Με την ΠΟΛ. 1022/7.1.2014 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) από το ημερολογιακό έτος 2017 και μετά, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων – ΜΥΦ – ορίζεται το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α..
του λογιστή Ευάγγελου Χατζηπέτκου
02/04/2018
Η καταληκτική ημερομηνία για φέτος…

1. Περιεχόμενο καταστάσεων

Οι καταστάσεις περιέχουν συγκεντρωτικά στοιχεία εκδοθέντων και ληφθέντων τιμολογίων και συγκεντρωτικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και δαπανών. Πιο συγκεκριμένα στις καταστάσεις αυτές καταχωρούνται:
i. Ο Α.Φ.Μ. του πελάτη ή του προμηθευτή, ο οποίος αναγράφεται στα εκδοθέντα και ληφθέντα τιμολόγια («χρεωστικά» και πιστωτικά), καθώς και στα λοιπά έγγραφα που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση τιμολογίων (συμβόλαια μεταβίβασης για την πώληση ακινήτων, εκκαθαρίσεις, κ.λπ.). Δεν απαιτείται η αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου, στις παρακάτω περιπτώσεις:
  • Στις συγκεντρωτικές εγγραφές αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και αποδείξεων επιστροφής, που εκδίδονται είτε με τη χρήση Φ.Τ.Μ., είτε με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., είτε χειρόγραφα (κατάσταση πελατών).
  • Στις συγκεντρωτικές εγγραφές ληφθέντων φορολογικών παραστατικών, που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. λογαριασμοί Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π. κ.λπ.), των στοιχείων λιανικών συναλλαγών που αφορούν δαπάνες για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών (κατάσταση προμηθευτών), καθώς και των τίτλων κτήσης, στις περιπτώσεις που ο αντισυμβαλλόμενος στερείται Α.Φ.Μ.
Μια άποψη(Foroline)…
Η υποβολή των ΜΥΦ με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, εξυπηρετεί μόνο έναν σκοπό …
Τη δημιουργία των λεγόμενων «αποκλίσεων» και την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Η «συμμετοχή» στις συγκεντρωτικές καταστάσεις  εσόδων ή εξόδων από το πρώτο λεπτό(0,01€), είναι αδύνατο να παράγει αποτελέσματα χρήσιμα για τη διασταύρωση συναλλαγών, διότι η πληροφορία αυτή είναι υπερβολικών «διαστάσεων», άρα παντελώς ανεκμετάλλευτη και ανούσια.
Παράλληλα εφαρμοζόμενη στη πράξη, δημιουργεί ένα διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις, το οποίο καλούνται να αναλάβουν οι Λογιστές των επιχειρήσεων δαπανώντας απίστευτες εργατοώρες (χωρίς επιπλέον αμοιβή) και χωρίς να συμφωνούν ποτέ, τις συναλλαγές που αποστέλλουν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις.
Η «συμμετοχή» δε, εξόδων στον «κουβά» των λοιπών δαπανών (λιανικές αποδείξεις, λ/μοι ΔΕΚΟ κλπ) αποτελεί την πιο ανούσια και ανόητη παράλληλα εφεύρεση του συστήματος των ΜΥΦ, αφού δεν εξυπηρετεί απολύτως καμία λογική διασταύρωσης συναλλαγών.
Θα μπορούσε να υπάρξει λύση, στη κατεύθυνση της πραγματικής διασταύρωσης συναλλαγών;
Ναι, θα μπορούσε… Είτε με την επαναφορά του παλαιότερου συστήματος υποβολής, με όριο συναλλαγών τα 300€ και άνω σε παραστατικά, είτε με την υποβολή μόνο των Εσόδων από κάθε επιχείρηση που αυτομάτως θα αποτελούσαν τα Έξοδα της αντισυμβαλλόμενης επιχείρησης, πάντα με όριο πχ. των 300€ και άνω.
Όμως η Πολιτεία διαχρονικά επιλέγει τον «εύκολο» δρόμο, τον δρόμο της επιβάρυνσης με κάθε τρόπο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, που παράγει πρόστιμα και επιβαρύνσεις, που παράγει αναίτια εργασία και κόπο των Λογιστών, που αφήνει περιθώρια ακόμα και «παράξενων» συναλλαγών τελικά μεταξύ διοίκησης και φορολογούμενων.
Το έκτρωμα των ΜΥΦ πρέπει να καταργηθεί…
Η φοροδιαφυγή ή η φοροαποφυγή, δεν πολεμάται με την ηλεκτρονική γραφειοκρατία και με κατασταλτικά μέτρα και μόνο, αλλά ίσως οι πραγματικές προθέσεις των ιθυνόντων να είναι άλλες…

ii. Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.
Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις που τα φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται αναλυτικά ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου πελάτη ή προμηθευτή (όπως τα τιμολόγια και τα στοιχεία που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση τιμολογίων).
Αντίθετα, όπου τα φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται με μία συγκεντρωτική εγγραφή δεν αναγράφεται το πλήθος των εκδιδόμενων ή λαμβανόμενων φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεις λιανικών συναλλαγών).
iii. Η αξία της συναλλαγής, προ Φ.Π.Α.
Στις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών καταχωρείται η αξία της συναλλαγής (συνολική αξία του παραστατικού), προ Φ.Π.Α., στην οποία (αξία) συμπεριλαμβάνονται οι λοιποί φόροι και τέλη (δημοτικά τέλη, κ.λπ.), πλην του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και του Ε.Ε.Τ.Α..
Επισημαίνεται ότι, ειδικά για τις συναλλαγές που λαμβάνονται αποδείξεις λιανικών συναλλαγών και ο Φ.Π.Α. εισροών δεν εκπίπτει από τον λήπτη του φορολογικού στοιχείου, μπορεί να καταχωρείται ως αξία, η συνολική αξία του φορολογικού στοιχείου με ενσωματωμένο το Φ.Π.Α..
Αντίθετα, για τις συναλλαγές που λαμβάνονται τιμολόγια ή στοιχεία που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση τιμολογίων, ανεξάρτητα αν ο Φ.Π.Α. εισροών εκπίπτει ή μη από τον λήπτη του φορολογικού στοιχείου, η αξία και ο Φ.Π.Α. της συναλλαγής καταχωρούνται διακριτά.
iv. Ο Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τη συναλλαγή.
Καταχωρείται το σύνολο του Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τη συναλλαγή, ενώ δεν απαιτείται να καταχωρείται ο Φ.Π.Α. αναλυτικά ανά συντελεστή Φ.Π.Α..
v. Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο, μόνο για τους προμηθευτές και μόνο στις περιπτώσεις τίτλων κτήσης προς μη υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών.

2. Υπόχρεοι υποβολής

α) Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής του από αυτά, καθώς και της υπαγωγής ή μη στις διατάξεις Φ.Π.Α. (υποκείμενοι που διενεργούν φορολογητέες ή απαλλασσόμενες πράξεις με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. εισροών κ.λπ.).
β) κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα ανεξάρτητα της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής από αυτά, καθώς και της υπαγωγής ή μη στις διατάξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (υποκείμενοι που διενεργούν φορολογητέες ή απαλλασσόμενες πράξεις με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. εισροών κ.λπ.).


Σημείωση: Εξαιρούνται οι υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.
γ) Αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. (φυσικά πρόσωπα)
δ) Αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. (φυσικά πρόσωπα)
Σημείωση: Oι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. (άρθρο 41 του Ν.2859/2000), υποβάλλουν καταστάσεις πελατών μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους.
ε) Οι μη εγκαταστημένοι στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενοι στο Φ.Π.Α., οι οποίοι διαθέτουν Α.Φ.Μ. στο εσωτερικό της χώρας, για τις αγορές ή πωλήσεις που πραγματοποιούν χρησιμοποιώντας τον Α.Φ.Μ. αυτό. Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί στα πρόσωπα αυτά ή σε όμιλο που ανήκουν να έχει χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση εισαγωγών, με αναστολή καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ κατά την εισαγωγή και εφαρμογή του συστήματος αντιστροφής της υποχρέωσης για τις μεταγενέστερες παραδόσεις των αγαθών στο εσωτερικό της χώρας (παρ. 1, άρθρο 35 του Ν.2859/2000).

3. Τρόπος Υποβολής

Οι υπόχρεοι υποβάλλουν καταστάσεις πελατών-προμηθευτών μέσω της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Από την υπηρεσία αυτή μπορεί να γίνει η υποβολή καταστάσεων (πελατών – προμηθευτών) φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών μέσω φόρμας ή με αποστολή αρχείου.

4. Χρόνος Υποβολής

Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο ως εξής:
Μέχρι το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν:
α) από τους εκδότες, τριμηνιαίως, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.,
β) από τους λήπτες, υπόχρεους υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α., που τηρούν:
  • διπλογραφικά βιβλία, τριμηνιαίως,
  • απλογραφικά βιβλία, τριμηνιαίως,
γ) από τους λήπτες, μη υπόχρεους υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.
δ) από τους εκδότες και τους λήπτες φορολογικών στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που η έκδοσή τους προβλέπεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους, με βάση σχετικές διατάξεις.

5. Διορθωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών

Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, τα υποβληθέντα στοιχεία των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών διασταυρώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων, που τηρούνται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής και περαιτέρω διόρθωσης αυτών. Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, μπορεί να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος του Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους που αφορούν. Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.
Με τη νέα τροποποίηση της ΠΟΛ. 1022/2014, για τα ημερολογιακά έτη 2017 και επόμενα, για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι τη 15η Μαΐου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.
Σημείωση
Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1026/2018 σχετικά με τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών προμηθευτών, που αφορούν περιόδους από 1/1/2014 και μετά, σε συνέχεια της εγκυκλίου ΓΓΔΕ ΠΟΛ. 1252/2015 διευκρινίζεται ότι για οποιαδήποτε μεταβολή στις καταστάσεις αυτές, που επέρχεται μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής τους, το πρόστιμο των 100 ευρώ, που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), επιβάλλεται για κάθε εκπρόθεσμη δήλωση, ανεξάρτητα από το πλήθος των μεταβαλλόμενων στοιχείων.
Ακόμη, διευκρινίζεται, δεδομένου ότι η υποχρέωση υποβολής των υπόψη καταστάσεων, που αφορούν περιόδους από 1/1/2014 και μετά είναι τριμηνιαία, ότι επιβάλλεται ξεχωριστό πρόστιμο για κάθε εκπρόθεσμη υποβολή εκάστου τριμήνου, έστω και εάν συμπίπτει η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής τους.

6. Τρόπος Καταχώρισης

6.1 Κατάσταση Πελατών
Στην κατάσταση πελατών καταχωρούνται:
α) Ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου:
  • Τα «χρεωστικά» τιμολόγια, καθώς και τα φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση «χρεωστικού» τιμολογίου, που αφορούν πωλήσεις αγαθών, παροχές υπηρεσιών κ.λπ. (εκροές)
  • Τα πιστωτικά τιμολόγια, καθώς και τα φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση πιστωτικού τιμολογίου, που αφορούν πωλήσεις αγαθών, παροχές υπηρεσιών κ.λπ. (εκροές).
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω φορολογικά στοιχεία («χρεωστικά» ή πιστωτικά τιμολόγια, καθώς και τα φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση «χρεωστικών» ή πιστωτικών τιμολογίων) μπορεί να καταχωρούνται και αναλυτικά για κάθε παραστατικό.
β) Συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου:
  • Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών (Φ.Τ.Μ.), με μία εγγραφή ανά αριθμό μητρώου Φ.Τ.Μ. ή συγκεντρωτικά με τα λοιπά στοιχεία λιανικών συναλλαγών
  • Τα λοιπά στοιχεία λιανικών συναλλαγών, που εκδίδονται μηχανογραφικά (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων) ή χειρόγραφα, συμψηφισμένα με τις αποδείξεις επιστροφής
  • Τα φορολογικά στοιχεία που εκδόθηκαν για αυτοπαραδόσεις αγαθών ή ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών.
6.2 Κατάσταση προμηθευτών
Στην κατάσταση προμηθευτών καταχωρούνται:
α) Ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου:
  • Τα «χρεωστικά» τιμολόγια, καθώς και τα φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση «χρεωστικού» τιμολογίου, που αφορούν αγορές αγαθών, λήψεις υπηρεσιών κ.λπ. (εισροές).
  • Τα πιστωτικά τιμολόγια, καθώς και τα φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση πιστωτικού τιμολογίου που αφορούν αγορές αγαθών, λήψεις υπηρεσιών κ.λπ. (εισροές).
Εδώ επισημαίνουμε επίσης ότι τα παραπάνω φορολογικά στοιχεία («χρεωστικά» ή πιστωτικά τιμολόγια, καθώς και τα φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση «χρεωστικών» ή πιστωτικών τιμολογίων) μπορεί να καταχωρούνται και αναλυτικά για κάθε παραστατικό.
β) Συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου:
  • Ληφθέντα παραστατικά δαπανών, τα οποία έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου από αυτό που επιβαρύνεται πράγματι από τη σχετική δαπάνη.
Παραδείγματα αποτελούν οι λογαριασμοί Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π. κ.λπ..
  • Ληφθέντα παραστατικά, τα οποία αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών και έχουν εκδοθεί στοιχεία λιανικής πώλησης.
  • Εκδοθέντα παραστατικά, τα οποία αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών από αντισυμβαλλόμενους, οι οποίοι στερούνται Α.Φ.Μ. και έχουν εκδοθεί τίτλοι κτήσης.


7. Ποιες συναλλαγές δεν καταχωρούνται στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών

Στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών δεν καταχωρούνται οι παρακάτω συναλλαγές:
  • Οι πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή (ενδοκοινοτικές παραδόσεις ή αποκτήσεις αγαθών, ενδοκοινοτικές παροχές ή λήψεις υπηρεσιών, πωλήσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών από και προς τρίτες χώρες, παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών προς την αλλοδαπή στις οποίες επιβάλλεται Φ.Π.Α. ημεδαπής).
  • Τα ενοίκια ακινήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων. Αντίθετα, τα ενοίκια ακινήτων των οποίων η αξία επιβαρύνεται με Φ.Π.Α, συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.
  • Οι πωλήσεις εισιτήριων όλων των μεταφορικών μέσων (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, εναέριων), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων (Α.Π.Ε.) και τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται γι΄ αυτά.
  • Οι συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια.
  • Οι συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τις οποίες εκδίδονται μη φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις είσπραξης). Αντίθετα, οι συνδρομές σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, για τις οποίες εκδίδονται τιμολόγια, συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.
  • Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που χορηγούνται ή λαμβάνονται από τραπεζικά ιδρύματα, πλην προμηθειών πιστωτικών καρτών από και προς υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών.
  • Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που καταβάλλονται ή λαμβάνονται από και προς τραπεζικά ιδρύματα από υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, πλην καταβαλλόμενων προμηθειών πιστωτικών καρτών προς τα ιδρύματα αυτά. Αντίθετα, στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι μεταξύ υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών, πλην των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως τόκοι επί πιστώσει πωλήσεων, υπερημερίας κ.λπ..
  • Η αξία εγγυοδοσίας, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών. Αντίθετα, εφόσον η αξία εγγυοδοσίας περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών, αυτή συμπεριλαμβάνεται στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.
  • Τα έξοδα μισθοδοσίας στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές. Τέτοια είναι οι μισθοί, τα ημερομίσθια, οι συντάξεις κ.λπ..
  • Οι εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Ασφάλισης (Ο.Α.Ε.Ε. κ.λπ.).
  • Τα γραμμάτια προκαταβολής ή αλλιώς προείσπραξης δικηγορικών συλλόγων.
  • Τα μερίσματα που χορηγούν οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι δικαστικών επιμελητών, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι κ.λπ. στα μέλη τους.
  • Τα τέλη και δικαιώματα, που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, για λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων.
  • Τα ασφάλιστρα και αντασφάλιστρα.
Σημείωση: Δεν καταχωρούνται οι επιστροφές ασφαλίστρων και οι εκπτώσεις επί των ασφαλίστρων που αναγράφονται στα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ή στις πρόσθετες πράξεις.
  • Οι κοινόχρηστες δαπάνες.
  • Οι πωλήσεις λαχείων.

8. Αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις

Για την είσπραξη αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και λοιπών συναφών εσόδων, δεν προβλέπεται η έκδοση τιμολογίου, από την Οδηγία 2006/112/EE. Η συναλλαγή δύναται να τεκμηριώνεται από παραστατικό που εκδίδει ο χορηγών το σχετικό ποσό ή η τράπεζα που το καταβάλλει (π.χ. απόφαση επιχορήγησης, βεβαίωση από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η οποία περιλαμβάνει τα στοιχεία του δικαιούχου, το ποσό, την ημερομηνία ή άλλο ανάλογο στοιχείο).
Εν όψει των προαναφερομένων, από 1/1/2015 και εξής, σε περίπτωση που έχει εκδοθεί τιμολόγιο για την είσπραξη αγροτικών επιδοτήσεων-οικονομικών ενισχύσεων, παρότι δεν προβλέπεται έκδοση αυτού από τις σχετικές διατάξεις του Ν.4308/2014, υφίσταται υποχρέωση υποβολής του στις υπόψη καταστάσεις πελατών και προμηθευτώντόσο από τον εκδότη αυτού όσο και από τον λήπτη αντίστοιχα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην Α.Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/7.1.2014.
πηγή: www.e-forologia.gr