Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Στα χέρια των ελεγκτών οι τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων σε 21 χώρες

Στα χέρια των ελεγκτών οι τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων σε 21 χώρες

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών με χώρες εντός αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκίνησε.
Μέχρι το τέλος του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στα χέρια της στοιχεία καταθετικών λογαριασμών και χρηματοοικονομικών προϊόντων που διαθέτουν Ελληνες σε χώρες του εξωτερικού. Μετά την ενεργοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών με τις χώρες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε., ο κατάλογος των χωρών που συμμετέχουν στην παγκόσμια πλατφόρμα διευρύνεται και ήδη χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τις 21 χώρες που η Ελλάδα θα ανταλλάξει πληροφορίες το 2017 και μία δεύτερη λίστα με 38 χώρες που η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2018.
Πλέον οι φορολογικές αρχές των περισσότερων χωρών του πλανήτη θα έχουν τα λεπτομερή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν οι πολίτες τους σε χώρες του εξωτερικού. Δηλαδή οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Ελληνες πολίτες στα νησιά Κέιμαν, στην Ελβετία, αλλά και στη Σιγκαπούρη, στο Μονακό, στον Παναμά, στο Χονγκ Κονγκ και στον Λίβανο.
Οσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, και έχουν φορολογηθεί, δεν έχουν να ανησυχούν για το παραμικρό.
Ωστόσο, χρήματα που δεν δικαιολογούνται, που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, δεν κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο, αλλά σχεδόν με αφανισμό.
Με την απόφαση που εξέδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου ενεργοποιείται στην πράξη η συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικού χαρακτήρα με 21 χώρες εντός τους τρέχοντος έτους, ενώ ταυτόχρονα οριστικοποιήθηκε η λίστα με τις 38 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα λάβει πληροφορίες το 2018.
Επί της ουσίας, οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχομένων και, εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με δηλωτέο λογαριασμό για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό θα αφορούν:
α) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
β) Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
γ) Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
δ) Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:
• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.
• Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
ε) Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: