Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

To EK ψηφίζει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

To EK ψηφίζει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

08 Δεκ 2017
To EK ψηφίζει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Η επιτροπή έχει καταλήξει, μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Το ΕΚ ψηφίζει την επόμενη εβδομάδα για τις προτάσεις της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για το σκάνδαλο με τα έγγραφα του Παναμά.
Μετά τις διαρροές των Paradise Papers, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν τη σύσταση μιας ειδικής διερευνητικής επιτροπής και, τελικά, μιας μόνιμης διαρκούς επιτροπής, για τη διαλεύκανση των παρατυπιών στον τομέα της φορολογίας. Οι τελικές προτάσεις της εξεταστικής επιτροπής για τη νομιμοποίηση εγκληματικών εσόδων και τη φοροδιαφυγή θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου. Ο στόχος είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής των νόμων ενάντια στη νομιμοποίηση εγκληματικών εσόδων

Η φοροδιαφυγή απαιτεί μόνιμη διερεύνηση
Η ειδική επιτροπή σύμφωνα με το Taxheaven συστάθηκε μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως με τη διαρροή των εγγράφων του Παναμά, με στόχο την αξιολόγηση της διαφάνειας της ΕΕ και των κρατών μελών της σε φορολογικά ζητήματα. Η ολομέλεια συζητά για τα ευρήματα της εξεταστικής επιτροπής την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 10.00(ώρα Ελλάδος), ενώ τίθεται και σε ψηφοφορία η έκθεση της επιτροπής στην οποία παραθέτει προτάσεις για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

Η επιτροπή έχει καταλήξει, μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ένας από τους εισηγητές της έκθεσης, ο Jeppe Kofod (Δανία, Σοσιαλιστές), λέει ότι «Ορισμένα κράτη μέλη είναι πολύ απρόθυμα και καθυστερούν τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ΕΕ και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για την πλειοψηφία των χωρών που θέλουν να έχουν μια διαφορετική ατζέντα».
Επίσης, η επιτροπή επιμένει ότι η ΕΕ θα πρέπει να ηγηθεί της παγκόσμιας μάχης κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά και ότι τα κ-μ θα πρέπει να ανταλλάσσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φορολογούμενους και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των πόρων των φορολογικών αρχών.
Το ΕΚ έχει προϊστορία στη διερεύνηση αποκαλύψεων για αμφίβολα φορολογικά καθεστώτα, όπως τα LuxLeaks και θα συνεχίσει τον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο Petr Ježek (Τσεχία, Φιλελεύθεροι), ένας από τους εισηγητές της έκθεσης είπε ότι «όταν κοιτάμε όλες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι το σύστημα ή ο μηχανισμός που πραγματοποιείται η φοροδιαφυγή είναι λίγο πολύ ο ίδιος. Επομένως, οι νέες αποκαλύψει που γίνονται φέρνουν στο φως νέα πρόσωπα, ή εταιρείες, ωστόσο οι τεχνικές είναι οι ίδιες».


Το ΕΚ εξετάζει τη δημιουργία εξεταστική επιτροπής για τα Paradise Paper.

Δεν υπάρχουν σχόλια: