Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Αλαλούμ με τις λανθασμένες περικοπές στους συνταξιούχους

Αλαλούμ με τις λανθασμένες περικοπές στους συνταξιούχους

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Χιλιάδες συνταξιούχοι συρρέουν στον ΕΦΚΑ, στο Γενικό Λογιστήριο και στο ΕΤΕΑΕΠ κάνοντας αίτηση προκειμένου να τους επιστραφούν ποσά που κακώς τους παρακρατήθηκαν από τη σύνταξη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Θύματα μιας απίστευτης ταλαιπωρίας, αλλά και –σε ορισμένες περιπτώσεις– σημαντικών περικοπών στις συντάξεις τους, έχουν πέσει χιλιάδες συνταξιούχοι που ακόμη και με την προτροπή δικηγόρων ή και των μέσων μαζικής ενημέρωσης συρρέουν στον ΕΦΚΑ, στο Γενικό Λογιστήριο και στο ΕΤΕΑΕΠ κάνοντας αίτηση προκειμένου να τους επιστραφούν ποσά που κακώς τους παρακρατήθηκαν από τη σύνταξη. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει παραδεχθεί δημόσια το εάν θεωρεί παράνομες τις κρατήσεις και σημειώνει πως θα αντιμετωπίσει το θέμα στον κατάλληλο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια που δημιουργούνται από τα θετικά αποτελέσματα των οικονομικών δεδομένων της κοινωνικής ασφάλισης.
Οι «ειδικοί» στην κοινωνική ασφάλιση προτρέπουν τους συνταξιούχους να υποβάλουν αιτήσεις οι οποίες, εφόσον δεν υπάρχει πολιτική απόφαση, σωρεύονται στα Ταμεία, χωρίς κανείς να τις ελέγχει. Και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει φόβος άμεσης παραγραφής των απαιτήσεων, καθώς η προβλεπόμενη 5ετία παρέρχεται τον Αύγουστο του 2021.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι γίνονται και αποδέκτες της ταλαιπωρίας αλλά και της αγανάκτησης των συνταξιούχων, ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μια κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μεικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση - περικοπή. Με τον νόμο 4387/16, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές «επανυπολογίστηκαν» τον Αύγουστο του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ. Τον επανυπολογισμό τον ανέλαβε η ΗΔΙΚΑ εφαρμόζοντας τον νόμο, με αποτέλεσμα να αποδοθούν στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ από το ΕΤΕΑΕΠ σημαντικά μειωμένα ποσά κατά τον συγκεκριμένο μήνα (8/2016). Ο λόγος ήταν απλός. Επειδή η κράτηση ήταν κλιμακωτή, η μείωση των συντάξεων είτε οδήγησε σε μικρότερο συντελεστή είτε ακόμη και σε μηδενική κράτηση, καθώς οι συντάξεις μειώνονταν κάτω από τα 1.300 ευρώ. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το υπουργείο έστειλε εγκύκλιο με την οποία διατηρήθηκε το αρχικό ποσό κράτησης σε όσους δεν είχαν μείωση στο καθαρό ποσό αλλά στο μεικτό. Ετσι, τον Σεπτέμβριο του 2016 επανέφεραν τους παλιούς συντελεστές και το ΕΤΕΑΕΠ απέδωσε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχε αποδώσει τον Αύγουστο.
Οι συνταξιούχοι, διαπιστώνοντας σταδιακά τι συμβαίνει, άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις στα Ταμεία, ανεξάρτητα αν τους αφορούσε ή όχι. Γιατί, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο εξειδικευμένος στην κοινωνική ασφάλιση δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, το θέμα δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, αφορά ένα ποσοστό από αυτούς που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, και για να λυθεί, θα πρέπει το υπουργείο να πάρει σαφή θέση.
Υπάρχουν νομικοί που εκτιμούν ότι σε εικονικό άθροισμα συντάξεων επιβάλλονται από τον Αύγουστο του 2016 και μετά και οι περικοπές στις κύριες συντάξεις του νόμου 4093/2012, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα νέα ποσά αθροίσματος συντάξεων όπως αυτά ισχύουν μετά τη μείωση των επικουρικών και των μερισμάτων. Βέβαια, σε αυτό το θέμα φαίνεται πως υπάρχει διχογνωμία, αφού κάποιοι (και στο υπουργείο Εργασίας) εκτιμούν ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου το θέμα «αντιμετωπίστηκε» νομιμοποιώντας στην πράξη τον τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων.
Πλέον, οι συνθήκες που επικρατούν στα Ταμεία και κυρίως έξω από το ΕΤΕΑΕΠ στην οδό Φιλελλήνων στο κέντρο της Αθήνας, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), έχει ξεπεράσει τα όρια της βαρβαρότητας και της αθλιότητας και για τους υπαλλήλους και για τους συναλλασσομένους.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, το υπουργείο φέρεται να εξετάζει πλέον τρόπους επιστροφής των ποσών, μόνο για τις επικουρικές συντάξεις, και βέβαια μόνο σε όσους πραγματικά υπάρχει λάθος στον τρόπο υπολογισμού. Μάλιστα, το συνολικό ποσό εκτιμάται πως δεν ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ, για την επιστροφή αναδρομικών σε περίπου 150.000-200.000 συνταξιούχους. Βέβαια, το θέμα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι το κόστος μπορεί να καλυφθεί από το πλεόνασμα στα έσοδα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: