Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Τροπολογία για να «ξεμπλοκάρει» η αξιολόγηση στο Δημόσιο

Τροπολογία για να «ξεμπλοκάρει» η αξιολόγηση στο Δημόσιο




Τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ.» με την οποία  συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν.4369/2016 (Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης) και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων αξιολόγησης στο πλαίσιο της επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων. 
Ειδικότερα:
1. Παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης των εντύπων έκθεσης αξιολόγησης, με πρωτοβουλία του αξιολογούμενου ή του αξιολογητή, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη διάθεσή τους από το Εθνικό Τυπογραφείο ή σχετικό αίτημα της οικείας Διεύθυνσης Προσωπικού ή Διοικητικού.
2. Καθορίζεται αναλυτικά η σχετική διαδικασία κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης για την αξιολογική περίοδο του έτους 2016.
3. Ορίζεται ότι οι αξιολογητές των υπαλλήλων, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν.3528/2007 και ν.3584/2007), πρέπει να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου (ν.4369/2016).
4. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται σε προκηρύξεις επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος των προτεινομένων διατάξεων.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στη λειτουργική διασύνδεση των συστημάτων αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων των δημοσίων υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 14 επ. του ν. 4369/2016 (Α 33'). Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης του ν. 4369/2016 για την αξιολογική περίοδο του έτους 2016 θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας ώστε να καθίσταται ευχερέστερη η συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης ενώ εύλογα τάσσονται εκ νέου προθεσμίες συμμόρφωσης τόσο για τους αξιολογούμενους όσο και για τους αξιολογητές.
Περαιτέρω ρητά προβλέπεται ότι δεν αναστέλλεται η πρόοδος της διαδικασίας αξιολόγησης σε κανένα στάδιο αυτής.
Συγκεκριμένα: Ορίζεται ότι δεν απαιτείται προηγούμενη διάθεση των εντύπων εκθέσεων αξιολόγησης από το Εθνικό Τυπογραφείο κατόπιν αιτήματος της οικείας Διεύθυνσης Προσωπικού ή Διοικητικού και οι εκθέσεις αξιολόγησης μπορούν να συμπληρώνονται και με πρωτοβουλία των αξιολογουμένων ή/και των αξιολογητών κατά τα κατωτέρω. Οι εκθέσεις αξιολόγησης μπορούν να συμπληρωθούν είτε επί του διατεθέντος από το Εθνικό Τυπογραφείο εντύπου, είτε σε κάθε περίπτωση επί του προσαρτώμενου στην αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.32.14/750/ οικ.32768/22.12.2016 υπουργική απόφαση (Β' 4434) εντύπου, το οποίο μπορεί να εκτυπώσει ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο προμηθευτεί με δική του πρωτοβουλία ο αξιολογούμενος ή/και οι αξιολογητές. Περαιτέρω στο πλαίσιο συνολικής αντιμετώπισης των ζητημάτων διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίησή του, προβλέπεται ότι οι κατ' άρθρο 15 του ν. 4369/2016 αξιολογητές οφείλουν να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους αξιολόγησης των υφισταμένων τους
σύμφωνα με το Κεφάλαιο Β' του ν. 4369/2016, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων κατά τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α' 26) και του ν. 3584/2007 (Α' 143) ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις.
Η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους αυτών βεβαιώνεται από την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού. Σε περίπτωση που η έκθεση αξιολόγησης έχει ήδη κατατεθεί στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού από τον αξιολογητή Α' ή/και τον αξιολογητή Β', οι αντίστοιχες βεβαιώσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων για τον Αξιολογητή Α' ή Β' εκδίδονται βάσει της ήδη κατατεθειμένης έκθεσης αξιολόγησης αντίστοιχα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
«Άρθρο    
1. Στο τέλος της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4369/2016 (Α' 33) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Τα έντυπα έκθεσης αξιολόγησης, των οποίων η μορφή και το περιεχόμενο καθορίζονται στη ΔΙΔΑΔ/Φ.32.14/750/ οικ.32768/22.12.2016 υπουργική απόφαση (Β' 4434), δύνανται να συμπληρώνονται με πρωτοβουλία του αξιολογούμενου ή του αξιολογητή, ανεξαρτήτως του τρόπου που αυτοί τα προμηθεύτηκαν, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη διάθεση τους από το Εθνικό Τυπογραφείο ή σχετικό αιτήματης οικείας Διεύθυνσης Προσωπικού ή Διοικητικού.»
2. Προστίθεται άρθρο 24Α στον ν. 4369/2016 ως εξής:
«Άρθρο 24Α
Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης του παρόντος νόμου για την αξιολογική περίοδο του έτους 2016:
1. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο αξιολογούμενος υποχρεούται να προμηθευτεί και να υποβάλει στον Α' αξιολογητή την έκθεση αξιολόγησής του, συμπληρωμένη
κατά το σκέλος που τον αφορά, κοινοποιώντας τη ταυτόχρονα στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού.
2. α) Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης από τον αξιολογούμενο, ο Α' αξιολογητής υποχρεούται να υποβάλει στον Β' αξιολογητή την έκθεση αξιολόγησης,
συμπληρωμένη κατά το σκέλος που τον αφορά, και να την κοινοποιήσει στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού.
β) Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας της παρ. 1, η διαδικασία δεν αναστέλλεται και η έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται απευθείας από τον Α' αξιολογητή, χωρίς εν προκειμένω να εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 19. Ο Α' Αξιολογητής υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης στον Β' αξιολογητή και την κοινοποιεί στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από το πέρας της προθεσμίας της παρ. 1.
3. α) Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης από τον Α' αξιολογητή, ο Β' αξιολογητής υποχρεούται να υποβάλει στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού την έκθεση αξιολόγησης, συμπληρωμένη κατά το σκέλος που τον αφορά.
β) Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτων των προθεσμιών της παρ. 2, η διαδικασία δεν αναστέλλεται, η έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται απευθείας από τον Β' αξιολογητή και υποβάλλεται στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από το πέρας των προθεσμιών της παρ. 2 κατά περίπτωση και πάντως εντός ενός (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
4. Οι αξιολογητές των υπαλλήλων, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 15, αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, δεν δύνανται να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α' 26) και του ν. 3584/2007 (Α' 143) ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις.
5. Η προηγούμενη βεβαίωση της τήρησης των υποχρεώσεων των παρ. 2 και 3 από την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού συνιστά προϋπόθεση για να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 και του ν. 3584/2007 ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις.
6. Στην περίπτωση ειδικών συστημάτων αξιολόγησης που διατηρούνται σε ισχύ δυνάμει της παρ. 4 του άρθρου 14, η προηγούμενη βεβαίωση της τήρησης των υποχρεώσεων του ενδιαφερομένου υπαλλήλου να αξιολογήσει τους υφισταμένους του, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, συνιστά προϋπόθεση για να συμμετάσχει αυτός σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 και του ν. 3584/2007 ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις.
7. Οι ανωτέρω διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε προκηρύξεις επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.»

3. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: