Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Έμμεσοι φόροι και ασφαλιστικά ταμεία 'κρίνουν' τον προϋπολογισμό

Έμμεσοι φόροι και ασφαλιστικά ταμεία 'κρίνουν' τον προϋπολογισμό

Τα στοιχήματα του φετινού προϋπολογισμού για το υπερ-πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα του 2017
Ο ΦΠΑ οι, διάφοροι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και το καλύτερο κατά 1,9 δις αποτέλεσμα του ΕΦΚΑ και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων θα δώσουν το υπερ-πλεόνασμα των 820 εκ ευρώ που σχεδιάζει να μοιράσει ως κοινωνικό μέρισμα το υπουργείο οικονομικών.
Η χθεσινή ένταση σχετικά με την υλοποίηση του προϋπολογισμού και την τρύπα ύψους 2,3 δις ευρώ στα έσοδα οφείλονταν σε μια «παρεξήγηση». Πολλοί δεν παρατήρησαν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει αλλάξει τις προβλέψεις και για τα έσοδα και τις επιστροφές φόρων. Στον πίνακα των εσόδων του προσχεδίου προϋπολογισμού γίνεται εκτίμηση για έσοδα προϋπολογισμού 49,82 δις ενώ στο δελτίο του προϋπολογισμού η ίδια πρόβλεψη ( που βασίζεται στο προϋπολογισμό του 2017 ) κάνει εκτίμηση για έσοδα 50, 37 δις ευρώ. Ομολογεί δηλαδή ότι η νέα εκτίμηση θα έχει απώλειες εσόδων 550 εκ ευρώ. Συνεπώς η απόκλιση των εσόδων είναι ήδη υπολογισμένη.
Όσοι αναζήτησαν την απόκλιση στα έσοδα στη διαφορά μεταξύ των επιστροφών φόρου για το σύνολο του 2017, οι οποίοι στο δελτίο του προϋπολογισμού φτάνουν τα 3,26 δις ευρώ έναντι των 4,08 δις ευρώ που καταγράφεται για το εννιάμηνο, έσπευσαν να υπολογίζουν μια καθαρή απόκλιση της τάξης των περίπου 700 εκ ευρώ. Αλλά και αυτούς τους διαψεύδει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ανεβάζει το υπόλοιπο των επιστροφών φόρου για φέτος στα 4,7 δις ευρώ για το 2017 και κατά συνέπεια ούτε και εκεί υπάρχει απόκλιση.
Με αυτά τα δεδομένα έγινε η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι οι άμεσοι φόροι αφού και η φοροδοτική ικανότητα αλλά και οι συντελεστές είναι δεδομένοι και δεν μπορεί κανείς να αλλάξει κάτι 2,5 μήνες πριν το τέλος του χρόνου

Τα στοιχήματα του φετινού προϋπολογισμού είναι δύο

-Να εισπραχθούν στο ακέραιο τα 27,1 δις ευρώ των έμμεσων φόρων με δεδομένο ότι μόνο για τον ΦΠΑ καταγράφεται φοροδιαφυγή που φτάνει σε ετήσια βάση τα 5 δις ευρώ.
-Να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μεγάλη βελτίωση των οικονομιών των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΕΦΚΑ κατά 1,9 δις ευρώ που επίσης διαβάσαμε για πρώτη φορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Μέχρι στιγμής η βελτίωση αυτή υποδηλώνεται από την μεγάλη υστέρηση κατά 1,6 δις ευρώ που καταγράφεται στις πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες ως γνωστό χρηματοδοτούν μισθούς συντάξεις του δημοσίου κοινωνική πολιτική και επιχορηγήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και ΟΤΑ. Το ζητούμενο είναι αυτή η υστέρηση να καταλήξει σε ένα «σβήσιμο» της δαπάνης στο τέλος του χρόνου και όχι σε ένα ποσό που απλώς μεταχρονολογήθηκε και θα πρέπει να πληρωθεί κοντά στο τέλος του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: