Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθάριση για χαμηλοσυνταξιούχους

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθάριση για χαμηλοσυνταξιούχους

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 17:55
 
UPD:17:56
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, λόγω τεχνικών ζητημάτων συνυπολογίστηκαν στα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων, με αποτέλεσμα ορισμένοι να χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.
Οι οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλονται από το δημόσιο και δεν έχουν περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, όπως τα ποσά που έλαβαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι το 2016, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν συνιστούν εισόδημα. Κατά συνέπεια δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα και δεν λαμβάνονται υπ' όψιν για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται οικονομικά αδύναμοι φορολογούμενοι με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, λόγω τεχνικών ζητημάτων συνυπολογίστηκαν στα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων, με αποτέλεσμα ορισμένοι να χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.
Με εντολή του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όλες αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ως απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε σχετικά με την αντιμετώπιση για σκοπούς ΕΝΦΙΑ της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του ν. 4445/2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Με τις διατάξεις του ν. 4445/2016 ορίζεται ότι η η εν λόγω εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.
Όπως έχει διευκρινιστεί (βλ. ΠΟΛ.1094/2015), χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση από το Δημόσιο, ή από άλλους δημόσιους φορείς, τα οποία δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δηλαδή δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν συνιστούν εισόδημα.
Περαιτέρω, σε περίπτωση διαπίστωσης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ προβλέπεται η χορήγηση εκπτώσεων από το φόρο αυτό, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους. Στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, δεν περιλαμβάνονται όμως ποσά που δεν συνιστούν εισόδημα (βλ. ΠΟΛ. 1212/2015).
Δεδομένου ότι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση του ν. 4445/2016 δεν έχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν συνιστά εισόδημα. Συνεπώς, δεν συνυπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα για σκοπούς ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2016 (βλ. ΠΟΛ 1025/2017), τα ποσά της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης απεστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταβολή τους, εντασσόμενα σε κωδικό που αφορά εισοδήματα και επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα τα πληρωτέα ποσά ανά δικαιούχο να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που διενεργήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε.
Για την άμεση επίλυση του ζητήματος, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να μας αποσταλούν εκ νέου ηλεκτρονικά αρχεία, ύστερα από τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για τους δικαιούχους της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης».

Με χρηματικές ποινές και τόκους οι διορθωτικές ΕΝΦΙΑ

Eγκύκλιος: Υποβολή χρεωστικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2014-2016, στο πλαίσιο της ρύθμισης για την «οικειοθελή αποκάλυψη»
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 10:24
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
Χωρίς απαλλαγή από τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και από το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ είναι δυνατή η υποβολή χρεωστικών διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2014-2016, στο πλαίσιο της ρύθμισης των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών. Στην ουσία η υποβολή τέτοιων δηλώσεων με επίκληση του νόμου αυτού δεν έχει κανένα νόημα για τους φορολογούμενους.
 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1009/2017, που εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις 20-1-2017:
«Η υπαγωγή στη ρύθμιση περί οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, ειδικά για τις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών και νομικών προσώπων των ετών 2014 - 2016, στην πράξη δεν θα επιφέρει καμία ευεργετική συνέπεια παρά μόνο στις περιπτώσεις μηδενικών δηλώσεων, στις οποίες δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (σ.σ. το πρόστιμο των 100 ευρώ).
Κατά τα λοιπά για την εκκαθάριση χρεωστικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ επιβάλλονται οι προβλεπόμενοι από το νόμο τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ως εξής:
* Για το έτος 2014: Από 30/12/2014
* Για το έτος 2015: Από 4/9/2015
* Για το έτος 2016: Από 29/8/2016, καθώς και το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013.»
Εξάλλου τροποποιητικές-διορθωτικές δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετών 2014-2016 με σκοπό τη μείωση του αρχικά επιβληθέντος φόρου δεν επιτρέπεται να υποβάλλονται με επίκληση των ρυθμίσεων των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016, οπότε και σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται κανονικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ.
 
Η υποβολή
Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ (δηλώσεων στοιχείων ακινήτων-Ε9) για τα έτη 2014-2016 είναι ήδη δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISNET (ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr). Όποιος φορολογούμενος έχει κάνει λάθη ή έχει υποπέσει σε παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση του Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2014-2016, με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης μέχρι και την 1η-1-2016 να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να υποβάλει μία ή περισσότερες δηλώσεις Ε9 για να διορθώσει τα λάθη ή τις παραλείψεις του. Το σύστημα ΤΑΧΙSNET θα του εμφανίσει την εικόνα της ακίνητης περιουσίας του, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου του έτους που έχει επιλέξει, βάσει των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων που ήδη έχει υποβάλει. Πάνω στην εικόνα αυτή o φορολογούμενος θα μπορεί να επέμβει και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία που έχει αναγράψει ή να καλύψει τις όποιες παραλείψεις του έχει διαπιστώσει, ώστε να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης μέχρι και την 1η-1-2016.
Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2017 δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αυτό αναμένεται να συμβεί εντός των προσεχών ημερών.   

Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί των επιστροφών με τον ΕΝΦΙΑ

Για ποσά που εκκρεμούν να πληρώσει το Δημόσιο στους ιδιώτες από πέρυσι και φέτος
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 09:26
 
UPD:09:26
Eurokinissi/?ϋQ???M
Οι συμψηφισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου για περίπου 600.000 φορολογούμενους δικαιούχους περσινών και φετινών επιστροφών φόρου εισοδήματος.
Από την έντυπη έκδοση
Τους αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που εκκρεμούν προς πληρωμή από πέρυσι και φέτος, με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα οποία οφείλουν να καταβάλουν στο Δημόσιο οι δικαιούχοι των επιστροφών, ξεκίνησε από αυτή την εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι συμψηφισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου για περίπου 600.000 φορολογούμενους δικαιούχους περσινών και φετινών επιστροφών φόρου εισοδήματος.
Βάσει του σχεδίου που εφαρμόζεται, επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναγράφονται σε πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα περσινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά δεν είχαν εξοφληθεί στους δικαιούχους μέχρι και πριν από λίγες μέρες, καθώς επίσης και επιστροφές φόρου που προέκυψαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, συμψηφίζονται πλέον από την ΑΑΔΕ αυτεπάγγελτα (χωρίς να το έχουν ζητήσει οι δικαιούχοι φορολογούμενοι) είτε με ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ ετών 2014-2016 που χρωστούν ακόμη οι δικαιούχοι των επιστροφών είτε με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ έτους 2017, οι οποίες βεβαιώθηκαν πρόσφατα στα ονόματά τους (με την έκδοση και την ανάρτηση των σχετικών εκκαθαριστικών στους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet).
Τα ποσά των επιστροφών φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από πέρυσι ή από φέτος οι περίπου 600.000 φορολογούμενοι, αλλά δεν έχουν ακόμη εισπράξει από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αφαιρούνται (εκπίπτουν) από τα ποσά των βεβαιωμένων, στα ονόματά τους, οφειλών ΕΝΦΙΑ και, σε κάθε περίπτωση, τυχόν υπόλοιπο οφειλών ΕΝΦΙΑ που απομένει:
* Εάν αφορά τα έτη 2014-2016 και ως εκ τούτου είναι ληξιπρόθεσμο, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή να ρυθμιστεί για τμηματική καταβολή έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια» ρύθμιση του ν. 4152/2013.
* Εάν αφορά το 2017 πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή σταδιακά στις προθεσμίες των δόσεων που έχουν απομείνει.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το συμψηφισθέν ποσό επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ, το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στον φορολογούμενο με πίστωσή του στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στη φετινή του φορολογική δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: