Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Τεκμήρια και πλαστικό αφορολόγητο απειλούν με "τζακ-ποτ" φόρων Πώς η παγίδα των τεκμηρίων μπορεί να μετατρέψει τις προσδοκίες για κέρδη από τη φορο-λοταρία, σε αυξημένους φόρους

Τεκμήρια και πλαστικό αφορολόγητο απειλούν με "τζακ-ποτ" φόρων
Πώς η παγίδα των τεκμηρίων μπορεί να μετατρέψει τις προσδοκίες για κέρδη από τη φορο-λοταρία, σε αυξημένους φόρους
17 Οκτ 2017 - 13:30
Picture 0 for Τεκμήρια και πλαστικό αφορολόγητο απειλούν με "τζακ-ποτ" φόρων
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για χιλιάδες  φορολογούμενους, που δεν θα καλύψουν τα όρια των αγορών με πλαστικό χρήμα, να πληρώσουν αυξημένους φόρους, αντί να εισπράξουν κέρδη από φορο-λοταρία, που τίθεται σε εφαρμογή από τα τέλη του Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ανέργους, που δηλώνουν χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, αλλά έχουν ταυτόχρονα, υψηλότερες του εισοδήματος, τεκμαρτές δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι απομένουν δυόμισι μήνες για τη λήξη του οικονομικού έτους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τσεκάρουν το ύψος των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει με πλαστικό χρήμα, ώστε να καλύψουν τυχόν διαφορές, στο διάστημα που απομένει.

Ειδικότερα, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2018, για τα εισοδήματα του 2017, σε πολλές από τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το οποίο θα ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό του ποσού της δαπάνης που πρέπει να έχει καλυφθεί με ηλεκτρονικές πληρωμές δεν θα είναι το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα αλλά το ύψος των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η διάταξη του νόμου για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου προβλέπει, ότι από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα από μισθωτή εργασία εκπίπτει ποσό που φθάνει μέχρι τα επίπεδα των 1.900 έως 2.100 ευρώανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου που έχει αποκτήσει το εισόδημα και ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος αυτού. Επίσης με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Κ.Φ.Ε. προβλέπεται το ίδιο δικαίωμα και για το εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες εφόσον αυτό αποκτάται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του ν. 4446/2016, που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να δικαιούνται της ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900 - 2.100 ευρώ υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν δαπάνες συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% του συνολικού "ετησίου φορολογητέου εισοδήματος" του έτους 2017, με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. 

Ως "ετήσιο φορολογητέο εισόδημα" για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με πληρωμές σε "πλαστικό" ή "ηλεκτρονικό" χρήμα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό, μεταξύ του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος και του προσδιοριζόμενου βάσει τεκμηρίων διαβίωσης το οποίο φορολογείται επίσης με βάση την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και των συνταξιούχων. Δηλαδή, αν η συνολική τεκμαρτή δαπάνη (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) είναι υψηλότερη του δηλωθέντος εισοδήματος, τότε θα φορολογηθεί με βάση την τεκμαρτή δαπάνη και το αφολόγητο θα πρέπει να το χτίσει με βάση το ύψος των τεκμηρίων.  

Ωστόσο, σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού δαπάνης με τέτοιου είδους μέσα πληρωμής, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 22% επί της διαφοράς. Δηλαδή, πρέπει να πραγματοποιήσει «ηλεκτρονικές πληρωμές», ύψος π.χ. 2.000 ευρώ και πραγματοποιήσει αγορές 1.000 ευρώ, θα του επιβληθεί φόρος ύψους 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).

Από την υποχρέωση πληρωμής των δαπανών με "πλαστικό χρήμα" ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ηλικίας 70 ετών ή μεγαλύτερης, καθώς και οι ανάπηροι κατά ποσοστό 80% και άνω, οι οποίοι όμως θα πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις για τις αγορές τους.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: