Από την Σκύλα στην Χάρυβδη – Αντικειμενικές, συντάξεις και αφορολόγητο προκαλούν «σεισμό» στην κυβέρνηση

Από την Σκύλα στην Χάρυβδη – Αντικειμενικές, συντάξεις και αφορολόγητο προκαλούν «σεισμό» στην κυβέρνηση | Newsit.gr
Έχουμε… «φάει» το γάιδαρο αλλά αντικειμενικές αξίες, συντάξεις και αφορολόγητο που είναι η… ουρά, φαίνεται πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.
Τα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου λένε αθλητές και προπονητές είναι τα πιο δύσκολα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν άριστα ότι έχουν μπροστά τους ένα ιδιαίτερα δύσκολο 4μηνο, μέσα στο οποίο καλούνται να διαχειριστούν ίσως τα πλέον δύσκολα μέτρα που θα έχουν λάβει στην διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου. Μέτρα τα οποία και πλήττουν ακόμη και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, που μέχρι σήμερα σε γενικές γραμμές είχαν κάποια ασπίδα προστασίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, αφού οι δανειστές δεν δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού. Οι ξένοι ξέρουν πως όταν φύγουν, έστω και προσωρινά από την χώρα και ενόψει εκλογών η κυβέρνηση θα χαλαρώσει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και θα τεθεί εν αμφιβόλω το όλο εγχείρημα. Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς εντοπίζεται στην όσο το δυνατό χαλάρωση του ασφυκτικού πακέτου.

Οι αντικειμενικές αξίες

Οι νέες αντικειμενικές, αν τελικά καταφέρουν να τις βγάλουν, θα προβλέπει σημαντικές αυξήσεις σε περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνται λαϊκές. Αν αυτό ισχύσει απλά θα σημάνει μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Ειδικά στην επαρχία, οι εισηγήσεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες κάνουν λόγο για αυξήσεις ακόμη και άνω του 30%. Στις 22 Μαρτίου οπότε και εκπνέει και η νέα ημερομηνία για την κατάθεση των νέων τιμών από την πλευρά των εκτιμητών, θα φέρει αυξήσεις στις «φτωχότερες» περιοχές της χώρας αλλά και για μειώσεις τιμών στα ακριβότερα προάστια.

Συντάξεις

Οι μειώσεις των συντάξεων, δεν επικεντρώνονται αυτή τη φορά στους έχοντες τις υψηλότερες συντάξεις αλλά πλήττουν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το επιχείρημα ότι προστατεύονται οι φτωχότερες τάξεις δεν θα μπορεί να σταθεί από τον Δεκέμβριο όταν θα περικοπεί κατά 18% το εισόδημα του συνταξιούχου των 700 ευρώ, όταν θα καταργηθεί πλήρως το ΕΚΑΣ ήταν όταν θα μοιράζονται κατά χιλιάδες οι συντάξεις χηρείας των 200 και των 300 ευρώ τον μήνα.

Αφορολόγητο

Η μείωση του αφορολογήτου –την οποία η κυβέρνηση πασχίζει να εφαρμόσει από την 1/1/2020 όταν πλέον θα έχουν κριθεί όλα σε πολιτικό επίπεδο-  δεν θα αγγίξει φτωχούς αλλά τους πάντες. Εκεί και αν καταρρέει το επιχείρημα περί προστασίας των φτωχών και των αδυνάτων. Και αυτό διότι η μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ επηρεάζει αναλογικά περισσότερο τους χαμηλόμισθους παρά τους υψηλόμισθους. Ο χαμηλόμισθος των 650 ευρώ τον μήνα, χάνει έναν ολόκληρο μισθό σε αντίθεση με τον φορολογούμενο των 3.000 ευρώ τον μήνα ο οποίος δεν χάνει ούτε μισό δεκαπενθήμερο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πλήρως ενήμερος για το περιεχόμενο των εισηγήσεων των εκτιμητών και δεν διστάζει να παραδεχτεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι ίσως το δυσκολότερο ζήτημα της 4ης αξιολόγησης όχι μόνο από τεχνικής αλλά και από πολιτικής απόψεως. Το να υιοθετηθεί η συνταγή του 2016 και να φορτωθούν όλα τα κακά στους περίπου 500.000 ιδιοκτήτες η ατομική περιουσία των οποίων ξεπερνά τις 200.000 ευρώ δεν φαίνεται να αποτελεί τη λύση αυτή τη φορά. Ή θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να αγνοήσει τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών και να φτιάξει αντικειμενικές αξίες κομμένες και ραμμένες στα δικά του κομματικά κριτήρια (σ.σ κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί κύμα προσφυγών στα δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των νέων τιμών ζώνης) ή θα πρέπει να κάνει ατελείωτες προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με απρόβλεπτες συνέπειες όσον αφορά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Για το θέμα του αφορολογήτου, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να μεταθέσει την μείωση του από την 1/1/2019 έστω θυσιάζοντας το καλό πακέτο μέτρων της συγκεκριμένης χρονιάς. Όσον αφορά στους συνταξιούχους, περιθώρια διάσωσης δεν υπάρχουν. Ακόμη και ο χαμηλοσυνταξιούχος, θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται ακόμη και πάνω από 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές

Πού θα αυξάνεται και πού μειώνεται ο φόρος ακινήτων - Πόσο θα αυξηθεί ο συμπληρωματικός φόρος

Τα πάνω κάτω έρχονται στον ΕΝΦΙΑ του 2018 και των επομένων ετών, μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες πι οποίες θα είναι έτοιμες το αργότερο στις πρώτες μέρες του Απριλίου.
Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι «παγωμένες» από τον Μάρτιο του 2007, ενώ στη δεκαετία που μεσολάβησε, οι αγοραίες τιμές των ακινήτων μειώθηκαν δραματικά, κατά μέσο όρο, 42% σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές, οι αγοραίες τιμές είτε αυξήθηκαν είτε έμειναν αμετάβλητες, καθώς αναβαθμίστηκαν οι περιοχές που βρίσκονται (π.χ. κοντά σε ΜΕΤΡΟ κ.λπ) με αποτέλεσμα σήμερα, οι αγοραίες αξίες, να είναι υψηλότερες των αντικειμενικών τιμών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν πως οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λαϊκές περιοχές και στα χωριά, όπου ενδεχομένως οι νέες τιμές θα είναι αυξημένες, σε σχέση με τις υφιστάμενες.
Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑτόσο στις φθηνές περιοχές όσο και στις ακριβές. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει κενό της τάξεως των 300-500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθεί, ώστε να παραμείνουν οι εισπράξεις του προϋπολογισμού από τον ΕΝΦΙΑ στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.
Η κάλυψη του κενού των 300-500 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει, θα γίνει μέσω του συμπληρωματικού φόρου, που επιβάλλεται στα ακίνητα, μεγάλη αξίας.
Μέχρι και το 2017, περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα αποδίδουν στα κρατικά ταμεία 629 εκατ. ευρώ.
Προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια από τον ΕΝΦΙΑ στις χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 1,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείο είναι να διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα οι συντελεστές, για ακίνητα αξίας μέχρι 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας έτσι ώστε να καλυφθεί η τρύπα από τη μείωση του κύριου φόρου.
Οι αυξομειώσεις των τιμών εφορίας
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, από τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων οι αντικειμενικές κινούνται με πολλές διαφορετικές ταχύτητες καταγράφοντας μεγάλες αποκλίσεις ακόμη και στον ίδιο δήμο. Στο τέλος της εβδομάδας, οι τιμές που πρότειναν οι εκτιμητές, θα εξεταστούν από τα μέλη της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διορθωθούν τυχόν αδικίες.
Με βάση τις πρώτες εισηγήσεις των εκτιμητών, η εικόνα που αρχίζει να  διαμορφώνεται στο παζλ των αντικειμενικών αξιών είναι η ακόλουθη:
• Στις λεγόμενες φθηνές ή λαϊκές περιοχές με τιμές ζώνης της τάξης των 600 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% - 30%. Η ελάχιστη τιμή ζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανατροπές προς τα πάνω σε περισσότερους από 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική. Η αύξηση των τιμών θα ανεβάσει και τους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές) και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ.
• Μεγάλες αυξήσεις ακόμη και πάνω από 40% προτείνουν οι εκτιμητές για τιμές ζώνης σε νησιά των Κυκλάδων με έντονη τουριστική δραστηριότητα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, στην Κρήτη αλλά και σε περιοχές-φιλέτα της Αττικής που προσελκύουν επενδύσεις στο χώρο του real estate όπως ο Λαιμός της Βουλιαγμένης και η Γλυφάδα.
• Εικόνα με δυο εντελώς διαφορετικές όψεις εμφανίζει η κτηματαγορά στην καρδιά του Λεκανοπεδίου. Συνοικίες όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς που έχουν πάρει τα πάνω τους την τελευταία διετία λόγω του φαινόμενου Airbnb, αναμένεται να δουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.
• Στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, Πατησίων, Κυψέλη, Αχαρνών όπου οι κάτοικοι βίωσαν σκληρότερα την κρίση και την έντονη παρουσία των μεταναστών, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με τις τιμές της αγοράς να κινούνται ακόμα και κάτω από τα 750 ευρώ/τ.μ. Στις περιοχές αυτές οι εκτιμητές εισηγούνται τιμές ζώνης κάτω των 1.000 ευρώ/τ.μ..
• Στις περισσότερες περιοχές οι εκτιμητές εισηγούνται μικρές αυξομειώσεις 10% - 15%. Σε αυτές ανήκουν κυρίως τα μεσαία προάστια όπως το Μαρούσι, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, η Ηλιούπολη. Παρά το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης οι τιμές της αγοράς έχουν βυθιστεί σε περιοχές όπως η Εκάλη, το Ψυχικό, η Φιλοθέη, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι τιμές δεν βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές αξίες του 2007. Έτσι οι φορολογούμενοι με ακίνητα στις περιοχές αυτές, οι οποίοι περιμένουν ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση στις αντικειμενικές αξίες για να περιοριστεί η φορολογική τους επιβάρυνση, μάλλον θα απογοητευτούν. Οι μειώσεις δεν θα υπερβαίνουν το 25% και ενδεχομένως πολλοί φορολογούμενοι δεν θα δουν μεγάλες διαφορές στα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν. Για παράδειγμα, οι εκτιμητές προτείνουν σε μια από τιμές ζώνης της Φιλοθέης να μειωθεί στα 3.700 ευρώ από 4.700 ευρώ/τ.μ. σήμερα.

Φωτιά οι αντικειμενικές των ακινήτων – Σε ποιες περιοχές χτυπάνε «κόκκινο»


Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις συνοικίες μεγάλων πόλεων της χώρας στις οποίες κατοικούν νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στις περισσότερες περιοχές της υπαίθρου αλλά και στις πιο ακριβές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής προτείνουν οι 250 ιδιώτες εκτιμητές, οι οποίοι ανέλαβαν να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών εισηγήσεις για το ύψος των νέων τιμών ζώνης που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Μέσα σε περίπου 3 εβδομάδες, οι 250 ιδιώτες εκτιμητές κατάφεραν να καταλήξουν σε νέες αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εκτιμητών δείχνουν ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν αναμένεται τελικά να μειωθούν σημαντικά σε όλες τις λεγόμενες ακριβές περιοχές της χώρας κι ότι αντιθέτως σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές θα πρέπει να σημειωθούν σημαντικές αυξήσεις! Επιπλέον, στις λεγόμενες λαϊκές και υποβαθμισμένες συνοικίες και γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και σε πλήθος χωριών και οικισμών, κυρίως σε μη τουριστικές πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, οι εισηγήσεις των εκτιμητών προβλέπουν επίσης αντικειμενικές αξίες αισθητά αυξημένες.
Ειδικότερα, τα πρώτα στοιχεία των εκτιμήσεων στις οποίες προέβησαν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, όπως αυτά καταχωρίστηκαν ήδη ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, αφορούν περίπου 8.500 από τις συνολικά 10.000 τιμές ζώνης απ’ όλη τη χώρα και δείχνουν τα εξής:
• Για το 70% των περιοχών της χώρας προτείνονται μεταβολές (αυξομειώσεις) τιμών μικρές, κάτω του 10% (μεταξύ -10% και +10%) σε σχέση με τις ισχύουσες σήμερα.
• Αυξήσεις τιμών προτείνονται σε λαϊκά προάστια και υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, επειδή, όπως τώρα διαπιστώνουν οι εκτιμητές, οι αντικειμενικές αξίες στις περιοχές αυτές είχαν κρατηθεί σκόπιμα σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα, κατώτερα των εμπορικών αξιών.
• Στο Λεκανοπέδιο Αττικής προτείνεται μεγάλη άνοδος στις αντικειμενικές αξίες, κυρίως, σε περιοχές κοντά σε νέους σταθμούς του μετρό. Τις τιμές στις περιοχές αυτές ανεβάζει και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια η νέα μόδα του Airbnb. Αντιθέτως, μερικούς δρόμους πιο μακριά από τους νέους σταθμούς μετρό που δημιουργήθηκαν στο Λεκανοπέδιο μετά το 2007 (π.χ. στην Πανόρμου και στο Περιστέρι) ή από τουριστικά αξιοθέατα (π.χ. στο Κουκάκι κοντά στην Ακρόπολη) οι τιμές που προτείνονται είναι μειωμένες.
• Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές- φιλέτα σε όλη τη χώρα, που είναι ήδη πανάκριβες αλλά απευθύνονται σε αγοραστές με «χοντρά πορτοφόλια» που δεν πτοούνται από την κρίση.
Για παράδειγμα, στην οδό Ηρώδου Αττικού, όπου δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρούν διαμερίσματα εφοπλιστές και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, η τιμή ζώνης από τις 8.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σήμερα, προτείνεται να αυξηθεί στις 11.000 ευρώ ανά τ.μ. (αύξηση 29,4%).
Επίσης, στην πιο ακριβή περιοχή της χώρας, στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, η τιμή ζώνης προτείνεται να αυξηθεί κατά 47,72%, από τις 8.800 στις 13.000 ευρώ ανά τ.μ.
Αντιθέτως, σε άλλες ακριβές περιοχές προτείνονται μειώσεις, όπως π.χ. στο Ψυχικό, όπου σε περιοχές με τιμή ζώνης 4.700 ευρώ ανά τ.μ., η νέα τιμή προτείνεται χαμηλότερη κατά 21,27%, στις 3.700 ευρώ ανά τ.μ.
• Στην περιφέρεια της χώρας και ειδικά στα νησιά αναμένεται κύμα αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες. «Αυτό είναι αναπόφευκτο», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, «αφού οι τιμές ζώνης ξεκινούν από μόλις 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν το κατασκευαστικό κόστος στην περιφέρεια υπολογίζεται πως φτάνει ή ξεπερνά τα 800 ευρώ ανά τ.μ.
Ειδικά στα νησιά οι πραγματικές τιμές ξεπερνούν και τα 850 ευρώ το τ.μ. λόγω του κόστους μεταφοράς των υλικών, των μεροκάματων κ.λπ.». Με αυτό το σκεπτικό, σε νησιά όπως η Μύκονος αναμένονται εισηγήσεις για αυξήσεις αντικειμενικών τιμών έως 40% ή και 50%, ενώ χαμηλές αντικειμενικές τιμές της τάξεως των 500 ευρώ ανά τ.μ., ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές και την «άγονη γραμμή», θα αποτελούν σύντομα παρελθόν.
Οι εισηγήσεις των εκτιμητών θα υποβληθούν σε δευτεροβάθμια τριμελή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει να εξομαλύνει τις μεγάλες αποκλίσεις των εισηγήσεων για ίδιες περιοχές-ζώνες, αλλά και να περιορίσει πολύ μεγάλα ποσοστά αυξήσεων ή μειώσεων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν εντός του Απριλίου και πιθανότατα θα ισχύσουν από τον Μάιο.

Οι 21 φόροι που θα αλλάξουν μόλις εγκριθούν οι αναπροσαρμογές

Από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να επηρεαστούν οι επιβαρύνσεις στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας που προκαλούν οι παρακάτω 21 κατηγορίες φόρων και τελών:
1) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα τεκμήρια διαβίωσης προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις αυξήσεις ανέβουν πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα αυξηθούν αυτόματα κατά 40%.
2) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
3) Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σε όσες περιοχές της χώρας οι τιμές ζώνης των κτισμάτων θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγήσουν σε άνοδο των συντελεστών υπολογισμού του βασικού κύριου ΕΝΦΙΑ σε κλιμάκια τιμών ζώνης ανώτερα από τα ισχύοντα σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά ποσοστά 1,3%-40%.
4) Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
5) Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ έως 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
6) Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
7) Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.
8) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
9) Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
10) Ο φόρος διανομής ακινήτων.
11) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
12) Τα τέλη υπέρ του Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
13) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
14) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
15) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
16) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
17) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
18) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
19) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
20) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
21) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
gpalaitsakis@e-typos.com
Από το ένθετο Οικονομία της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακή
ς