Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ΕΦΚΑ: Πέναλτι στους συνεπείς, bonus στους ασυνεπείς

ΕΦΚΑ: Πέναλτι στους συνεπείς, bonus στους ασυνεπείς

ΕΦΚΑ: Πέναλτι στους συνεπείς, bonus στους ασυνεπείς | Newsit.gr
Ο μάλλον δαιδαλώδης και σίγουρα αναξιοκρατικός τρόπος που υπολογίζονται οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ωθεί πλέον τους περισσότερους σε δεύτερες σκέψεις, εφόσον αυτό μπορούν να το κάνουν, για το ύψος των εισοδημάτων που εν τέλει θα παρουσιάσουν στην εφορία.
Οι διαφορές που προκύπτουν στο ύψος των ασφαλίστρων, είναι εξωπραγματικές. Ένα παράδειγμα προκειμένου να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος. Εάν κάποιος δήλωσε στην φορολογική του δήλωσε πέρυσι (εισοδήματα του 2016) αύξηση από 1.500 ευρώ τον μήνα σε 2.000 ευρώ, τότε ενώ σήμερα πληρώνει εισφορές 414 ευρώ, από τον Απρίλιο θα κληθεί να πληρώσει 911 ευρώ, τον μήνα ανεξάρτητα εάν σήμερα που πληρώνει έχει ή τις ίδιες ή μειωμένες αποδοχές.
Αντίθετα όσοι ακολούθησαν την αντίθετη διαδρομή και άφησαν απλήρωτες εισφορές ή παρουσίασαν μειωμένα έσοδα θα πάρουν bonus…
Το υπουργείο Εργασίας μετά από μήνες μπρος πίσω, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την εγκύκλιο με την οποία αποσαφηνίζει:
  • Το πώς θα γίνει η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 με βάση τα κέρδη του 2016. (σ.σ προς το παρόν θεωρείται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιτηδευματίες έχουν πληρώσει μόνο… προκαταβολές βάσει των κερδών του 2015). Για όσους το 2016 είχαν αύξηση κερδών, θα προκύψουν και πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις: από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο. Για όσους, από την άλλη, είχαν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015, θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών. Σε αυτούς δίδονται δύο επιλογές. Ή να αφήσουν το ποσό στον ΕΦΚΑ ως «έναντι» προκειμένου να συμψηφιστεί με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές, ή να τις εισπράξουν εντός διμήνου από την εκκαθάριση, δηλαδή πρακτικά μέχρι το τέλος Μαΐου. Στην πράξη, προκύπτει ότι όσοι είχαν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015, βρέθηκαν στη θέση να «δανείζουν» άτοκα χρήματα στον ΕΦΚΑ για όλη τη διάρκεια του 2017. Τα δανειακά αυτά, θα τους επιστραφούν τελικώς τον Μάιο του 2018.
  • Το πώς θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές του 2018 οι οποίες και φέτος θα θεωρούνται ως «προκαταβολή» καθώς η τελική εκκαθάριση θα γίνει το 2019 με βάση τα κέρδη του 2017. Οι εισφορές του 2018 –τα πρώτα ειδοποιητήρια αναμένεται να αποσταλούν εντός των επόμενων ημερών- θα υπολογιστούν σε αυτή τη φάση με βάση τα καθαρά κέρδη του 2016 αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές επίσης του 2016. Ως γνωστόν, με το μνημονιακό μέτρο που πέρασε η Έφη Αχτσιόγλου, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται από 1/1/2018 επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη συν ασφαλιστικές εισφορές» με μοναδική διευκόλυνση (η οποία μάλιστα θα γίνει μόνο για φέτος) μια έκπτωση 15% επί του συγκεκριμένου αθροίσματος. Το απίστευτο και όμως ελληνικό που επιβεβαιώθηκε μέσω της εγκυκλίου είναι το εξής: Η ΗΔΙΚΑ που θα κάνει τους υπολογισμούς, έχει στοιχεία για τα καθαρά κέρδη του 2016 αλλά γνωρίζει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώθηκαν το 2016 και όχι αυτές που καταλογίστηκαν. Έτσι, οι υπολογισμοί των εισφορών του 2018, θα γίνουν επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη 2016 συν ασφαλιστικές εισφορές που πληρώθηκαν το 2016». Όσοι χρωστούν τις εισφορές του 2016, είναι προφανές ότι θα πληρώσουν και λιγότερες εισφορές. Η απίστευτη αδικία, θα αποκατασταθεί –υποτίθεται- το χρόνου τέτοιο καιρό όταν θα γίνει η τελική εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 με βάση τον τύπο «κέρδη 2017+βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές του 2017».

    Του Θανάση Παπαδή

Δεν υπάρχουν σχόλια: