Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιες αποκρατικοποιήσεις «τρίζουν» Ποιες μεταφέρονται για το επόμενο έτος - Ποιες παραμένουν «κολλημένες»

Ποιες αποκρατικοποιήσεις «τρίζουν»

Ποιες μεταφέρονται για το επόμενο έτος - Ποιες παραμένουν «κολλημένες»

Ποιες αποκρατικοποιήσεις «τρίζουν»
Λίγες ημέρες μετά την Πνύκα και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) όπου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσκάλεσε επενδυτές, λέγοντας ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, γκρεμίστηκαν σαν «χάρτινος πύργος» οι εν λόγω εξαγγελίες.
Το επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται κρίσιμο για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να καλείται σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εισροής 6 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως την 31η Αυγούστου 2018, οπότε και λήγει το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πλέον ο στόχος που έχει τεθεί είναι αρκετά φιλόδοξος, δεδομένου ότι το 2016, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ που δημοσιεύθηκε χθες, εισπράχθηκαν 447,7 εκατ. ευρώ. Για το τρέχον έτος στόχος του Ταμείου είναι η είσπραξη περίπου 2 δισ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ έχει εισρεύσει από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.
Αναφορικά με τους νέους διαγωνισμούς, ο μόνος μεγάλος που αναμένεται εντός του 2017 σχετίζεται με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με την προκήρυξη κατάθεσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος να αναμένεται σύντομα. Οι λοιποί διαγωνισμοί και ειδικά αυτοί που σχετίζονται με τις ενεργειακές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια) και με την πώληση ποσοστών σε άλλες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ή του ΟΤΕ μεταφέρονται στο 2018.
Το τελεσίγραφο της Eldorado Gold
Έως τις 22 Σεπτεμβρίου έδωσε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση η Eldorado Gold για τη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κριθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη επένδυση, που μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και απασχολεί 2.400 εργαζόμενους.
Με αφορμή την κόντρα της κυβέρνησης με την εταιρεία, από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η αποχώρηση ξένων επιχειρήσεων από την Ελλάδα δεν βοηθάει στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προσέλκυση επενδύσεων.
«Σέρνεται» και η Κασσιόπη της Κέρκυρας
Και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, η προωθούμενη επένδυση ανάπτυξης τουριστικού θερέτρου, με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εξοχικών κατοικιών και μαρίνας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Ερημίτης, «βρήκε» τοίχο!
Η αμερικανικών συμφερόντων NCH Capital, η οποία έχει πλειοδοτήσει σε σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ ήδη από το 2013, καλείται να αντιπαρέλθει την αντίδραση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμα και για τα αυτονόητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: