Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Εξωδικαστικός: Στην εφορία η μερίδα του λέοντος από τη δόση για οφειλές €20.000-50.000

Εξωδικαστικός: Στην εφορία η μερίδα του λέοντος από τη δόση για οφειλές €20.000-50.000

  • ( UPD -15/09/2017 08:00 )
  •  Print
Εξωδικαστικός: Στην εφορία η μερίδα του λέοντος από τη δόση για οφειλές €20.000-50.000
Προσθήκη σχολίου
Τι προβλέπει το σχέδιο για τη ρύθμιση fast track των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού - Θα υπολογίζονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης για ατομικές επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενους
Τη μερίδα του λέοντος θα εξασφαλίζει το Δημόσιο από τη δόση που θα πληρώνουν οι οφειλέτες μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας του εξωδικαστικού (fast track) για οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση που προωθεί η ελληνική πλευρά για έγκριση από τους θεσμούς.
Η πρόταση που θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια προβλέπει ότι θα υπολογίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλετών με βάση τα κέρδη της επιχείρησης, αλλά αφού πρώτα αφαιρούνται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Από το ποσό που θα απομένει διαθέσιμο για την αποπληρωμή των οφειλών, τα ⅔ θα κατευθύνονται για την εξόφληση των οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία και το υπόλοιπο για την ικανοποίηση των τραπεζικών απαιτήσεων.
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, εφόσον τα ⅔ της δυνατότητας αποπληρωμής δεν επαρκούν για την εξόφληση των οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία, τότε θα διαγράφονται οι προσαυξήσεις (μέχρι το 85%) και τα πρόστιμα (μέχρι το 95%).
Δεν θα μπορεί, όμως, να διαγράφεται βασική οφειλή προς το Δημόσιο εφόσον υπάρχουν ακίνητα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιούνται για να καλυφθούν οι σχετικές απαιτήσεις.
Αυτομάτως επίσης θα διαγράφονται και οι προσαυξήσεις των τραπεζικών δανείων.
Στην πρόταση αυτή υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, αλλά μένει να φανεί εάν θα γίνει αποδεκτή και από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Το ίδιο σύστημα προτείνεται να ισχύει και για τη ρύθμιση στην εφορία και τα ταμεία των οφειλών που έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι τελευταίοι, θα μπορούν να ρυθμίσουν με τους ίδιους όρους τις οφειλές προς το Δημόσιο και στη συνέχεια θα πρέπει με ξεχωριστή απευθείας διαπραγμάτευση με τις τράπεζες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας, αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να εντάσσονται στον εξωδικαστικό για τις οφειλές προς τις τράπεζες.
Προς συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια είναι πρόταση να υπολογίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής των ατομικών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων με ένα απλό τρόπο, χωρίς τη χρήση των χρηματοοικονομικών δεικτών (όπως το ΕΒΙTDA και άλλοι), αφού ο υπολογισμός τους δεν είναι εφικτός στην πράξη για αυτές τις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: