Στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υπάγεται υποχρεωτικά από 1.1.2017 η αγροτική εκµετάλλευση παραγωγών, που ασκούν παράλληλα κι άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Agronews.gr.
Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται το πρόσφατο εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι "Στις περιπτώσεις αυτές περιλαµβάνονται για παράδειγµα αγρότες, που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές ή από δικό τους κατάστηµα ή τα εξάγουν, τα παραδίδουν ενδοκοινοτικά, διαχειρίζονται ανανεώσιµες πηγές ενέργειας ή λειτουργούν αγροτοτουριστικές µονάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 19 Αυγούστου".
Παραθέτοντας τις βασικές αλλαγές που επέρχονται στο ειδικό καθεστώς των αγροτών αναφέρει:
  •  Ως προς τον προσδιορισµό των ορίων που αποτελούν τα κριτήρια για την παραµονή στο ειδικό καθεστώς ή για τη µετάταξη στο κανονικό καθεστώς, µε σαφήνεια ορίζεται ότι στις 15.000 ευρώ περιλαµβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και των παροχών αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε πρόσωπο, που πραγµατοποιήθηκαν στο προηγούµενο φορολογικό έτος, και στις 5.000 ευρώ περιλαµβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες.
  •   Προβλέπεται η υποχρέωση έκδοσης ειδικού στοιχείου από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για παραδόσεις των προϊόντων τους ή παροχές αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ή προς πρόσωπα µη υποκείµενα στον φόρο και η υποχρεωτική εγγραφή των εν λόγω αγροτών στο ειδικό καθεστώς, ακόµη και στην περίπτωση που αποκλειστικά πραγµατοποιούν αυτές τις πράξεις.
  •   Ορίζεται η υποχρεωτική υπαγωγή της αγροτικής εκµετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. στις περιπτώσεις που οι αγρότες παράλληλα ασκούν και άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, περιλαµβανοµένων των περιπτώσεων που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστηµα ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν ενδοκοινοτικά ή διαχειρίζονται ανανεώσιµες πηγές ενέργειας ή λειτουργούν αγροτοτουριστικές µονάδες.
  •   Επακόλουθα, καταργείται η επιστροφή Φ.Π.Α. µε τον κατ’ αποκοπή συντελεστή 3% στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος που δικαιούνταν της επιστροφής αυτής.
  •   Σε περίπτωση προαιρετικής µετάταξης από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς, η υποχρεωτική παραµονή σε αυτό είναι πλέον τριετής αντί πενταετής.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις µετατάξεις αυτές αναφέρουµε τις εξής περιπτώσεις: Η προαιρετική µετάταξη από το κανονικό στο ειδικό καθεστώς πραγµατοποιείται µόνο από την έναρξη του φορολογικού έτους µε την υποβολή δήλωσης µεταβολών εντός ανατρεπτικής προθεσµίας τριάντα (30) ηµερών, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής ∆ιαδικασίας (ν. 4174/2013, άρθρο 10), όπως ισχύουν. 
Η προαιρετική µετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς πραγµατοποιείται είτε από την έναρξη του φορολογικού έτους µε την υποβολή δήλωσης µεταβολών εντός ανατρεπτικής προθεσµίας τριάντα (30) ηµερών, κατά τα ανωτέρω, ή κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους µε την υποβολή δήλωσης µεταβολών και ισχύει από την ηµεροµηνία υποβολής της εν λόγω δήλωσης. Σηµειώνεται ότι στην περίπτωση της προαιρετικής µετάταξης από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες υποχρεούνται να παραµείνουν σε αυτό για µια τριετία. Για την υποχρεωτική µετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, υποβάλλεται δήλωση µεταβολών εντός προθεσµίας τριάντα (30) ηµερών από την έναρξη του φορολογικού έτους και πραγµατοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που η δήλωση µεταβολών υποβληθεί µετά από το πέρας της προαναφερόµενης προθεσµίας, θεωρείται εκπρόθεσµη και επιβάλλεται το πρόστιµο του άρθρου 54, παρ. 2 του ΚΦ∆.