Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο λόγω φόρων

Στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο λόγω φόρων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο 0,9% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο υποχωρώντας για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου σε μεταβολή κάτω του 1%. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, φαίνεται ακόμη η επίδραση στις τιμές των αυξήσεων σε σειρά έμμεσων φόρων, επίδραση, βεβαίως, η οποία σταδιακά μειώνεται σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ομάδες βασικών αγαθών και υπηρεσιών που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση ήταν οι ακόλουθες:
• 7,4% στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό κατά 10,7%. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2017 αυξήθηκε ο πάγιος φόρος κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό και επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
• 2,3% στην ομάδα στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης (κατά 30%) και φυσικό αέριο (κατά 10,5%). Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι διεθνείς τιμές.
• 6,6% στην ομάδα μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 6,5%.
• 1,3% στην ομάδα επικοινωνίες, λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
• 1,8% στην ομάδα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια, με τις τιμές στα ξενοδοχεία να καταγράφουν αύξηση 11%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: