Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Παράταση για τις ΜΥΦ λόγω… Σαββάτου Τι ορίζει η νομοθεσία

Παράταση για τις ΜΥΦ λόγω… Σαββάτου
Τι ορίζει η νομοθεσία
29 Μαρ 2018 - 11:16
Picture 0 for Παράταση για τις ΜΥΦ λόγω… Σαββάτου
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε παράταση οδηγείται η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ), δεδομένου ότι η τελευταία ημέρα του μήνα και καταληκτική προθεσμία για την υποβολή τους, είναι Σάββατο.

Η σχετική παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών έως και την Παρασκευή.

Ο χρόνος παράτασης θα ισχύει για μία ακόμη εργάσιμη ημέρα και συγκεκριμένα έως και τη Δευτέρα 2 Απριλίου  για την υποβολή των ΜΥΦ. Σχετική πρόβλεψη για τις προθεσμίες, υπάρχει και στο άρθρο 242 του αστικού κώδικα, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι “η προθεσμία λήγει όταν περάσει ολόκληρη η τελευταία ημέρα και, εάν είναι κατά το νόμο εορτάσιμη, όταν περάσει ολόκληρη η επόμενη εργάσιμη”.

Τι ορίζει ο ΚΦΔ

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η πρόβλεψη του άρθρου 7 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ν. 4174/2013. Στη συγκεκριμένη διάταξη ορίζεται, ότι, εάν η εκπνοή προθεσμίας για την άσκηση δικαιώματος ή εκπλήρωση υποχρέωσης, όπως ορίζεται από τη φορολογική νομοθεσία, συμπίπτει με επίσημη αργία, Σάββατο ή Κυριακή, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη ημέρα, κατά την οποία η φορολογική διοίκηση λειτουργεί για το κοινό. Επομένως, καθότι η 31η Μαρτίου είναι Σάββατο και η αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα για τη φορολογική αρχή, είναι η Δευτέρα, η παράταση θα δοθεί έως και τις 2 Απριλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η φορολογική αρχή δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω παράταση του χρόνου υποβολής, καθώς θυμίζουμε ότι ήδη έχει δοθεί ένας μήνας επιπλέον προθεσμίας για τους υπόχρεους, αντί για το τέλος Φεβρουαρίου, στο τέλος Μαρτίου, ενώ η προθεσμία κατάθεσης των τροποποιητικών δηλώσεων, έχει παραταθεί έως και τις 15 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: