Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Σε ποια περίπτωση η κοινοπραξία εταιρειών πρέπει να γράφεται στο ΓΕΜΗ Τι ορίζεται με σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Σε ποια περίπτωση η κοινοπραξία εταιρειών πρέπει να γράφεται στο ΓΕΜΗ
Τι ορίζεται με σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ
21 Μαρ 2018 - 08:30
Picture 0 for Σε ποια περίπτωση η κοινοπραξία εταιρειών πρέπει να γράφεται στο ΓΕΜΗ
Του Γιώργου Λαμπίρη

Γνωμοδότηση σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής κοινοπραξίας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σε συνέχεια της οποίας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε σχετική εγκύκλιο.

Πώς προέκυψε η εξέταση της υπόθεσης

Η γνωμοδότηση προέκυψε μετά από ερώτημα, σχετικά με το εάν είναι υποχρεωτική η εγγραφή των κοινοπραξιών στο ΓΕΜΗ, καθώς και αναφορικά με το εάν είναι υποχρεωμένη μία κονοπραξία να εγγραφεί στο Μητρώο,  εφόσον έχει συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό το κοινό όφελος των μελών της και την εκπόνηση μελέτης, η οποια της ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό.

Επιπλέον, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ερωτήθηκε σχετικά με τις συνέπειες, σε περίπτωση που κάποια κοινοπραξία δεν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ και κατά πόσο αυτή είναι υποχρεωτική ή όχι.

Η υπόθεση εξετάστηκε μετά από τη σύσταση κοινοπραξίας για μελέτη κτηματογράφησης, με στόχο την κατάρτηση του Εθνικού Κτηματολογίου και των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Τι έδειχνε το καταστατικό της κοινοπραξίας

Από το καταστατικό της κοινοπραξίας, προέκυπτε ότι αποκλειστικός σκοπός της, είναι η εκπόνηση μελέτης. Αναφορικά με την εγγραφή της ή όχι στο ΓΕΜΗ, ο διαχειριστής της κατέθεσε αίτηση στο τμήμα ΓΕΜΗ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη γνώμη του, σχετικά με το εάν προκύπτει υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ ή όχι. Ο διαχειριστής ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ορθώς δεν πραγματοποιήθηκε εγγραφή της κοινοπραξίας στο ΓΕΜΗ, καθότι δεν ασκεί εμπορική δραστηριότητα, και αποτελεί ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενωθεί για τη διεκπεραίωση ενός έργου («γνήσια» κοινοπραξία). Επί της ουσίας , ο ίδιος υποστήριζε, ότι ο ρόλος της κοινπραξίας περιορίζεται αποκλειστικά στο συντονισμό και την οργάνωση, καθώς και στη διοίκηση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας των μελών της, χωρίς να ασκεί η ίδια εμπορική δραστηριότητα.

Η θέση της Ζ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά της, η Ζ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης έκρινε ότι η κοινοπραξία ασκεί η ίδια εμπορική δραστηριότητα, θεωρώντας τη δηλαδή ως «μη γνήσια», σε αντίθεση με τα παραπάνω.

Σημειώνεται ότι αρκετές είναι οι ανάλογες περιπτώσεις, κατά τις οποίες εγείρονται διαφωνίες μεταξύ των υπηρεσιών του ΓΕΜΗ και των ΔΟΥ, αναφορικά με το ποιες κοινοπραξίες είναι υποχρεωμένες να εγγραφούν στο Μητρώο και ποιες όχι.

Η απάντηση του ΝΣΚ

Στη διχογνωμία που προκλήθηκε, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ήρθε να απαντήσει κατά πλειοψηφία, ότι η εγγραφή στο ΓΕΜΗ της κοινοπραξίας, είναι υποχρεωτική, όταν αυτή ασκεί εμπορική δραστηριότητα. Συν τοις άλλοις το ΝΣΚ ανέφερε, ότι η κοινοπραξία που συγκροτήθηκε με στόχο το κοινό όφελος των μελών της για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, δεν ασκεί εμπορική πράξη και κατ’ επέκταση εμπορική δραστηριότητα.

Στην απάντησή του το ΝΣΚ αναφέρει επίσης, ότι το εάν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, η υποχρεωτική εγγραφή της κοινοπραξίας στο ΓΕΜΗ, είναι κάτι το οποίο ερευνά η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΜΗ.

Τι πρόστιμο επιβάλλεται στους παραβάτες

Τέλος, αναφορικά με το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση, κατά την οποία μία κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να εγγραφεί στο ΓΕΜΗ, και δεν το κάνει, τότε της επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, και όπως ορίζει το άρθρο 17 του νόμου 3419 του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: