Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση

Μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση

Μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση
Σενάρια επιβολής πλαφόν στην επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο μετά την διαπίστωση ότι το συνολικό δηλωθέν εισόδημα το 2016 είναι κατά 1 δισ. χαμηλότερο από το 2015.
Ένα από τα σενάρια που συζητείται είναι να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών εφόσον μαζί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις ξεπερνούν το 50 με 55% του συνολικού εισοδήματος.
Όλα ξεκίνησαν από την off the record παραδοχή ανώτατου αξιωματούχου του Υπουργείου οικονομικών ότι «έχουμε δημιουργήσει κίνητρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα». Δηλαδή τα υψηλότερα εισοδήματα που έχουν συνέταιρο το κράτος καθώς απομυζά έως το 57%-60% του συνολικού εισοδήματός τεχνηέντως δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα για να αποφύγουν τις υπέρογκες εισφορές.
Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2017) συνολικό ποσό εισοδημάτων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ για το 2015 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2016). Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού από τους φόρους εισοδήματος των συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων και τη δημιουργία κινδύνου για μείωση των μελλοντικών εισπράξεων του Ε.Φ.Κ.Α. από τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν προεξοφλήσει ότι το επόμενο διάστημα οι εισπράξεις του ΕΦΚΑ θα είναι μειωμένες, εκτιμούν όμως ότι το πρώτο 12μηνο λειτουργίας του νέου υπερφορέα μπορεί να κλείσει με ισοσκελισμένο ισολογισμό, κυρίως λόγω της πολύ καλής πορείας των εσόδων μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: