Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Εξίσωση αντικειμενικών αξιών με εμπορικές… Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε; Διοικητικές τιμές και για το 2018.


Εξίσωση αντικειμενικών αξιών με εμπορικές… Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;
Διοικητικές τιμές και για το 2018.

του Απόστολου Αλωνιάτη

Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους κόλπους των λογιστών είναι ότι η ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων θα αρχίσει , σύμφωνα με τις εξαγγελίες, την 1η Απριλίου. Είναι μια σημαντική μέρα για τον φορολογικό κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείο.
Πρώτο είναι Κυριακή των Βαΐων και δεύτερο είναι Πρωταπριλιά.
Καλά λέμε και κανένα αστείο για  να γεμίζουμε την σελίδα.

Εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.

Το δεύτερο ανέκδοτο είναι αντικειμενικές αξίες ίσες με την εμπορικές.
Το έχουμε γράψει αρκετές φορές. Δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή στοιχεία για τον μέσω όρο τιμών ενός αγαθού , από την στιγμή που δεν υπάρχει  αγορά. Με τα στοιχεία που υπάρχουν η κτηματαγορά δεν υπάρχει εδώ και χρόνια.
Όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά και είναι μια στρεβλή αγορά. Από την μια μεριά έχουμε πωλήσεις ακινήτων από ανθρώπους που πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές γιατί έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων ή δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το βάρος των φόρων και των λοιπών εξόδων που έχουν τα ακίνητα.

Στρεβλώσεις

Από την άλλη πλευρά έχουμε την «χρυσή visa», το πρόγραμμα δηλαδή που δίνει προνόμια σε ξένους υπηκόους, με βασικά στοιχεία την  επένδυση σε ακίνητο πάνω από 250.000 ευρώ , ώστε να πάρουν τα υπόλοιπα προνόμια που δίνει αυτό το πρόγραμμα.
Σαν αποτέλεσμα είναι ακίνητα με μικρότερη αξία, εμπορική και αντικειμενική, να φτάνουν στην αξία των 250.000 ευρώ, ώστε να εκπληρωθεί ο σχετικός ρόλος του προγράμματος «χρυσή  visa».   

Πορεία project.

Στις  Πέμπτη 22.2.2018 δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την ανάθεση σε πιστοποιημένους εκτιμητές της σύνταξης εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι εισηγήσεις θα πρέπει να υποβληθούν εντός 20 ημερών.
Η ανάθεση γίνεται σε εκτιμητές εγγεγραμμένους στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών.
Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές θα πρέπει εντός 20 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι εκτιμητές είναι 294, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε, αντί 400 που ζήταγε η προκήρυξη του υπουργείο.

Τρόπος υπολογισμού.

Οι εκτιμητές θα συμπληρώσουν ειδικό έντυπο – πρότυπο εκτίμησης για κάθε μία από τις ζώνες των Δήμων αρμοδιότητάς τους (ένα για κάθε ζώνη) σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που στήνεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Για κάθε ζώνη, ενός δήμου, θα υποβάλλονται τέσσερις τιμές (μία από κάθε εκτιμητή) και η τιμή που θα ισχύσει τελικά, θα είναι ο μέσος όρος αυτών.

Στη σχετική φόρμα, δεξιά από κάθε ζώνη θα αναγράφονται:

1. Η τρέχουσα τιμή ζώνης.

2. Η εκτίμηση του κάθε εκτιμητή (δηλαδή έως τέσσερα πεδία, ανάλογα με το αν έχουν υποβληθεί επιτυχώς εισηγήσεις από τους τέσσερις ορισθέντες εκτιμητές).

3. Η μέγιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.

4. Η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.

5. Ο μέσος όρος των υποβληθεισών εκτιμήσεων.

6. Η μέση απόκλιση μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.

7. Οι αποκλίσεις μεταξύ της τρέχουσας τιμής ζώνης και της μέγιστης τιμής, της ελάχιστης τιμής και του μέσου όρου.

Επίσης θα παραθέτουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.

Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα

Όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίησή θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών.
Μετά αναλαμβάνουν να τρέξουν το πρόγραμμα υπάλληλοι, κυρίως του Τμήματος Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και άλλων Τμημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γ.Γ.Δ.Π..

Τι θα επηρεάσει η αλλαγή .

Είναι σαφές ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, δεν θα έχουμε και πάλι εξίσωση των εμπορικών και των αντικειμενικών αξιών, ακόμη και τις περιοχές που ισχύει το σύστημα ΑΑΓΗΣ (Αντικειμενικές Αξίες Γης). Γιατί, ακόμη και στην Αττική, έχουμε περιοχές που δεν είναι ενταγμένες στις αντικειμενικές αξίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας.
Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει αρκετούς φόρους που αφορούν τα ακίνητα με πρώτο και κύριο των ΕΝΦΙΑ.

 Συνοπτικά οι φόροι που επηρεάζονται ανά κατηγορία είναι
         i.            Φόροι κατοχής ακινήτου(ΕΝΦΙΑ, Συμπληρωματικός, ΤΑΠ, Ειδικός Φόρος Ακινήτων)
       ii.            Φόροι – Τέλη μεταβίβασης ακινήτων ( Φόρος μεταβίβασης, ΦΠΑ, τέλη Μεταγραφής, φόρος ανταλλαγής και διανομής κλπ)
      iii.            Τέλη Κτηματολογίου.
     iv.            Φόροι δωρεών – κληρονομιών – γονικών παροχών ακινήτων
       v.            Υπολογισμό τεκμηρίων .

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που υπάρχουν.

α) Θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

β) Δεν θα αλλάξουν οι συντελεστές γονικών παροχών , κληρονομιών και δωρεών.

γ) Δεν θα αλλάξει ο συντελεστής 3% στον Φόρο Μεταβίβαση Ακινήτων.

Έχουμε την πεποίθηση ότι οι αντικειμενικές αξίες που θα «γεννήσει» η νέα διαδικασία που περιγράψαμε στο τέλος Μαρτίου, δεν θα είναι οι οριστικές. Θα είναι για ακόμη φορά «διοικητικές τιμές» και όχι τιμές που εξισώνουν τις εμπορικές με τις αντικειμενικές αξίες.

Απόστολος Αλωνιάτης.

Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φ.Ο.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018



Δεν υπάρχουν σχόλια: