) οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 και

2) οφειλές προς τους Φορείς Κύριας Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης βεβαιωμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους μετά τον Μάιο του 2018 λόγω της παράτασης που έχει δοθεί από τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2018.

Οι οφειλές που γεννήθηκαν μετά το 2016 πρέπει να ρυθμιστούν εντός 90 ημερών από την επίτευξη σύμβασης εξωδικαστικού μηχανισμού. Η προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Προσοχή: κάθε φορολογούμενος έχει δυνατότητα υποβολής, μόνο μιας αίτησης. Αν η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, χάνει την δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις.

Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα και οφειλές άνω των 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές: Ρυθμίζουν όλες τις οφειλές που έχουν προς όλες τις τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς να υπάρχει κανένα ανώτατο όριο στο ύψος των οφειλών.

Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις με διαγραφή έως και,
  • 85% των προσαυξήσεων
  • 95% των προστίμων και
ακόμα και μέρους του κεφαλαίου.

Για φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική δυνατότητα και οφειλές έως 20.000 ευρώ η εφαρμογή υποβολής αίτησης για ρύθμιση, θα τεθεί σε εφαρμογή τους επομένους μήνες και οι αποδεκτές προτάσεις θα είναι ανάλογες με τις ρυθμίσεις που προσφέρονται και σε όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα: Ρυθμίζουν όλες τις οφειλές που έχουν προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, αρκεί να μη ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ προς κάθε φορέα. Δηλαδή έως 50.000 ευρώ προς την εφορία και τις 50.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σύντομα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει να ενταχτούν και οφειλές άνω των 50.000 ευρώ προς κάθε φορέα.

Ρυθμίσεις που προσφέρονται:
  • Για οφειλές έως 3.000 ευρώ: Δυνατότητα ρύθμισης σε 36 δόσεις χωρίς καμία διαγραφή σε προσαυξήσεις και πρόστιμα.
  • Για οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ: Δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις με διαγραφή 85% σε προσαυξήσεις.
  • Για οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ: Δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις με διαγραφή 85% σε προσαυξήσεις και 95% σε πρόστιμα.

Πρέπει λοιπόν κάθε αγρότης που έχει οφειλές και επιθυμεί την ρύθμιση τους, να φροντίσει άμεσα να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο μέσου εξωδικαστικού όσο και μέσου του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη.

Ο εξωδικαστικός Μηχανισμός για κάποιους είναι μονόδρομος και μπορεί να αποδειχτεί και σωτήριος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: