Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Δόσεις, δόσεις ο Θεοδόσης. ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ του Απόστολου Αλωνιάτη*

Δόσεις, δόσεις ο Θεοδόσης.

ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

του Απόστολου Αλωνιάτη*

Τελείωσε και το 2017 , και για μια ακόμη χρονιά οι ευχές που δώσαμε,  για το υπουργείο οικονομικών, δεν βγήκαν. Η αλήθεια είναι ότι την ίδια ευχή, ανάμεσα σε άλλες, δώσαμε και για το 2018, με την ελπίδα  να εισακουστεί από κάποιο αρμόδιο.

Είναι μια ευχή που εδώ και χρόνια δίνουμε κρυφά φανερά, οι λογιστές φοροτεχνικοί , αλλά και οι φορολογούμενοι. «Είθε του χρόνου το υπουργείο να βγάλει γρήγορα τις εφαρμοστικές αποφάσεις και τα έγγραφα που θα βγάλει να είναι απλά κατανοητά και να μη χρειάζονται νέες ερμηνευτικές στις  ερμηνευτικές του νόμου».

Μαζί με αυτό ευχόμαστε ότι και κάθε χρόνο  απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα (το άλλο ανέκδοτο με τον Τοτό το γνωρίζετε; ).

Το μεγάλο σουξέ!

Γιατί γκρινιάζω από τις αρχές του χρόνου;

Για μια ακόμη φορά  την τελευταία στιγμή δόθηκε στην δημοσιότητα η εφαρμοστική εγκύκλιο για τις σακούλες, και άντε να βρεις μέσα στις γιορτές τεχνικό να σου αλλάξει την ταμειακή μηχανή, και να προσαρμοστούν τα προγράμματα .

Βέβαια περιμέναμε και την εγκύκλιο για την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης, που ψηφίστηκε στο μακρινό 2016, εφαρμόζεται από 1.1.2018 αλλά κανείς δεν ξέρεις πως, αφού το υπουργείο μας είπε στις 29.12.2017, τελευταία εργάσιμη ημέρα για το δημόσιο, με δελτίο τύπου παρακαλώ, ότι θα επιβαρύνει τον πελάτη , δεν θα έχει ΦΠΑ και έξω από πόρτα. ΑΑΑ!! Το δελτίο τύπου έλεγε  ότι θα 
τροποποιηθεί ο νόμος.

Το σουξέ όμως , μαζί με τις σακούλες βεβαίως , βεβαίως είναι οι 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ.

Στην τούρλα του παρά πέντε.

Εγκύκλιοι που βγήκαν στην τούρλα της Παρασκευής 29.12.2017, χωρίς να υπάρχει η υποδομή, τουλάχιστον για την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών  που έχει, υποτίθεται, άμεση εφαρμογή η ρύθμιση.   

Ας αφήσουμε όμως την γκρίνια και ας κάνουμε μια σύνοψη για αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε από 1.1.2018, όπως  το πότε χάνονται οι ρυθμίσεις που έχουμε μέχρι σήμερα , δηλαδή η ρύθμιση των 100 δόσεων και η πάγια ρύθμιση.

Απώλεια ρύθμισης 100 δόσεων.

Από την 1.1.2018 χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν την ρύθμιση των 100 δόσεων του νόμου 3821/2015.

Πιο συγκεκριμένα η περίοδος χάριτος των 15 ημερών, που δίνει ο νόμος για την πληρωμή νέων φορολογικών οφειλών για όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση μηδενίζεται. Για να διατηρήσουν τη ρύθμιση που ήδη έχουν κάνει θα πρέπει είτε να εξοφλήσουν άμεσα, μέχρι την ημερομηνία λήξης, τις νέες φορολογικές οφειλές, είτε να προχωρήσουν στη ρύθμισή τους με την πάγια ρύθμιση των έως 12 ή έως 24 δόσεων πριν αυτές λήξουν. Αν δεν γίνει εμπρόθεσμη εξόφληση ή ρύθμιση των νέων φορολογικών οφειλών τότε οι παλαιότερες ρυθμίσεις του φορολογούμενου χάνονται αυτόματα και αναβιώνει  όλο το ανεξόφλητο ποσό μαζί με τις προσαυξήσεις που γλίτωσαν κατά τη χορήγηση της ρύθμισης. Όλο αυτό το ποσό  καθίστανται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό άμεσα και το μόνο που μπορεί να κάνει ο φορολογούμενος είναι να ρυθμίσει το νέο ποσό μόνο σε 12 δόσεις.

 Ποιο συγκεκριμένα το σχετικό άρθρο του νόμου αναφέρει:

«Άρθρο 8. Απώλεια ρύθμισης Ν.4321/ (ΦΕΚ Α' 32/21-03-2015)
Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:
α) δεν καταβάλλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις (3) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών (3) τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,
β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
γ) Έχει ενταχθεί στη ρύθμιση με εσφαλμένες βεβαιώσεις.
δ) δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους……………
Να σημειώσουμε ότι η περίπτωση δ) δεν υπήρχε στον αρχικό νόμο και προστέθηκε με τον νόμο ν. 4346/2015.

Νέα ρύθμιση στο περίμενε.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ΚΦΔ θα πρέπει να υποβάλλεται πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας δόσης της οποιασδήποτε νέας οφειλής.
 Η δυνατότητα αυτή όμως δεν παρέχεται ηλεκτρονικά.

Συνεπώς ο φορολογούμενος θα πρέπει πριν την λήξη της προθεσμίας πληρωμή να προσέλθει στην Δ.Ο.Υ. για να υποβάλει την σχετική αίτηση υπαγωγής στην Πάγια Ρύθμιση.
Στο σχέδιο νόμου «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», που βρίσκεται στην βουλή και συγκεκριμένα στην Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπάρχει άρθρο με το οποίο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Απώλεια ρύθμισης 12 δόσεων.

Να θυμίσουμε ότι βάσει του άρθρου 43 του Ν.4174/2013 η ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων χάνεται, ανάμεσα στα άλλα, είτε αν πληρωθεί η πρώτη δόση πέρα των 3 ημερών που δίνει ό νόμος, είτε αν ο φορολογούμενος χάσει πάνω από μία δόση.
Αν χάσει μία δόση πρέπει να την πληρώσεις μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα με προσαύξηση 15%.

Συνεπώς η απώλεια μία δόσης της πάγιας ρύθμισης, δεν επιφέρει την απώλεια των 100 δόσεων, αφού ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον φορολογούμενο να την πληρώσει μαζί με την επόμενη με την ανάλογη σχετική προσαύξηση.

*Απόστολος Αλωνιάτης
  Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών
Μελετών (Ι.Ο.Φ.Ο.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: