Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ποιοι κλάδοι «υπόσχονται» αυξήσεις μισθών

Ποιοι κλάδοι «υπόσχονται» αυξήσεις μισθών

Συγκρατημένη αισιοδοξία για έστω και οριακή βελτίωση των αμοιβών της μισθωτής απασχόλησης. Ποιοι τομείς «κέρδισαν» σε απασχόληση και προχώρησαν σε αυξήσεις μισθών. Τι εκτιμούν στο υπ. Εργασίας. Θετικές και οι προβλέψεις της ΤτΕ.
Ποιοι κλάδοι «υπόσχονται» αυξήσεις μισθών
Ελπίδες για αύξηση των αμοιβών της εξαρτημένης εργασίας στην Ελλάδα δημιουργούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν μικρή, αλλά σταθερή, αύξηση της μισθωτής απασχόλησης. Αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι μετά από μια εξαετία συνεχών μειώσεων, το 2016, το σύνολο των αμοιβών της εξαρτημένης εργασίας αυξήθηκε, αντανακλώντας όχι μόνο την σημαντική αύξηση της απασχόλησης κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και τη συγκρατημένη αύξηση των αμοιβών, ενώ προβλέπει ότι η αύξηση του συνόλου των αμοιβών θα συνεχιστεί και το 2017. Κυρίως, λόγω της συνεχιζόμενης αισθητής ανόδου της μισθωτής εργασίας και δευτερευόντως λόγω της πολύ περιορισμένης αύξησης των αμοιβών ανά μισθωτό.
Παράλληλα, αναμένεται περιορισμένη ανάκαμψη της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα πολύ μικρή αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους οικονομικούς δείκτες των τελευταίων μηνών εκτιμώντας μάλιστα ότι, το 2018, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 20%.
Ειδικά στο πεδίο των αμοιβών, οι εξέλιξη των βραχυχρόνιων δεικτών σε βασικούς τομείς της οικονομίας, δείχνουν ότι κατά το α’ τρίμηνο του 2017 υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις μισθών, με αποτέλεσμα 7 από τους 10 κλάδους δραστηριότητας να βρίσκονται πλέον σε θετικό έδαφος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αμοιβές σε κλάδους όπως η μεταποίηση, από μειώσεις της τάξης του 12,7% το α’ τρίμηνο του 2012 (σε σχέση με το προηγούμενο έτος) ή -18% ένα χρόνο αργότερα, πέρασε σε θετικό πρόσημο το 2014 (+1%). Το 2017 οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 3,7%, πάντα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Σημαντική ανάκαμψη εμφανίζεται και στον κλάδο των κατασκευών, μετά την δραματική συρρίκνωση κατά 27,1% το α’ τρίμηνο του 2012 και κατά 17,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Το 2016 (α’ τρίμηνο) οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 27,8% (έναντι μείωσης 17,3% το 2015%), ενώ το τρέχον έτος η αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανέρχεται σε 5,4%.
Στον τομέα των υπηρεσιών καταλυμάτων και εστίασης, η σημαντική αύξηση των αμοιβών επήλθε το α’ τρίμηνο του 2014 με +102,9%, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης και της αντίστοιχης αύξησης της απασχόλησης. Το Α’ τρίμηνο του 2016 οι αμοιβές μειώθηκαν κατά 5,9% ενώ ένα χρόνο μετά, αυξήθηκαν κατά 10,9%.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στην ευρωζώνη οι μισθοί αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο με πιο βραδύ ρυθμό, παρά την άνοδο στην οικονομική ανάπτυξη που έχει οδηγήσει σε πτώση των ποσοστών ανεργίας σε χαμηλά οκτώ ετών. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 1,4% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016 οι μισθοί είχαν σημειώσει άνοδο 1,6%.
Σε κάποιες χώρες οι απολαβές αυξήθηκαν ραγδαία, αλλά πρόκειται για μικρές οικονομίες στην κεντρική Ευρώπη και στη Βαλτική, όπου τα εισοδήματα ενισχύονται για να φτάσουν στα επίπεδα των πλουσιότερων δυτικών εταίρων. Στη Γερμανία σημειώθηκε άνοδος 1,9%, ποσοστό που αντανακλά επιβράδυνση από το 2,8% του τέταρτου τριμήνου. Στη Φινλανδία, τη χώρα που βγήκε πρόσφατα από την ύφεση, οι μισθοί υποχώρησαν 1,6%, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Άλλωστε, η μέτρια αύξηση σημαίνει πως οι μισθοί έμειναν πίσω σε σύγκριση με τις τιμές καταναλωτή την ίδια περίοδο, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: