Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Στα χέρια των «ράμπο» 4.700 φάκελοι φοροδιαφυγής

Στα χέρια των «ράμπο» 4.700 φάκελοι φοροδιαφυγής

Στη μάχη κατά μαύρου χρήματος, διαφθοράς η νέα ελεγκτική υπηρεσία
Στα χέρια των «ράμπο» 4.700 φάκελοι φοροδιαφυγής
Share
εκτύπωση  

Στη μάχη κατά του μαύρου χρήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού μπαίνει τελικά από την 1η Νοεμβρίου η νέα ελεγκτική υπηρεσία, που θα εποπτεύεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η νέα ελεγκτική δομή, που θα εποπτεύεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, θα απαρτίζεται από 135 ελεγκτές και θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα.

Η νέα αυτή υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί υπό τη μορφή ενός νέου και μικρού ΣΔΟΕ, θα μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων. Ωστόσο, δεν θα έχει δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους.

Στη νέα αυτή υπηρεσία θα μεταφερθούν 4.700 παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διεσπαρμένες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και στις ΔΟΥ.

Κύρια αποστολή της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας θα είναι η εκτέλεση παραγγελιών που θα ανατίθενται από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με αντικείμενο την έρευνα τέλεσης εγκλημάτων φοροδιαφυγής ή λοιπών οικονομικών αδικημάτων, η συμβολή στην καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος και, κυρίως, η πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης φυσικών και νομικών προσώπων.
 
Η υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει σε:
 
1. Έρευνες εγγράφων και λοιπών στοιχείων στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του ελεγχόμενου καθώς και σε έρευνες άλλων χώρων εκτός επαγγελματικής απασχόλησης του ελεγχόμενου, όταν υπάρχουν στοιχεία ή βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση οικονομικών παραβάσεων, μετά από συναίνεση του ελεγχόμενου ή προηγούμενη άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα.
 
2. Συλλήψεις και ανακρίσεις προσώπων και έρευνες μεταφορικών μέσων, αγαθών, καταστημάτων, αποθηκών, οικιών και λοιπών χώρων, καθώς και στη διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων.
 
3. Κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.
4.  Δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται αναγκαία η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ή σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: