Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Κατεβαίνει στα 300 ευρώ το όριο των πληρωμών με μετρητά Γιατί το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δρομολογούν την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την "κατάργηση" των μετρητών

Κατεβαίνει στα 300 ευρώ το όριο των πληρωμών με μετρητά

Γιατί το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δρομολογούν την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την "κατάργηση" των μετρητών
Δημοσιεύθηκε: 16 Μαρτίου 2018, 07:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 16/03/2018, 00:28
Την περαιτέρω μείωση του ορίου πληρωμών πάνω από το οποίο θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά πλαστικό χρήμα ή web banking εξετάζουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.
Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που εξασφαλίζουν αποτελεσματικότερο έλεγχο της διακίνησης του χρήματος και αντίστοιχα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ενώ το μέτρο θα εξαναγκάσει να ενταχθούν στο τραπεζικό σύστημα, χρήματα τα οποία σήμερα παραμένουν στα... σεντούκια.
Το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ διαπιστώνουν τα τεράστια οφέλη στα φορολογικά έσοδα, μετά την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που συνέβη αναγκαστικά λόγω των capital controls το καλοκαίρι του 2015 και αποτυπώνεται στην αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ. Θεωρούν, δε, πως με τη μείωση του ορίου των πληρωμών με μετρητά, τα οφέλη για τα φορολογικά έσοδα θα ενισχυθούν, ενώ θα μεγιστοποιηθούν όταν, συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες υποχρεωθούν να διενεργούν συναλλαγές μόνο με πλαστικό χρήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει τη μείωση του ορίου, πάνω από το οποίο οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα, από το ποσό των 500 ευρώ, που είναι σήμερα, στο ποσό των 300 ευρώ.
Με την εφαρμογή του μέτρου, θα σημάνει ότι οι επιτηδευματίες που θα αποδεχτούν πληρωμές με μετρητά άνω των 300 ευρώ, θα επιβαρύνονται με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, για κάθε συναλλαγή. Σήμερα, το συγκεκριμένο πρόστιμο ισχύει για όσους αποδέχονται πληρωμές με μετρητά, άνω των 500 ευρώ.
Οι υποστηρικτές του μέτρου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές των πολιτών, καθώς το όριο των αγορών (300 ευρώ) θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλο. Επίσης τονίζουν ότι όλοι σχεδόν οι πολίτες έχουν κάρτες πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές κ.λπ.), ενώ όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη χρήση καρτών. Δηλαδή το "πλαστικό χρήμα" είναι ευρέως διαδεδομένο και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητες οι πληρωμές με μετρητά, συναλλαγών, με σχετικά μεγάλα ποσά.
Άλλωστε, από τον Ιούνιο του 2017 και όλοι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, πληρώνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών.
Τα οφέλη
Τα οφέλη από την επέκταση του "πλαστικού χρήματος" θα είναι:
Πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού κάθε πώληση αγαθού ή υπηρεσίας που εξοφλείται μέσω κάρτας ή web banking καταγράφεται αυτομάτως, οπότε ο επαγγελματίας αναγκαστικά θα εκδώσει απόδειξη είσπραξης ή τιμολόγιο και θα συμπεριλάβει υποχρεωτικά στον δηλωθέντα τζίρο του τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Η εφορία έχει την ευχέρεια να διασταυρώσει εύκολα εάν για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έχουν γίνει έχουν εκδοθεί τα αναγκαία παραστατικά.
Θα εξαναγκάσουν όσους διακρατούν ακόμη σε στρώματα και ντουλάπια χρήματα, να τα εμφανίσουν στο τραπεζικό σύστημα. Αξιοσημείωτο είναι πως στο τέλος Δεκεμβρίου, το νόμισμα σε κυκλοφορία ανήλθε σε 31,1 δισ. ευρώ, ποσό που είναι τριπλάσιο από το εκείνου που θα έπρεπε να είναι υπό κανονικές συνθήκες. Στην προ κρίσης περίοδο, όταν σημειωτέον δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο πολύ οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το ποσό των μετρητών, που έμενε εκτός τραπεζικού συστήματος ήταν στο 6% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με βάση τον κανόνα αυτόν, σήμερα θα έπρεπε να είναι στα στρώματα ένα ποσό της τάξης των 10-11 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: