Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η Eurostat διευκρινίζει με ποιον τρόπο πρέπει να καταγράφονται οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στους εθνικούς λογαριασμούς

Η Eurostat διευκρινίζει με ποιον τρόπο πρέπει να καταγράφονται οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στους εθνικούς λογαριασμούς




Η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευσε σήμερα επικαιροποιημένο έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με την καταγραφή των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης (ΕPC) στους λογαριασμούς του Δημοσίου.
Το αναθεωρημένο έγγραφο καθοδήγησης διασαφηνίζει τους λογιστικούς κανόνες που εφαρμόζονται στη μεταχείριση των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης. Αποτελεί συνέχεια των εργασιών που έχουν ήδη διεξαχθεί από την Eurostat με σκοπό να διευκρινιστούν οι λογιστικοί κανόνες για τα διάφορα είδη δημόσιων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του Οδηγού για τη στατιστική επεξεργασία των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που δημοσιεύτηκε πέρυσι.
Η κ. Marianne Thyssen, επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, και υπεύθυνη για την Eurostat, δήλωσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις. Με αυτό το έγγραφο καθοδήγησης δείχνουμε τον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιες αρχές μπορούν να επενδύουν με πλήρη σεβασμό των αρχών του δημόσιου λογιστικού, τώρα και στον τομέα της ενέργειαςΗ διευκόλυνση των επενδύσεων σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης έχει, επίσης, σημαντική κοινωνική λειτουργία, δεδομένου ότι θα υπάρξει όφελος και για δημόσια κτίρια, για παράδειγμα, εγκαταστάσεις κοινωνικής στέγασης.»
Ο επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας κ. Miguel Arias Cañete δήλωσε: «Μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενεργειακή απόδοση: από τα λόγια στη δράση. Χάρη στο αναθεωρημένο έγγραφο καθοδήγησης που δημοσιεύτηκε σήμερα, θα είναι ευκολότερο για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια —που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10 % του συνολικού ενωσιακού κτιριακού δυναμικού— να επενδύουν με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης αποτελούν επίσης σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ενός προβλήματος που η παρούσα Επιτροπή σκοπεύει να αντιμετωπίσει ριζικά.»
Οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον δημόσιο τομέα προσφέρουν μια πρακτική λύση για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων και άλλων δημόσιων υποδομών, καθώς η αρχική επένδυση μπορεί να καλύπτεται από εταίρο του ιδιωτικού τομέα και να αποπληρώνεται με την εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, συχνά αυτό το είδος σύμβασης περιέχει, ταυτόχρονα, στοιχεία συμβάσεων ενοικίασης, παροχής υπηρεσίας, μίσθωσης, αγοράς ή δανείου, πράγμα που καθιστά περίπλοκη την καταγραφή του. Κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών, η Eurostat, σε συνεργασία με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες (ΕΣΥ), εξέτασε τον καταλληλότερο τρόπο καταγραφής των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης στους λογαριασμούς του Δημοσίου και καρπός της συνεργασίας αυτής είναι το έγγραφο καθοδήγησης που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Το έγγραφο καθοδήγησης είναι διαθέσιμο για τηλεφόρτωση εδώ.
Ιστορικό
Τον Νοέμβριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη δέσμη μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» που αποβλέπει στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η μετάβαση προς καθαρές μορφές ενέργειας μεταβάλλει τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές. Κεντρικά στοιχεία της εν λόγω δέσμης ήταν φιλόδοξες προτάσεις για την ενεργειακή απόδοση ως «πρώτο μας καύσιμο». Η ενεργειακή απόδοση μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας και την εξάρτηση από τις εισαγωγές, ενώ δημιουργεί θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, όμως, απαιτεί σημαντική αρχική επένδυση, ιδίως όσον αφορά τις εργασίες διευθέτησης κτιρίων. Οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης (EPC) μπορούν να βοηθήσουν τον οικοδομικό τομέα να αυξήσει τις αναγκαίες επενδύσεις στο πλαίσιο της αύξησης του ενδιαφέροντος των ιδιωτών επενδυτών και της ταχείας ανάπτυξης εμπειρογνωμοσύνης.
Το έγγραφο καθοδήγησης της Eurostat που δημοσιεύτηκε σήμερα για τη λογιστική μεταχείριση των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες των δημόσιων φορέων να κάνουν χρήση τέτοιου είδους συμβάσεων, καθώς συμπεριλαμβάνει και αποσαφηνίζει τις περιστάσεις υπό τις οποίες οι συμβάσεις αυτές μπορούν να καταγράφονται στους κρατικούς ισολογισμούς. Με τον τρόπο αυτό, το επικαιροποιημένο έγγραφο καθοδήγησης είναι επίσης σύμφωνο με τον τρίτο πυλώνα του Σχεδίου Juncker, που έχει σκοπό την άρση των κανονιστικών φραγμών στις επενδύσεις. Προετοιμάζει επίσης τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας ισχυρότερης αγοράς παρόχων συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης που θα περιλαμβάνει πολλές ΜΜΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνογνωσίας σε θέματα ΣΔΙΤ (EPEC), κατά τα πέντε τελευταία έτη έχουν υπογραφεί συμβάσεις 345 νέων έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση σε 16 κράτη μέλη της ΕΕ, συνολικής αξίας άνω των 65 δισ. ευρώ.
Το επικαιροποιημένο έγγραφο καθοδήγησης θα βοηθήσει τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες (ΕΣΥ) των κρατών μελών να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις που έχουν για τους κρατικούς ισολογισμούς οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση. Το έγγραφο καθοδήγησης παρέχει οδηγίες στους στατιστικολόγους σχετικά με την ερμηνεία ορισμένων διατάξεων του ΕΣΛ 2010 —Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών— στην περίπτωση συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, και πιο συγκεκριμένα εκείνων που απαιτούν αρχικές δαπάνες κεφαλαίου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μιας εγκατάστασης. Οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης όπου η ενεργειακή απόδοση προκύπτει από μέτρα διαχείρισης της ενέργειας, χωρίς επένδυση σε προσθήκη ή ανανέωση εξοπλισμού, αντιμετωπίζονται ως απλές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή συντήρησης. Το εν λόγω αναθεωρημένο έγγραφο καθοδήγησης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου ο ανάδοχος της σύμβασης ενεργειακής απόδοσης μπορεί να θεωρηθεί ως ο οικονομικός κύριος του περιουσιακού στοιχείου.
Το έγγραφο καθοδήγησης θα χρησιμοποιηθεί από δομές παροχής τεχνικής βοήθειας, όπως ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών που έχει δημιουργηθεί από την ΕΤΕπ και την Επιτροπή, ώστε να συνδράμει σε κάθε πιθανό αίτημα. Το έγγραφο θα συνοδεύεται από Οδηγό του Επαγγελματία (Practitioner's Guide) που συντάσσεται από κοινού από την Eurostat και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνογνωσίας σε θέματα ΣΔΙΤ (EPEC) της ΕΤΕπ και θα εκδοθεί στα τέλη του έτους.
Η Eurostat είναι η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή στατιστικών στοιχείων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την προώθηση της εναρμόνισης των στατιστικών μεθόδων σε όλα τα κράτη μέλη. Οι οργανισμοί των διαφόρων χωρών που συνεργάζονται ενεργά με την Eurostat αποτελούν το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: