Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Αυτή είναι η λύση για την αποπληρωμή των φόρων σε περισσότερες δόσεις

Αυτή είναι η λύση για την αποπληρωμή των φόρων σε περισσότερες δόσεις

Τι πραγματικά εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και γιατί δημιουργήθηκε το απόλυτο αλαλούμ


Υπάρχει λύση για να αποπληρώνουν οι φορολογούμενοι τις υποχρεώσεις τους σε περισσότερες δόσεις. Πρέπει όμως να «κουνηθεί» το υπουργείο Οικονομικών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι τράπεζες, οι εργοδότες και το σύνολο των επιχειρήσεων. Η λύση είναι να ανοίγει νωρίτερα το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και να εκκαθαρίζεται ταχύτερα ο ΕΝΦΙΑ. Υπό αυτές τις δύο προϋποθέσεις, θα μπορούν και οι φορολογούμενοι να αποπληρώνουν τις οφειλές τους ακόμη και σε 9 άτοκες μηνιαίες δόσεις χωρίς να έχουν ανάγκη από τις πιστωτικές κάρτες.
Αυτό είναι το «δια ταύτα» από την περίφημη αναφορά το μνημόνιο που έγινε αφορμή να αδειάζει ο ένας υπουργός τον άλλον. Το μνημόνιο δεν λέει για 12 δόσεις. Λέει για μηνιαίες δόσεις. Και οι συζητήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να μπει αυτή η αναφορά στο μνημόνιο, αυτό ακριβώς εννοούν. Να γίνεται νωρίτερα ο καταλογισμός των βασικών φόρων της χρονιάς (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) ώστε να μπορούν και οι φορολογούμενοι να κάνουν καλύτερα τον προγραμματισμό τους. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα με τον ΕΝΦΙΑ να εκκαθαρίζεται τον Αύγουστο και την πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ανοίγει Απρίλιο ή Μάιο, όλα τα δεινά μετατίθενται για το 2ο εξάμηνο με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα διπλά και στα τριπλά εκκαθαριστικά. Αυτό λοιπόν είναι το περίφημο σχέδιο:
  1. Να ανοίγει κάθε χρόνο το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τον Μάρτιο (ή ακόμη και τον Φεβρουάριο αν είναι δυνατόν) ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 9 μηνιαίες δόσεις.
  2. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να γίνεται τον Μάιο και αφού τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων φορολογία εισοδήματος) ώστε οι δόσεις που θα γίνονται να είναι και πάλι 7 (ή και 9 εφόσον αξιοποιείται και το χρονικό περιθώριο του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς.
Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει φέτος για πολλούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε αντικειμενικές αξίες άρα δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ καθώς θα πρέπει πρώτα να γίνει ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κόστους που θα προκύψει από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και μετά να προχωρήσει η εκκαθάριση. Αντίστοιχα, στον φόρο εισοδήματος θα πρέπει να δηλωθούν οι επαγγελματικοί λογαριασμοί, να σταλούν τα εκκαθαριστικά των εισοδημάτων από τους εργοδότες κλπ. Όσοι λοιπόν θέλουν από φέτος περισσότερες δόσεις, καλό είναι να... προετοιμάζουν από τώρα τις πιστωτικές τους κάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: