Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν σπέρνεις φορολογικές θύελλες θερίζεις άδεια ταμεία ΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ; ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΝΤΑ;

Όταν σπέρνεις φορολογικές θύελλες θερίζεις άδεια ταμεία
ΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ;

ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΝΤΑ;

Τελικά κάποιοι δεν παίρνουν μαθήματα από την πραγματικότητα, δεν διαβάζουν τα νούμερα και κάνουν τα ίδια λάθη (ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσα καινούρια να κάνουν).  
Δεν γκρινιάζω, αλλά όπως και να το πούμε το θέμα είναι ότι : η υπερφορολόγηση δημιουργεί και διογκώνει την φοροδιαφυγή!, δόθηκαν άλλωστε μέσα στην εβδομάδα σχετικά στοιχεία ελέγχων από την ΑΑΔΕ
Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Δεν το γράψαμε μόνο, αλλά το τεκμηριώσαμε κιόλας με αρκετά  παραδείγματα αλλά και  με διαχρονική παρακολούθηση των αυξήσεων στους φόρους  και της αντίστοιχης μείωσης στις  εισπράξεις που συνεπάγεται αυτών των αυξήσεων .
Με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα για το επτάμηνο Ιανουάριος  - Ιούλιος 2017, ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμα   άνω των 700 εκατ. ευρώ στα έσοδα.
Τρύπα 23 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και 24 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ καπνού. «Τρύπα» και στον ΦΠΑ καθώς τα έσοδα εμφανίζονται μεν εντός στόχου, στην πραγματικότητα όμως αυτό οφείλεται στα προσωρινά και «εικονικά» έσοδα από τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport.
Ποιο συγκεκριμένα ι αποκλίσεις εμφανίζονται:
α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 338 εκατ. ευρώ ή 7,1%,
β) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 47 εκατ. ευρώ ή 4,7%,
γ) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 101 εκατ. ευρώ ή 8,2%,
δ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 25 εκατ. ευρώ ή 2,3%,
ε) ΦΠΑ καπνού κατά 25 εκατ. ευρώ ή 7,7%,
στ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 150 εκατ. ευρώ ή 9,8%,
ζ) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 343 εκατ. ευρώ ή 26,2%.
Σημειώνεται ότι στην κατηγορία του ΦΠΑ λοιπών το Μάιο περιλαμβάνεται ποσό ύψους 296,16 εκατ. ευρώ που αφορά στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων).
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι στις κατηγορίες που αμέσως ή εμμέσως από 1 Ιανουαρίου 2017 είχαμε αύξηση των φόρων, εκεί είχαμε και τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Δηλαδή όπου αυξήσαμε τους φόρους εκεί πήραμε και μικρότερα έσοδα από όσα είχαμε προϋπολογίσεις.
Κρατάει χρόνια …. Αυτή η κολόνια
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τα συνδρομητικά κανάλια, πάνω από 50.000 συνδρομητές έκοψαν την τηλεθέαση τους μετά την εφαρμογή στου ειδικού φόρου στην τηλεόραση.
Όμως δεν είναι μόνο οι νέες αυξήσεις που έφεραν μείωση στους φόρους.  
Τα ποιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των καπνοβιομηχανικών προϊόντων και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή.
α) Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η αύξηση στην φορολογία των καπνικών προϊόντων για το 2014 είχε σαν αποτέλεσμα  αντί να αυξηθούν τα έσοδα σε σχέση με το 2013 (είχαν προϋπολογίσει 50 εκατομμύρια ευρώ) μειώθηκαν  κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.
Πέρα όμως από την μείωση των εσόδων , σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων από 3% που υπολογίζονταν το 2009, μετά από τις 7 αυξήσεις στον ΕΦΚ, υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί στο 22%.
Μια ακόμη απώλεια που επισημαίνεται, είναι το κλείσιμο του 50% περίπου των σημείων πώλησης των καπνικών προϊόντων, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικροί επιτηδευματίες και εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο αυξάνοντας επιπλέον την ανεργία.
β) Όσο αφορά την αύξηση του ΕΦΚ  στα πετρελαιοειδή δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά μιας και το ζούμε κάθε μέρα στην τσέπη μας.
Οι συνεχείς αυξήσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, έχει οδηγήσει τους καταναλωτές στην μείωση της χρήσης του αυτοκίνητου και συνεπώς στην μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων, με αποτέλεσμα όχι μόνο λιγότερα έσοδα στο κράτος, αλλά και δεκάδες πρατήρια να κλείσουν αφήνοντας μεγάλες περιοχές στην περιφέρεια χωρίς πρατήριο βενζίνης ή με ένα μόνο βενζινάδικο, που μονοπωλεί την τιμή.  
Μεγάλες αποκλείσεις
Αποτέλεσμα να παρατηρηθούν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, ιδιαίτερα στα νησιά, αυτό το καλοκαίρι. Ενώ η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στο 1,772 ευρώ το λίτρο, ωστόσο, σε αρκετά νησιά η μέγιστη τιμή άγγιζε και τα 2 ευρώ. Παρ όλη αυτή την αύξηση της τιμής, τα έσοδα του κράτους από φόρους και ΦΠΑ από τα πετρελαιοειδή είναι μειωμένη, όπως δείχνουν τα στοιχεία.(είχαμε γράψει και τζάμπα να παίρναμε την βενζίνη θα την πληρώναμε πάνω από  1 ευρώ γιατί τόσοι είναι οι φόροι)
Να θυμίσουμε μόνο όσο αφορά τα καύσιμα ότι σε κάθε αύξηση του ΕΦΚ είχαμε και μείωση των εσόδων προς το κράτος.
Η άλλη πλευρά των ελέγχων.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να γράψουμε δυο λόγια μόνο για τους φορολογικούς ελέγχους που είχαμε στις τουριστικές περιοχές, και για τις επιθέσεις στα στελέχη του υπουργείου οικονομικών.
Πρέπει να πούμε από την αρχή ότι είμαστε κατά της βίας και των επιθέσεων και υπέρ των φορολογικών ελέγχων, μιας και οι φοροδιαφυγή πάει σύννεφο.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε όμως στον κ. Πιστιλή, αλλά και στην κυρία Αχτσιόγλου, ότι θα πρέπει να δουν και την συμπεριφορά ορισμένων, ευτυχώς λίγων, στελεχών που βγαίνουν για ελέγχους.
Πληθαίνουν οι καταγγελίες από συναδέλφους λογιστές φοροτεχνικούς ότι τα ελεγκτικά όργανα προσπαθούν να βάλουν πρόστιμα ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόβλημα φοροδιαφυγής και πολλές φορές υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες τους.
Ακόμη αρκετές φορές ακούστηκαν, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες που μας έχουν έλθει, η φράση «εμείς θα σας γράψουμε και κάντε προσφυγή» .
Επειδή το νόμισμα  έχει δυο όψεις, ας μην βλέπουμε μόνο την μία και ας είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις που τα ελεγκτικά όργανα υπερέβησαν τα αρμοδιότητες τους.
Γιατί αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις είναι αυτές που δυσφημίζουν όλη την προσπάθεια ενάντια στην φοροδιαφυγή.
ΑΑΑΑΑΑ και όταν βγαίνουν για έλεγχο να είναι διαβασμένοι.
Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: