Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Από την ευφορία των διακοπών …. στην εφορία για τις πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων.

Από την ευφορία των διακοπών …. στην εφορία για τις πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων.

Πάνε και οι διακοπές του καλοκαιριού 2017. Τώρα τα κεφάλια μέσα.

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, δεύτερη και τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, αναδρομικά ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ), συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα υποχρεώσεων για τους φορολογουμένους.

5,5 δις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, θα αφαιρέσουν από την τσέπη των φορολογουμένων ένα σημαντικό ποσό.

Πάνω από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες θα ζουν με το άγχος του επανυπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ και μερικές δεκάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα αναζητούν τη ρευστότητα για να πληρώσουν μια ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο βαρύτερος μήνας της φετινής χρονιάς όσον αφορά το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων καθώς αυτές θα ξεπεράσουν τα 5,5 δις. ευρώ.

Τα φορολογικά βάρη που έγιναν, και θα γίνουν τραπεζικά.

Στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ποσά που θα δοθούν στις τράπεζες για την αποπληρωμή των πιστωτικών καρτών και αφορά τον φόρο εισοδήματος . Πολλοί φορολογούμενοι  θέλοντας να «καθαρίσουν» με την εφορία αλλά παράλληλα να εκμεταλλευτούν τις πολλαπλές άτοκες δόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, εξόφλησαν το φόρο εισοδήματος με τις πιστωτικές τους κάρτες, σε 9 έως 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την προσφορά κάθε τράπεζας. Με αυτό τον τρόπο όμως μετέτρεψαν την φορολογική υποχρέωση σε τραπεζική,  με βασική  αιτιολογία,  τις περισσότερες δόσεις (από τρεις (3), έστω και διμηνιαίες σε δώδεκα (12) μηνιαίες), αγνοώντας όμως τον κίνδυνο της δέσμευσης αρχικά, και της κατάσχεσης των τραπεζικών τους λογαριασμών , εφόσον υπάρχουν όποιες δυσκολίες.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον ΕΝΦΙΑ, μιας και χιλιάδες φορολογούμενοι θα εξοφλήσουν το σύνολο του ποσού μέσω των πιστωτικών τους καρτών,   ακολουθώντας την παραπάνω πρακτική

Νέοι κανόνες για τους συμψηφισμούς.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ  για το φορολογικό έτος 2016 κατατέθηκαν οι παρακάτω δηλώσεις.

Φορ. έτος 2016 Δηλώσεις Ποσά (ευρώ) % συνόλου Μέσος φόρος
Χρεωστικές       2.543.053        3.693.503.287 41,58%             1.452
Πιστωτικές          952.844         -362.119.223 15,58%               -380
Μηδενικές      2.620.400                         42,84%
Σύνολο              6.116.297       3.331.384.064 100,00%
     
Από τις πιστωτικές δηλώσεις (δηλώσεις που έχουν επιστροφή φόρου), μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος ύψους 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογουμένους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι από τους πάνω από  600.000 φορολογουμένους που θα έπρεπε να λάβουν επιστροφή έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ θα υποστούν συμψηφισμό.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα η διαδικασία του συμψηφισμού θα γίνει ως εξής:

1. Αναρτήθηκαν  στο Taxisnet, τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ (Κυριακή 27.8.2017).

2. Στη συνέχεια, από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου των ακινήτων.

3. Οι φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες για να υποβάλλουν αιτήσεις συμψηφισμών εφόσον όλα σχεδιάζεται να γίνουν αυτόματα.

4. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι σύζυγοι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί οφειλή για ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού, εφόσον δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυτόματα ο συμψηφισμός μεταξύ δύο συζύγων. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

5. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο φόρος των ακινήτων θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις: η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως τις 31 Ιανουαρίου του 2018, όπως αναλυτικά έχουμε αναφερθεί σε άλλο σημείωμα μας.

Μέχρι και την περσινή χρονιά ο συμψηφισμός γινόταν με τις δόσεις. Δηλαδή αν ο φορολογούμενος είχε ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ , 100 ευρώ κάθε δόση, και επιστροφή 420 ευρώ, έβλεπε στην «Προσωπική Ενημέρωση» στο taxis να διαγράφονται οι δόσεις μέχρι 31.12 και να υπήρχε ένα υπόλοιπο για πληρωμή στην πέμπτη δόση , τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους ένα υπόλοιπο 80 ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα ο φορολογούμενος θα κληθεί μετά τον συμψηφισμό να πληρώσει το υπόλοιπο εφάπαξ. Αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις.

6. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

7. Αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας .

Τέλος όσοι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία θα λάβουν μήνυμα από το
taxis στο email που έχουν δηλώσει, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν το σχετικό  ποσό, ανεξάρτητα του ύψους του. Αν δεν προβούν στην εξόφληση ή την ρύθμιση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στην δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού και στην συνέχεια στην κατάσχεση του σχετικού ποσού.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: