Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Άλυτος παραμένει ο γρίφος των νέων αντικειμενικών

Άλυτος παραμένει ο γρίφος των νέων αντικειμενικών

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Άλυτος παραμένει ο γρίφος των νέων αντικειμενικών
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να πήρε παράταση τριών μηνών για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης στα ακίνητα και να ξεκίνησε τη διαδικασία για την πρόσληψη ανεξάρτητων εκτιμητών, ωστόσο οι επιτελείς του μόνο ήσυχοι δεν είναι για την επιτυχή ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος. Πρόκειται για ανησυχία που έχει να κάνει τόσο με το ύψος των τιμών που θα προτείνουν οι εκτιμητές όσο και με τις ανατροπές που θα επιφέρουν στα δημόσια οικονομικά οι επιπτώσεις που θα έχουν οι νέες τιμές σε όλους τους φόρους ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα έχει παραδεχθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η πρόσληψη των ανεξάρτητων εκτιμητών κρίθηκε αναγκαία καθώς ο μηχανισμός του υπουργείου δεν μπορούσε να υπολογίσει τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο σημαντικότερος λόγος; Τα τελευταία χρόνια οι μεταβιβάσεις ακινήτων είναι ελάχιστες ή και ανύπαρκτες ενώ το ίδιο ισχύει και με τις εκτιμήσεις ακινήτων από τις τράπεζες καθώς είναι πολύ περιορισμένος ο νέος δανεισμός με υποθήκευση ακίνητης περιουσίας. Την ίδια ώρα η κτηματαγορά κατακλύζεται από προσφορά προς πώληση ακινήτων και οι όποιες συναλλαγές γίνονται αφορούν μεταβιβάσεις σε πραγματικά πολύ χαμηλότερες τιμές. Αυτές οι χαμηλές τιμές, όπως λένε αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, δεν αποτελούν και αντιπροσωπευτικό δείγμα για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί πραγματικά στην αγορά όσον αφορά στις τιμές.

Μέσα σε αυτό το πεδίο και με αυτά τα δεδομένα καλούνται οι περίπου χίλιοι πιστοποιημένοι εκτιμητές να υπολογίσουν τις περίπου 10.000 τιμές ζώνης στις οποίες είναι χωρισμένη η, εντός σχεδίου και οικισμού, ελληνική επικράτεια. Στην προκήρυξη για την πρόσληψη των εκτιμητών ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις που θα υποβάλλουν για τον καθορισμό των τιμών ζώνης δεν θα είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόβλεψη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προταθούν πολύ χαμηλές τιμές οι οποίες θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις συνολικά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα δημιουργήσουν την ανάγκη για σαρωτικές αλλαγές σε κλίμακες και συντελεστές όλων των φόρων ακινήτων.

Η γενικευμένη μείωση των τιμών ζώνης θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα από όλους τους φόρους μεταβίβασης αλλά και κατοχής ακινήτων. Για παράδειγμα, θα μειώσει τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης (3% επί της αντικειμενικής αξίας) σε μια περίοδο που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα ψήγματα ανάκαμψης των συναλλαγών. Παράλληλα, θα μειωθούν και τα έσοδα από τους φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών ενώ θα πληγούν και οι δήμοι που εισπράττουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει με τον ΕΝΦΙΑ όπου, προκειμένου να διατηρηθεί η βεβαίωση στα επίπεδα των 3,2 δισ ευρώ, θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές σε συντελεστές και κλίμακες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει κρατήσει το δικαίωμα να κάνει, μέσω ειδικών επιτροπών, "διορθώσεις” προς τα πάνω στις τιμές ζώνης που θα προτείνουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές. Οι νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να έχουν ορισθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: