Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Μπορεί το Bitcoin να αξίζει 619.047 δολάρια σε δέκα χρόνια;

Μπορεί το Bitcoin να αξίζει 619.047 δολάρια σε δέκα χρόνια;

5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Του Naeem Aslam
Το "κρυπτονόμισμα" είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος μιλά για "εξωτικές" επενδύσεις. Το ερώτημα είναι: Πρόκειται για μία πραγματικά εξωτική επένδυση; Και πώς καθορίζεται μια εξωτική επένδυση; Η εξωτική επένδυση επαναφέρει μνήμες από τη "μανία της τουλίπας” στην Ολλανδία, η οποία έσβησε το 1637. Από τη γένεση του Bitcoin το 2009 με τιμή μισό σεντ, η τιμή του έχει φτάσει ακόμη και τα 5.000 δολάρια.
 
Ανησυχείτε για μία "συντριβή”; Πάρτε παράδειγμα από τον Nasdaq

 
Η γενική συναίνεση μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας είναι ότι η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σε περιοχή γιγαντιαίας "φούσκας”, η οποία θα σκάσει. Στο κάτω κάτω, έχουμε δει πολλά ατυχήματα στην αγορά μετοχών από τη γένεσή της. Ο δείκτης Nasdaq, των blue-chips, υπέστη τεράστιο πλήγμα από τη φούσκα στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς "βυθίστηκε” κατά 78% σε διάστημα 30 μηνών έως το 2002.

 
Η αγορά όχι μόνο έχει ανακάμψει από αυτό το επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχει σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα και σήμερα έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 26%. Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 486% από το χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρέθηκε όταν έσκασε η φούσκα. Για κάθε trader, η συντριβή του Nasdaq έχει γίνει περίπτωση μελέτης, αλλά στην πραγματικότητα τέτοιου είδους συντριβές συμβαίνουν συνεχώς και σε όλες τις αγορές.

 
Γιατί τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν
 
Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο επιδιώκει να αποκτήσει κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, το Bitcoin είναι πιο ελκυστικό στην πλειοψηφία των επενδυτών παγκοσμίως σε σύγκριση με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο, αυτή των ΗΠΑ.
 
Υπάρχει περιορισμένη προσφορά και το νόμισμα απλά δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί. Είναι κάτι περισσότερο από τέλειο για τον νέο κόσμο της τεχνολογίας. Οι καταναλωτές προχωρούν όλο και περισσότερο σε αγορές μέσω διαδικτύου και το Bitcoin ανταγωνίζεται τα άλλα νομίσματα σε αυτόν τον τομέα. Δεδομένης της τεράστιας δημοτικότητας και της διαθεσιμότητάς του σε όλες τις ηπείρους, οι επιχειρηματίες του διαδικτύου λανσάρουν περισσότερα προϊόντα που εστιάζουν ειδικά στις αγορές αυτές. Οι καταναλωτές στρέφονται από το παραστατικό χρήμα και τις τράπεζες στο Bitcoin και αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση.
 
Η μεταβλητότητα είναι ισχυρή αλλά όχι για πολύ
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι υπερβολικές ανοδικές και πτωτικές διακυμάνσεις του Bitcoin δημιουργούν σημαντική αναταραχή για τους traders. Οι κερδοσκόποι συνεχώς τοποθετούν και αποσύρουν τις τοποθετήσεις τους και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που διατηρείται η μεταβλητότητα. Ωστόσο, αν εξετάσει κανείς το πώς διαμορφώνονται πρόσφατα οι τιμές, η καμπύλη τιμών φαίνεται εξαιρετικά στέρεη και αυτό οφείλεται κυρίως στην εισροή κεφαλαίων από την Κορέα και την Ιαπωνία. Τον Μάιο του 2017, η υπεγράφη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης με τον στόχο να διευθετηθεί ο οδικός χάρτης των τεχνικών και πολιτικών ζητημάτων. Η Αυστραλία πρόκειται επίσης να ρυθμίσει τις συναλλαγές εικονικών νομισμάτων και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη τη διαφάνεια και ισχύ για την Αυστραλιανή Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών.
 
Με την πάροδο του χρόνου, πρόκειται να έχουμε περισσότερα προϊόντα όπως τα futures, τα ETFs, τις επιλογές λόγω της υψηλής ζήτησης και αυτό θα καταστήσει τις τιμές πιο σταθερές.
 
Πώς να προσθέσετε και να διαχειριστείτε την μεταβλητότητα των Bitcoins στο χαρτοφυλάκιό σας
 
Η διαφοροποίηση είναι το κλειδί για την επιτυχία και η διαχείριση κινδύνων είναι η πόρτα. Οι επενδυτές συχνά κάνουν το λάθος να επενδύουν το σύνολο των κεφαλαίων τους σε ένα συγκεκριμένο asset, καθώς αυτό τους αφήνει ευάλωτους σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο Bitcoin δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελεί μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Η στρατηγική που είναι διάσημη για την υιοθέτηση της μεταβλητότητας στο χαρτοφυλάκιό σας ονομάζεται στόχευση / κλιμάκωση μεταβλητότητας σε συνεχή βάση. Ο δείκτης S&P 500 είναι ένας καλά διαφοροποιημένος δείκτης και συνεπώς η μεταβλητότητα είναι πολύ χαμηλότερη. Για να προσθέσετε Bitcoins στο χαρτοφυλάκιό σας, εξετάστε το ποσοστό μεταβλητότητας του S&P 500 και προσθέστε το ίδιο ποσοστό σε Bitcoin στο δικό σας χαρτοφυλάκιο.
 
Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του Bitcoin; 619.047 δολ. ανά ψηφιακό νόμισμα

 
Υπάρχουν συνολικά σχεδόν 21 εκατομμύρια Bitcoins. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, εάν η ζήτηση για Bitcoins αυξάνεται μόνο κατά 4% ανά έτος, αποκομίζετε το 4% από την αξία της παγκόσμιας ζήτησης (Κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς= 72,3 τρισ. δολ. + Επαγγελματική διαχείριση παγκόσμιας αγοράς ακινήτων = 7,4 τρισ. δολ. + Παγκόσμιο χρέος = 199 τρισ. δολ. + Δείκτης MSCI της κεφαλαιοποίησης όλων των αγορών των χωρών παγκοσμίως = 50.025 τρισ. δολ.), δηλαδή η τιμή για κάθε Bitcoin ανέρχεται στα 619.047 δολάρια. Ωστόσο, εάν η προσφορά του Bitcoin καταστεί απεριόριστη, κάτι που είναι εφικτό, επειδή τον Αύγουστο είχαμε ένα φαινόμενο "διχοτόμησης” που γέννησε το Bitcoin cash, τα πράγματα θα άλλαζαν σημαντικά. Αν η προσφορά δεν είναι περιορισμένη, το βασικό θεμέλιο των κρυπτονομισμάτων θα εξαφανιζόταν και ορισμένα στοιχεία τους θα βρίσκονταν πια στο ίδιο επίπεδο με αυτό των νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών.
5

Γιατί κάποιες μετοχές από τον κλάδο της ενέργειας είναι καλύτερες από το Bitcoin -το ελληνικό παράδειγμα

4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Γιατί κάποιες μετοχές από τον κλάδο της ενέργειας είναι καλύτερες από το Bitcoin -το ελληνικό παράδειγμα
Του John Navin
Αν ψάχνετε για assets αξίας, με την παραδοσιακή έννοια,  τι θα ήταν καλύτερο; Τα bitcoins ή κάποιες μετοχές από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου; Ας ρίξουμε μια ματιά:
Οι μετοχές ενέργειας, δεν ακολουθούν την κατεύθυνση της αγοράς από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το κυριότερο ETF που καταγράφει τις διακυμάνσεις του ενεργειακού κλάδου, το XLE, έχει υποχωρήσει από το υψηλότερο σημείο του, ήτοι τα 78 δολ. τον Δεκέμβριο του 2016 στα 63 δολ. σήμερα. Πρόκειται για μία "βουτιά” 20% σε σύντομη χρονική περίοδο δράσης της αγοράς -τη στιγμή που άλλοι κλάδοι σημειώνουν συστηματικά ράλι.
Ένας επιφυλακτικός επενδυτής θα μπορούσε να σκεφτεί: υπάρχουν μετοχές-ευκαιρίες που πραγματικά να αξίζουν στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου;
Για να δούμε αν συμβαίνει αυτό, ζήτησα μία απλοποιημένη ανάλυση από τους Graham & Dodd και βρήκα 5 μετοχές που μπορεί να είναι πιθανές "υποψήφιες”:
1. Η Aegan Marine Petroleum Network –η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμο χρέος, ενώ πρόσφατα κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη της, αλλά η μετοχή της διαπραγματεύεται 60% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία. Αυτό είναι βέβαια πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή η εταιρεία καταβάλλει μέρισμα και ο λόγος τιμής προς το κέρδος βρίσκεται περίπου στο 7 και είναι πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με το σύνολο της αγοράς και κάτω από το μέσο όρο των περισσότερων ενεργειακών επιχειρήσεων. Η Aegan έχει την έδρα της στην Ελλάδα και η μετοχή της διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
2. Η Boardwalk Pipeline Partners -η εταιρεία αγωγών που εδρεύει στις ΗΠΑ διαπραγματεύεται τώρα 14% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία. Ο λόγος τιμής προς τα κέρδη είναι στο 14. Το μακροπρόθεσμο χρέος της φαίνεται να είναι εντός λογικού πλαισίου και η εταιρεία καταβάλλει μέρισμα 2,6%. 
3. Η Cenovus Energy -αυτή η καναδική εταιρεία εξερεύνησης και γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου διαπραγματεύεται 40% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία. Βρισκόταν στα 16 δολ. το Δεκέμβριο του 2016 και έχει υποχωρήσει στα 8,29 δολ. αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για μία τεράστια πτώση - πιθανώς λόγω της πρόσφατης συρρίκνωσης των κερδών. Ο λόγος τιμής προς τα κέρδη είναι στο 4,5 και η εταιρεία καταβάλλει μέρισμα.
4. Diamond Offshore - αυτή η μεγάλη εταιρεία γεωτρήσεων και εξερεύνησης άγγιξε τα 22 δολ. ανά μετοχή μόλις πριν από 10 μήνες και τώρα υποχώρησε στα 12,55 δολ.. Σε αυτό το επίπεδο, η τιμή της ανέρχεται περίπου στο ήμισυ της λογιστικής της αξίας και ο λόγος τιμής προς τα κέρδη στο 10 είναι χαμηλός. Το πρόβλημα είναι η συρρίκνωση των κερδών. Ο βραχυπρόθεσμος δείκτης είναι υψηλός στο 20%, γεγονός που δείχνει ότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί.
5. Η Seadrill Partners -με αναλογία τιμής προς κέρδη στο 1 και τιμή 70% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία, αυτή η μετοχή χρειάζεται προσοχή. Η τιμή έχει υποχωρήσει από τα 5 δολ. ανά μετοχή τον Φεβρουάριο σε 3,5 δολ. αυτή την εβδομάδα. Η πληρωμή μερίσματος ανέρχεται στο 12%, μια κατάσταση που είναι απίθανο να συνεχιστεί με την πτώση των κερδών φέτος. Η Seadrill εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες που σχετίζονται με την ενέργεια πωλεί μετοχές χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία και η κάθε μία έχει λόγο τιμής προς κέρδη σημαντικά χαμηλότερο από τις μετοχές του S&P 500. Δεν συστήνω να αγοράσει κανείς κάποια από αυτές -αυτό θα απαιτούσε πολύ πιο εκτεταμένη έρευνα.
Αλλά, είναι μία προειδοποίηση από άποψη αξίας, ειδικά σε σύγκριση με τις "μανίες” επενδύσεων του σήμερα.

Γιατί το Bitcoin είναι ο νέος "χρυσός"

40
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Γιατί το Bitcoin είναι ο νέος "χρυσός"
Του Panos Mourdoukoutas
Ο Boρειοκορεάτης δικτάτορας Kim Jong-un εκτοξεύει πυραύλους, η Κίνα προσπαθεί να γράψει τους δικούς της κανόνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε αμηχανία, το παγκόσμιο χρέος συνεχίζει να συσσωρεύεται και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Η παγκόσμια αβεβαιότητα αυξάνεται. Ωστόσο, ο χρυσός δεν πραγματοποιεί ράλι.
Το Bitcoin, ο νέος "χρυσός", πραγματοποιεί.
Κάποτε, ο χρυσός ήταν το καταφύγιο απέναντι στην αβεβαιότητα, το περιουσιακό στοιχείο στο οποίο οι επενδυτές μπορούσαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αναταραχής. Τώρα το Bitcoin παίρνει τη θέση του, όπως αποδεικνύεται από την απόδοση των δύο περιουσιακών στοιχείων τους τελευταίους μήνες.
Οι μετοχές της Bitcoin Trust Investment Trust έχουν δεκαπλασιαστεί σε αξία τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κερδίζοντας πάνω από 80% μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της SPDR Gold υποχώρησαν κατά 0,68% τους τελευταίους δώδεκα μήνες και ενισχύθηκαν κατά 3,19% το τελευταίο τρίμηνο.
Προφανώς, το Bitcoin είναι πιο δημοφιλές από τον χρυσό στους επενδυτές, ως αντιστάθμισμα έναντι της αύξησης της παγκόσμιας αβεβαιότητας. Η αυξανόμενη δυσπιστία προς τα εθνικά νομίσματα, μετά από τις αμφίβολες κυβερνητικές πολιτικές, "έσπρωξε” τους ανθρώπους στο Bitcoin.
Στις αρχές του 2016, για παράδειγμα, το ράλι του ψηφιακού νομίσματος συνέπεσε με τις προσπάθειες της Ινδίας και της Βενεζουέλας να απαλλαγούν από παλιά χαρτονομίσματα.
Ο πρωθυπουργός Modi και ο πρόεδρος Maduro έχουν πολύ λίγα κοινά - εκτός από την πολιτική που ακολουθούσαν στα τέλη του περασμένου έτους, η οποία αντικατέστησε τα μεγάλα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούσαν με νέα χαρτονομίσματα (Ινδία) ή με νομίσματα (Βενεζουέλα).
Για διαφορετικούς λόγους, φυσικά. Ο πρωθυπουργός Modi προσπαθούσε να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ένα ευρύτατο πρόβλημα στην Ινδία. Και ο πρόεδρος Maduro προσπαθούσε να αποτρέψει την εκροή κεφαλαίων από την προβληματική οικονομία της Βενεζουέλας.
Πιο πρόσφατα, το Bitcoin πραγματοποίησε ράλι χάρη στις αυξανόμενες εντάσεις στην Ασία. Η ανανεωμένη ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, για παράδειγμα, έχουν ωθήσει το Bitcoin σε νέα υψηλά.
Οι εντάσεις στην Ασία ενισχύουν την αξία του ψηφιακού νομίσματος με διάφορους τρόπους.
Αρχικά, αυξάνουν την προοπτική του πολέμου, γεγονός που υπονομεύει τη ζήτηση για περιφερειακά νομίσματα όπως το γιεν, το γουάν και το γουόν Βόρειας Κορέας  και ενισχύει τη ζήτηση για το Bitcoin. Με απλά λόγια, με κάθε εκτόξευση πυραύλου, είτε σκόπιμα είτε τυχαία, οι επενδυτές προτιμούν να κατέχουν Bitcoins, παρά οποιοδήποτε νόμισμα της περιφέρειας.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι αγοραπωλησίες Bitcoin με ασιατικά νομίσματα, κατακτά το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών του Bitcoin.
Το εμπόριο Bitcoin σε γιεν Ιαπωνίας αντιπροσώπευε σχεδόν το 46% του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου, από περίπου το ένα τρίτο μία μέρα πριν την πρώτη εκτόξευση πυραύλου. Το εμπόριο Bitcoin σε κινεζικό γουάν και γουόν Νότιας Κορέας ανέρχεται περίπου στο 12% το καθένα και το εμπόριο Bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ αντιπροσωπεύει περίπου το 25%, σύμφωνα με το CryptoCompare.
Επίσης, οι εντάσεις στην Ασία πυροδοτούν sell off στη χρηματιστηριακή αγορά, που ενισχύει τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά ομόλογα, ο χρυσός και, ναι, το Bitcoin - το νέο αντιστάθμισμα έναντι των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν δύο πλεονεκτήματα που καθιστούν το Bitcoin καλύτερο από τον χρυσό, τουλάχιστον για τη γενιά των Millenials, η οποία κατανοεί το ψηφιακό νόμισμα καλύτερα από τη γενιά του baby boom.
Σε αντίθεση με τον χρυσό, το Bitcoin είναι ένα βολικό μέσο πληρωμών ανά τον κόσμο, αν και για περιορισμένο αριθμό συναλλαγών.
Έπειτα, υπάρχει έλλειψη. Η προσφορά Bitcoin αναμένεται να περιοριστεί στα 21 εκατομμύρια δολάρια. Η προσφορά χρυσού, από την άλλη πλευρά, συνήθως αυξάνεται οποτεδήποτε αυξάνεται και η τιμή του, καθώς αυτό παρέχει κίνητρο στους ανθρακωρύχους να εξορύξουν χρυσό.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο χρυσός έχει και τα δικά του πλεονεκτήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  δώρο, για κοσμήματα και για την κατασκευή ορισμένων προϊόντων.
Αλλά αυτά τα πλεονεκτήματα δεν αρκούν για να επιστρέψουν τη λάμψη που είχε κάποτε το κίτρινο μέταλλο ως αντιστάθμισμα για τους ταραχώδεις καιρούς. Το Bitcoin έχει ήδη πάρει τη θέση του.
Ακόμα, οι επενδυτές δεν πρέπει να βιαστούν να αντικαταστήσουν το μέταλλο με το ψηφιακό νόμισμα στο χαρτοφυλάκιό τους.
Ειδικά αν δεν καταλαβαίνουν τα κρυπτονομίσματα. Και πρέπει πάντα να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την προοπτική μεγάλες κυβερνήσεις να συντρίψουν το Bitcoin, όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο.
Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές


Δεν υπάρχουν σχόλια: