Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Αρχίζουν οι χρεώσεις για την πληρωμή φόρων ΑΑΔΕ: Άνευ προμήθειας οι πληρωμές μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS

Αρχίζουν οι χρεώσεις για την πληρωμή φόρων

ΑΑΔΕ: Άνευ προμήθειας οι πληρωμές μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 10:10
 
UPD:10:11
Η πληρωμή φόρου με μετρητά στο γκισέ της τράπεζας θα επιβαρύνεται με προμήθεια 1,5 ευρώ ή λίγο χαμηλότερη.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
 
Προμήθειες έως 2 ευρώ ανά συναλλαγή θα χρεώνουν σύντομα οι τράπεζες τους φορολογούμενους οι οποίοι προσέρχονται αυτοπροσώπως στα ταμεία των υποκαταστημάτων τους για να πληρώσουν φόρους, καθώς ετοιμάζονται να εφαρμόσουν την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, για μη κάλυψη των τραπεζικών προμηθειών από το Δημόσιο σε περιπτώσεις εξόφλησης φόρων χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Σκοπός της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ είναι η θέσπιση αντικινήτρων για τη χρήση μετρητών στις πληρωμές προς το Δημόσιο και η διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Επιπλέον, η απόφαση του κ. Πιτσιλή στοχεύει στην εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις προμήθειες που πλήρωνε κάθε χρόνο το Δημόσιο στις τράπεζες για τις εξοφλήσεις φόρων με μετρητά τις οποίες έκαναν οι φορολογούμενοι στα γκισέ των τραπεζικών υποκαταστημάτων.
Ο κατάλογος με τις χρεώσεις για τις πληρωμές φόρων στα γκισέ των τραπεζικών υποκαταστημάτων άρχισε ήδη να ανακοινώνεται από τις τράπεζες, καθώς, με βάση την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, μόνον οι πληρωμές φόρων μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS (με χρήση χρεωστικών καρτών) θα γίνονται πλέον άνευ προμήθειας.
Όπως προκύπτει από τους τραπεζικούς τιμοκαταλόγους που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, η πληρωμή φόρου με μετρητά στο γκισέ της τράπεζας θα επιβαρύνεται με προμήθεια 1,5 ευρώ ή λίγο χαμηλότερη. Αν τα χρήματα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη και από εκεί μεταφερθούν στο λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, για να πληρωθεί ο φόρος, τότε η προμήθεια θα περιορίζεται στο επίπεδο του 1-1,2 ευρώ ή και χαμηλότερα. Αν η πληρωμή στο κατάστημα γίνει μέσω πιστωτικής κάρτας, τότε θα προκύπτει και πάλι χρέωση μέχρι 1-1,2 ευρώ.
Ποιοι απαλλάσσονται
Από τις χρεώσεις αυτές θα απαλλάσσονται μόνον ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, πρόσωπα τα οποία τελούν σε δικαστική συμπαράσταση, άτομα που παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, καθώς και οι μόνιμα διαμένοντες σε μη τουριστικές περιοχές με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή σε μη τουριστικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εφόσον πληρώνουν με μετρητά φόρο εισοδήματος ή Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Όμως, για να απαλλαγούν θα πρέπει πρώτα να καταθέτουν τα μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει στις τράπεζες στις οποίες απευθύνονται και στη συνέχεια να γίνεται μεταφορά των ποσών αυτών από τους λογαριασμούς τους στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: