Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ανάπτυξη 3,5% για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη 3,5% για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 12:45
 
UPD:12:47
SOOC/Konstantinos Tsakalidis
Για την Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του στο 2,1% για φέτος (από 1,8% τον Ιούνιο) και στο 1,9% για το 2018 (από 1,8%) έναντι 1,8% το 2016.
Την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε περίπου 3,5% φέτος και στο 3,7% το 2018 από 3% πέρυσι, προβλέπει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές. Οι προβλέψεις αυτές του Οργανισμού είναι ελαφρά βελτιωμένες σε σχέση με την έκθεση του Ιουνίου.
Για την Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του στο 2,1% για φέτος (από 1,8% τον Ιούνιο) και στο 1,9% για το 2018 (από 1,8%) έναντι 1,8% το 2016.
Η ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχει γίνει πιο συγχρονισμένη μεταξύ των χωρών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, αλλά προειδοποιεί ότι δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί μία ισχυρή και διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της.
«Η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων και του εμπορίου παραμένει χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για να διατηρηθεί μία υγιής αύξηση της παραγωγικότητας. Οι αυξήσεις των μισθών είναι απογοητευτικές, κρατώντας τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρεται στην έκθεση.
Για την Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι «η αύξηση του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και απέκτησε ευρύτερη βάση μεταξύ των χωρών της, σε ένα περιβάλλον αύξησης των ποσοστών απασχόλησης, χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μειωμένης πολιτικής αβεβαιότητας». Ακόμη, αναφέρει ότι «η επίπτωση από την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ στη δραστηριότητα αναμένεται να είναι περιορισμένη».
Για την αμερικανική οικονομία ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2,4% το 2018 (όπως και τον Ιούνιο) από 1,5% πέρυσι, σημειώνοντας ότι η επιτάχυνσή του στηρίζεται στις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και επιχειρηματικές επενδύσεις. «Η δημιουργία θέσεων εργασίας διατηρήθηκε ισχυρή, χωρίς όμως να προκαλεί πιέσεις αύξησης των μισθών», συμπληρώνεται, ενώ προστίθεται ότι «είναι αβέβαιη η έκταση μίας πρόσθετης ώθησης το 2018 από τη δημοσιονομική χαλάρωση και τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου».
Για τη Μεγάλη Βρετανία προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6% φέτος από 1,8% το 2016, λόγω του χαμηλότερου ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% προβλέπεται για το 2018, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit.
Στην Ιαπωνία η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2017, στηριζόμενη στην άνοδο των δημόσιων επενδύσεων και τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στις ασιατικές αγορές. Για φέτος, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,6% (από 1,4% τον Ιούνιο) και για το επόμενο έτος 1,2% (από 1%) έναντι 1% το 2016.
Ανοδικά αναθεώρησε ο ΟΟΣΑ τις προβλέψεις του και για την κινεζική και τη ρωσική οικονομία. Για την Κίνα αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 6,8% φέτος (από 6,6% τον Ιούνιο) και 6,6% το 2018 (από 6,4%) έναντι 6,7% το 2016. Ο ρυθμός αναμένεται να μειωθεί το 2018, καθώς περιορίζονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του χρέους των επιχειρήσεων και μία νέα ισορροπία της οικονομίας. Για τη Ρωσία, αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2% φέτος (από 1,4% τον Ιούνιο) και 2,1% το 2018 (από 1,6%) έναντι -0,2% το 2016.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΟΟΣΑ: Μόνο η Ελλάδα αύξησε τους φόρους

Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα το 2016
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 12:58
 
UPD:13:19
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Εκτός από την Ελλάδα, η οποία αύξησε τον ΦΠΑ, δεν υπήρξαν άλλες αλλαγές στον συγκεκριμένο φόρο το 2016, γεγονός που καταδεικνύει ότι έχει μειωθεί η βούληση των χωρών να αυξήσουν τα έσοδα μέσω αυξήσεων στον ΦΠΑ», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεση για τη φορολογική πολιτική στις χώρες – μέλη του.
«Το 2016, με την εξαίρεση της Ελλάδας που συνέχισε τις προσπάθειες να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, περιεκτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις στόχευσαν στην υποστήριξη της ανάπτυξης, ιδίως μέσω μειώσεων φόρων στο εργατικό και επιχειρηματικό εισόδημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΟΟΣΑ με θέμα: Φορολογικές Πολιτικές Μεταρρύθμισης 2017 και έτος αναφοράς το 2016.
Σε χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία αλλά και η Ελλάδα εντοπίζονται οι πιο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις φορολογικής πολιτικής, ωστόσο, οι επιλογές στην περίπτωση της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση μείωσης φόρων και εισφορών.    
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε στο 3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: