Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

Ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

Στην τελική ευθεία η ενεργοποίηση του προγράμματος. Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκ μέρους των τραπεζών για τη συμμετοχή τους. Ανοιξε ο δρόμος για αποπληρωμή πάνω από 6.000 δικαιούχων του «Εξοικονομώ Ι».
Ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»



Εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) η ενεργοποίηση του «Εξοικονομώ ΙΙ».
Ήδη σήμερα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος των τραπεζών που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί στο πρόγραμμα, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι προτάσεις των ενδιαφερομένων, που θα αποτελέσουν τον σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης της δράσης. Οπότε, με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, το πρόγραμμα μπορεί να «βγει στον αέρα» τον επόμενο μήνα.
Όπως ορίζει το πρόγραμμα, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά τελικό αποδέκτη (σ.σ. ιδιοκτήτη κατοικίας) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας να εκτιμούν ότι στο πρόγραμμα θα υπαχθούν περίπου 35.000 έως 40.000 κατοικίες.
Σε ό,τι αφορά στο ύψος των κονδυλίων, το πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Εκ του ποσού αυτού, τα 292 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν τη δημόσια δαπάνη, δηλαδή την κρατική επιχορήγηση, και τα υπόλοιπα είτε από τραπεζικό δανεισμό, είτε από την ίδια συμμετοχή των ιδιοκτητών.

Χωρίς δάνειο

Η ουσιαστική διαφορά του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο είναι ότι δεν απαιτείται τραπεζικό δάνειο, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση για το προηγούμενο. Στο «Εξοικονομώ ΙΙ», όπως προαναφέρθηκε, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης μπορεί να ανέλθει στις 25.000 ευρώ και με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί στο 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού (σ.σ. λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια), τότε το μέγιστο ύψος της επιδότησης μπορεί να διαμορφωθεί στις 17.500 ευρώ.
Το επιπλέον ποσό (έως τις 25.000 ευρώ) καλύπτεται είτε από ίδια συμμετοχή ή από τραπεζικό δανεισμό. Στην περίπτωση που χορηγηθεί δάνειο, η διάρκεια της αποπληρωμής του καθορίζεται στα 4, 5 ή 6 έτη, με καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων την 31.12.2023. Το μέγιστο ύψος του δανείου μπορεί να είναι 25.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο (σταθερό) θα είναι 6%. Ωστόσο, επειδή προβλέπεται 100% επιδότηση του επιτοκίου από το ΕΤΕΑΝ, στην ουσία θα είναι άτοκο για τον δανειολήπτη.

Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμη κατοικία για τις ανάγκες του προγράμματος είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτιρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:
- Χρησιμοποιείται ως κατοικία.
- Φέρει οικοδομική άδεια.
- Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
- Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2. Αντικατάσταση συστημάτων σκίασης.
3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.
4. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.
5. Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση τελικού αποδέκτη/τελικού ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας και συνολικά τις 25.000 ευρώ. Επιπλέον, καλύπτεται υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος, το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων και η αμοιβή του συμβούλου έργου.
Ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός καθορίζεται βάσει των προσκομισθέντων παραστατικών δαπανών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό της απόφασης υπαγωγής καθώς και τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης του προγράμματος.
Οι ωφελούμενοι, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πλήθος των προστατευόμενων μελών τους, λαμβάνουν την αντίστοιχη επιχορήγηση σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και είτε αναλαμβάνουν την πληρωμή του υπολοίπου ή μέρους του ποσού με ίδια κεφάλαια, είτε συνάπτουν δανειακή σύμβαση, εφόσον το επιθυμούν, για το υπόλοιπο ποσοστό του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου με 100% επιδότηση επιτοκίου.
Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο ωφελούμενος δεν λαμβάνει προκαταβολή, διενεργεί τις παρεμβάσεις και μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών επί πιστώσει, υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων. Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Πληρωμές και για το «Εξοικονομώ Ι»

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει και η αποπληρωμή περισσότερων από 6.000 δικαιούχων (σ.σ. επιλέγονται με τον αύξοντα αριθμό της αίτησης) που είχαν υπαχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 3039 τεύχος Β') η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, για την ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον».
Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, «πλέον, μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, το Ταμείο θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των εγκριτικών αποφάσεων και την αποπληρωμή των δικαιούχων. Συνολικά οι επιπλέον νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ».
Στόχος του νέου προγράμματος-γέφυρα είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί το 2014 στο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω της ανεπάρκειας τότε των σχετικών κονδυλίων. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη υλοποιήσει τις παρεμβάσεις, ενώ όσοι δεν έχουν προχωρήσει, αφού ενημερωθούν ότι είναι επιλαχόντες, μπορούν να το κάνουν τώρα, υπό την προϋπόθεση τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ενδιάμεσο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, με την εξασφάλιση 75 εκατ. ευρώ, κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελούμενους.


Σταμάτης Ζησίμου


s.zisimou@euro2day.gr



Ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»


Ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»
Tον Οκτώβριο θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος των τραπεζών που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί στο πρόγραμμα, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι προτάσεις των ενδιαφερομένων που θα αποτελέσουν τον σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης της δράσης.
Το πρόγραμμα θα επιδοτεί μέχρι και το 70% της δαπάνης για ενεργειακές εργασίες αναβάθμισης κατοικιών.
Η βασική διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι δεν θα απαιτείται πλέον τραπεζικό δάνειο, γεγονός που είχε λειτουργήσει ως αντικίνητρο στο παρελθόν για πολλούς ενδιαφερόμενους.
Τα ακίνητα που θα μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά θα είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην κατηγορία Δ ή και χαμηλότερη. Μάλιστα, για την αναβάθμιση του συνόλου μίας πολυκατοικίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κατοικία τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών.
Τα είδη των παρεμβάσεων περιλαμβάνουν την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου (συμπεριλαμβανομένου του δώματος-στέγης και της πιλοτής), την αντικατάσταση των κουφωμάτων και την αντικατάσταση των συστημάτων σκίασης. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού, με την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Τα ποσοστά της επιδότησης υπολογίζονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, λαμβάνουν επιδότηση ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ.
Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες, και το 50% στις δύο τελευταίες.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Πότε λήγει η προθεσμία για το 'Εξοικονομώ κατ' Οίκον'- Οι προϋποθέσεις συμμετοχής



Η προθεσμία για τις τράπεζες προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον" λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου. Η προκήρυξη του προγράμματος αναμένεται τον Οκτώβριο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ, Κωνσταντίνος Γαλιάτσος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες και επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, παρέχει επιδοτήσεις έως και 70% (ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση) και άτοκα δάνεια για επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων που περιλαμβάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις, αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης, και άλλα.

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την προκήρυξη του προγράμματος ήταν η έκδοση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), η οποία εκδόθηκε με υπουργική απόφαση τον Ιούλιο. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ (εθνικοί, κοινοτικοί πόροι και ιδιωτική συμμετοχή).

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΕΤΕΑΝ, κάθε τράπεζα που θα συμμετάσχει θα πρέπει να τοποθετήσει τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ και κατ' ανώτατο όριο 99 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος και οι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν ως εξής:
1.Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών που προβλέπονται.
2.Το υπόλοιπο ποσό που απομένει, πέραν της επιδότησης, μπορεί να καλυφθεί είτε με ίδια κεφάλαια του ωφελούμενου είτε με τραπεζικό δάνειο, το οποίο θα είναι άτοκο και διάρκειας τεσσάρων, πέντε ή έξι ετών.
3.Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν Αντικατάσταση κουφωμάτων, Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής, Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης με συμβατικά καύσιμα και Αναβάθμιση συστημάτων με εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ ή/και ΣΗΘΥΑ.
4.Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας όπως προκύπτει από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Ο ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο ωφελούμενος δεν λαμβάνει προκαταβολή, διενεργεί τις παρεμβάσεις και μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών επί πιστώσει, υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων.

Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://exoikonomisi.ypeka.grμε τους κωδικούς του Taxisnet του ενδιαφερομένου.


Πηγή: www.enikonomia.gr

Εξοικονομώ κατ' οίκον 2017: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
OLD HOUSES ATHENS
Εκτύπωση
Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον 2017 διενεργείται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και συγχρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Σκοπός του είναι να κινητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους. Τι προσφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση; Με απλά λόγια, αυξάνει την αξία του σπιτιού. Ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο σπίτι ξοδεύει σαφώς λιγότερα για θέρμανση το χειμώνα και για δροσιά το καλοκαίρι.
Η πρώτη φορά που διενεργηθηκε το πρόγραμμα ήταν το 2014, οπότε και ο προϋπολογισμός δεν ήταν αρκετός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων. Σαν αποτέλεσμα, ενεργοποιείται ξανά φέτος το φθινόπωρο, με συνολική δημόσια δαπάνη που λέγεται ότι θα ξεπεράσει τα 290 εκατ. Ευρώ. Αν ενδιαφέρεσαι να κάνεις αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον 2017, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις απαντήσεις σε ορισμένες κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή. Παρακάτω μπορείς να βρεις τις βασικότερες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους, προκειμένου να λυθούν οι απορίες σου.

1. Ποιες εργασίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον;


Το πρόγραμμα ασχολείται με συγκεκριμένες εργασίες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Με άλλα λόγια, καλύπτει πρωτίστως ανάγκες για αλλαγή κουφωμάτων, δηλαδή για πόρτες και παράθυρα. Βασική προϋπόθεση είναι τα κουφώματα να μη διαχωρίζουν 2 εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, όπως μια πόρτα διαμερίσματος πολυκατοικίας, γιατί αυτή δεν εκτίθεται σε εξωτερικό χώρο.
Επίσης, το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για τοποθέτηση και αντικατάσταση συστημάτων σκίασης, για παράδειγμα παντζουριών. Κάτι ακόμα που ενδιαφέρει το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον είναι η εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού. Ωστόσο, δεν καλύπτει τις δαπάνες για τοποθέτηση σωμάτων θέρμανσης, όπως για σώματα καλοριφέρ. Αυτό που πραγματικά εμφανίζει ενδιαφέρον, είναι ότι θα καλύπτει δαπάνες για αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως αν ακόμα δεν έχεις εγκαταστήσει ηλιακό σύστημα, ίσως είναι ώρα να επανεξετάσεις την ιδέα! 

2. Ποιες κατοικίες μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα;


Η ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον 2017 αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πολυκατοικίες μπορούν να ενταχθούν μόνο σαν σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα διαμερίσματα. Συνεπώς, κάθε πολυκατοικία συμπεριλαμβάνεται σαν μια κατοικία. Για να θεωρηθεί ως επιλέξιμη κατοικία μια πολυκατοικία, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών του κτηρίου για σκοπούς κατοίκησης. Συνεπώς, αν μέρος της πολυκατοικίας χρησιμοποιείται σαν εμπορικό κατάστημα, αυτό δε θεωρείται ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται για κατοικία.
Πώς μπορεί να κάνει αίτηση μια πολυκατοικία; Αφού διενεργηθεί γενική συνέλευση για να ληφθεί η απόφαση της συμμετοχής της πολυκατοικίας στη διαδικασία επιλογής του προγράμματος, θα πρέπει να οριστεί ένας εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν το κτήριο επιλέξιμο από το πρόγραμμα. Επίσης, θα πρέπει να προσκομίσει επιμέρους αιτήσεις από όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας που επιθυμούν να συμμετέχουν. Τέλος, θα πρέπει να υποβάλει ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο θα αναφέρεται συγκεντρωτικά σε ολόκληρο το κατοικήσιμο μέρος του κτηρίου. 

3. Ποια είναι τα κριτήρια για να θεωρηθεί κανείς δικαιούχος του προγράμματος;


Για αρχή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως αν έχεις την κυριότητα για 2, ή και παραπάνω κατοικίες, δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αίτηση για ένταξη όλων των κατοικιών στο πρόγραμμα. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να κάνει μόνο μια αίτηση για μια κατοικία, οπότε καλό θα ήταν να το έχεις υπόψιν σου. Επίσης, θα πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς το ετήσιο εισόδημα σου. Ανάλογα με το ατομικό και το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα, ορίζεται το ποσοστό της επιδότησης.
Γενικά, ο προϋπολογισμός των εργασιών για τις οποίες κάνεις αίτηση, δε μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, μπορείς να κάνεις αίτηση για επιδότηση έως και 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του σπιτιού. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα παρέχεται, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα σου και τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να τα καταβάλεις εσύ, είτε από τραπεζικό δάνειο, είτε από κεφάλαια που ήδη διαθέτεις. 

4. Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζουν το μέγεθος της επιδότησης;


Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα έχουν ταξινομηθεί σε 7 κατηγορίες.
Το ανώτατο όριο επιδότησης για μια κατοικία δε μπορεί να ξεπερνά το 70% της συνολικής δαπάνης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η πρώτη κατηγορία δικαιούται σίγουρα επιδότηση κατά 60%. Η δεύτερη δικαιούται επιδότηση του 50% των δαπανών, η τρίτη 40%, η τέταρτη 35%, η πέμπτη 30% και η έκτη 25%. Όσον αφορά στην έβδομη κατηγορία, δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης, αλλά υπάρχει δικαίωμα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.
photo

5. Αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης, αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια;


Σε περίπτωση που υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια, το ποσοστό επιδότησης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει προσαύξηση επιδότησης κατά 5%. Αν πρέπει να προσέξεις κάτι ως προς αυτό, είναι το γεγονός ότι στις πρώτες 4 κατηγορίες το τελικό ποσοστό επιδότησης δε μπορεί να ξεπεράσει το 70%. Από την άλλη πλευρά, στις κατηγορίες 5 και 6 το τελικό ποσοστό δε μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Η τελευταία κατηγορία, όπως προαναφέρθηκε, δε δικαιούται επιδότηση, ακόμα και αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη. 

6. Είναι απαραίτητο να πάρω δάνειο για να συμπληρώσω το χρηματικό ποσό;


Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι δικαιούχοι του προγράμματος Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017 θα λάβουν ένα χρηματικό ποσό, ως επιδότηση, αλλά θα πρέπει να συμπληρώσουν τα χρήματα που έχουν δηλωθεί στην αίτηση με ίδια κεφάλαια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το χρηματικό ποσό, είτε λαμβάνοντας ένα τραπεζικό δάνειο, είτε με χρήματα που ήδη διαθέτουν.
Πόσα χρήματα θα πρέπει να συμπληρώσουν, όμως, οι δικαιούχοι; Ας δούμε ένα απλό και πρακτικό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι ανήκεις στην κατηγορία 1, όπου το ατομικό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Αν ζεις σε μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων, μπορείς να κάνεις αίτηση για εργασίες αξίας 25.000 ευρώ (250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Αν στην κατοικία δεν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη, τότε δικαιούσαι επιδότηση της τάξης του 60%. Συνεπώς, δικαιούσαι επιδότηση 15.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν από σένα, είτε από χρήματα που ήδη διαθέτεις, είτε μέσω τραπεζικού δανείου. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να υπολογίσεις το ποσό της επιδότησης και το ποσό που θα πρέπει εσύ να καταβάλεις, ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκεις. 

7. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση για να ενταχθώ στο πρόγραμμα;


Φέτος, οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνουν μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αίτηση θα περιλαμβάνει διάφορα βήματα που θα γίνονται σε βάθος χρόνου. Για αρχή, ο αιτών θα πρέπει να υποβάλει αίτηση και να δηλώσει το τραπεζικό ίδρυμα από όπου σκοπεύει να λάβει δάνειο, αν φυσικά σκοπεύει να λάβει κάποιο δάνειο. Κατόπιν, ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα του ατόμου, όπως γίνεται για κάθε αίτηση λήψης δανείου. Όταν γίνει έγκριση από το τραπεζικό ίδρυμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να λάβει ένα πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για το σπίτι από έναν ενεργειακό επιθεωρητή.
Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσθέσει στην αίτηση τα στοιχεία που προέκυψαν από την επιθεώρηση. Επίσης, θα πρέπει να καταχωρήσει τις αλλαγές, ή αλλιώς τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο σπίτι και το κόστος τους. Αν η αίτηση εγκριθεί, τότε γίνεται η λήψη δανείου, ή η δήλωση αποδοχής, ώστε να γίνουν οι εργασίες στο σπίτι. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα πρέπει να εκδοθεί άλλο ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Τέλος, ελέγχεται αν έχει γίνει επαρκής ενεργειακή αναβάθμιση χάρη στις αλλαγές/ εργασίες, έτσι ώστε ο αιτών να μπορέσει να λάβει τα χρήματα της επιδότησης.
Ελπίζουμε ότι σε βοηθήσαμε να μάθεις ό,τι αναζητούσες για να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017! Όταν έρθει η πολυπόθητη στιγμή να κάνεις αλλαγές στο σπίτι σου, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σου. Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Αναδημοσίευση από douleutaras.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: