Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Τέλος και η φοροαπαλλαγή για τα ιατρικά έξοδα ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΧΤΙΣΙΜΟ" ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΙΑ

Τέλος και η φοροαπαλλαγή για τα ιατρικά έξοδα
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΧΤΙΣΙΜΟ" ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΙΑ
05 Ιαν 2018 - 09:28
Picture 0 for Τέλος και η φοροαπαλλαγή για τα ιατρικά έξοδα
Χωρίς την έκπτωση φόρου 10% θα μείνουν φέτος όσοι το 2017 είχαν ιατρικά έξοδα...

Η τελευταία φοροαπαλλαγή που υπήρχε για τους φορολογουμένους καταργήθηκε και αυτή. Η έκπτωση καταργήθηκε από το 2016 αλλά θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2018...

Συγκεκριμένα η εφορία πλέον στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017 εφόσον υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος και ως αποδείξεις θα ισχύουν μόνο για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου..

Επί της ουσίας δηλαδή, πέραν της φορολογικής επιβάρυνσης που επιφέρει η κατάργηση της φοροαπαλλαγής, η αξία των ιατρικών αποδείξεων υποβαθμίζεται, καθώς το "χτίσιμο" του αφορολόγητου, οι περισσότεροι φορολογούμενοι το καλύπτουν με τα υπόλοιπα έξοδα, στο σούπερ μάρκετ, από τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τη τηλεφωνία κα.

Σε κάθε περίπτωση και φέτος όπως και πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις καθώς έχουν αντικατασταθεί με τις ηλεκτρονικές…

Απλά θυμίζουμε πως και φέτος θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω

Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου.

Η λίστα με τις αποδείξεις για το 2018 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Αποδείξεις δαπανών για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο θα πρέπει να έχουν πάντως….

eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: