Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Μείωση του ΦΠΑ στους οίκους ευγηρίας και αύξηση στα νησιά Σε αντίθετη κατεύθυνση οι δύο περιπτώσεις που τέθηκαν σε ισχύ

Μείωση του ΦΠΑ στους οίκους ευγηρίας και αύξηση στα νησιά
Σε αντίθετη κατεύθυνση οι δύο περιπτώσεις που τέθηκαν σε ισχύ
19 Ιαν 2018 - 08:30
Picture 0 for Μείωση του ΦΠΑ στους οίκους ευγηρίας και αύξηση στα νησιά
Του Γιώργου Λαμπίρη

Εν ισχύ βρίσκεται από την 1.1.2018 η μείωση των φορολογικών βαρών που αφορούν σε οίκους ευγηρίας.

Έτσι, μειώνεται ο ΦΠΑ από 24% που ίσχυε έως και σήμερα, σε 13%, κάτι που είχε προαναγγείλει και από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ρύθμιση που αφορά στους οίκους ευγηρίας, ορίζεi ότι από τη στιγμή που δεν απαλλάσσονται της φορολογίας, όπως ορίζει το άρθρο 22, παρ. 1 περίπτωση θ’ του νόμου 2859/2000 (κώδικας ΦΠΑ), θα πρέπει να εντάσσονται στο καθεστώς ΦΠΑ. 

Ποιοι εξαιρούνται

Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται κατηγορίες υπηρεσιών όπως αυτές που παρέχονται από τα ΕΛ.ΤΑ., η παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, οι δραστηριότητες των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με εξαίρεση εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και οι αναποδοτικές εισφορές που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων.

Γιατί διατηρείται το καθεστώς ΦΠΑ

Το γεγονός της μη απαλλαγής των οίκων ευγηρίας από τον ΦΠΑ, βασίζεται στο σκεπτικό ότι οι οίκοι ευγηρίας, από τη στιγμή που λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις για την παροχή στέγασης και φιλοξενίας υπερηλίκων και ηλικιωμένων, αποτελούν εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στους στόχους της κυβέρνησης εντάσσεται η ευρύτερη μείωση της φορολογίας εισοδήματος, επιχειρήσεων και περιουσίας φυσικών προσώπων, συνολικού ύψους 3,5 δισ.  ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως και το 2021 σε συμφωνία με τους δανειστές.

Στον αντίποδα η αύξηση συντελεστή στα ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή θυμίζουμε, ότι στον αντίποδα η κυβέρνηση, προχώρησε στην εφαρμογή του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ στα 27 από τα 32 νησιά του Αιγαίου, στα οποία ίσχυε ο μειωμένος φόρος έως και το τέλος του περασμένου έτους. Εξαίρεση για τους επόμενους έξι μήνες αποτελούν η Λέρος, η Λέσβος, η Κως, η Σάμος και η Χίος, νησιά τα οποία λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού διατηρούνται στο υπάρχον καθεστώς. Μετά τις 30 Ιουνίου ωστόσο, θα εναρμονιστούν και αυτά με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: