Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ε. Αχτσιόγλου για τα εργατικά ατυχήματα και τη ρύθμιση για τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία: «Το ΣΕΠΕ προστάτευσε τους εργαζόμενους στην υπόθεση της Λάρισας - Δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία»

Ε. Αχτσιόγλου για τα εργατικά ατυχήματα και τη ρύθμιση για τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία: «Το ΣΕΠΕ προστάτευσε τους εργαζόμενους στην υπόθεση της Λάρισας - Δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία»




Δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, η οποία λαμβάνεται με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων, τόνισε η Υπουργός εργασίας στην ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά της συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Έφερε το εξής παράδειγμα: Αν σε ένα χώρο δουλειάς με 150 εργαζομένους είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο οι 80, οι οποίοι έχουν πληρώσει κανονικά τις συνδρομές τους, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται στην συνέλευση. Αν για μια πρόταση για απεργία διαρκείας ψηφίσουν οι 20 υπέρ και οι 10 κατά, θα γίνει απεργία, είπε η υπουργός, διερωτώμενη: «Θεωρείτε ότι αυτό συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας;».

Σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα η Υπουργός σημείωσε ότι η διάταξη προβλέπει εφόσον ο εργοδότης είχε υποχρέωση να τηρήσει τα μέσα προστασίας υγείας και ασφάλειας προστασίας στην εργασία τα οποία δεν τήρησε, τότε έχει δόλο εφόσον λάβει χώρα ένα εργατικό ατύχημα και οφείλει να αποζημιώσει.

Για την άλλη ρύθμιση σε σχέση με τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία, πρόσθεσε ότι μέχρι χθες δεν υπήρχε υποχρέωση τήρησης πίνακα προσωπικού ωραρίου και πίνακα σε σχέση με τα δρομολόγια, ενώ από τώρα θα μπουν νέοι κανόνες και τάξη και σε αυτούς τους χώρους δουλειάς.

Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι πριν λίγες μέρες δύο εργαζόμενοι σε υποκατάστημα εστίασης στη Λάρισα, κατήγγειλαν στο ΣΕΠΕ ότι απολύθηκαν όταν αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων στον εργοδότη τους. Έκαναν δηλαδή αυτό που κάθε εργαζόμενος δικαιούται και οφείλει να κάνει όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα του.

Το ΣΕΠΕ προχώρησε άμεσα σε έλεγχο των καταγγελιών σχετικά με τον εκβιασμό του εργοδότη, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Η παρέμβαση του ΣΕΠΕ είχε ως αποτέλεσμα να επαναπροσληφθούν χθες οι δύο απολυμένοι εργαζόμενοι, ενώ ο σχετικός φάκελος έχει διαβιβαστεί και στη δικαιοσύνη. Επίσης, αποτράπηκαν οι απολύσεις και άλλων εργαζομένων που αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει ότι η καταγγελία των εργοδοτικών αυθαιρεσιών στο ΣΕΠΕ φέρνει αποτελέσματα και προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δείτε όλη την ομιλία της Υπ. Εργασίας: 




https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: