Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει

Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Από την έντυπη έκδοση 
Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.gr
ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται, καταργείται». Από το μεσημέρι της Κυριακής που ανέβηκαν στο TAXISnet τα φετινά εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων η συγκεκριμένη υπόσχεση του πρωθυπουργού αναπαρήχθη χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την υπενθύμισε ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης; Κάτι περισσότερο από αναμενόμενη: «Η συγκεκριμένη υπόσχεση ειπώθηκε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όπως και τα υπόλοιπα μέτρα του 3ου μνημονίου τέθηκαν στην κρίση του λαού και αυτός επέλεξε».
Όντως, αυτό έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Όμως, δεν είναι η μοναδική υπόσχεση που έδωσε η σημερινή κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ.  Ήταν μετά τις εκλογές του 2015 όταν η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο δικαιότερο φόρο κατοχής ακινήτων, σύμφωνα με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν όχι με βάση την επιφάνεια των κτισμάτων αλλά με βάση την αξία της περιουσίας τους. Το 2017 αυτή η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε. Ούτε το 2018 θα υλοποιηθεί, καθώς δεν θα υπάρχει το παραμικρό δημοσιονομικό περιθώριο για τέτοιου είδους πειράματα.
Όταν η βεβαίωση φτάνει στα 3,15 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση οι δανειστές να επιτρέψουν να γίνει μια τέτοια θεμελιώδης αλλαγή, ειδικά όταν γνωρίζουν ότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη. Μετά τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, το πιο πιθανό πλέον είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ολοζώντανος μέχρι και το 2022. Στην καλύτερη περίπτωση, από το 2020 να γίνει μια μικρή ελάφρυνση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε μερικές δεκάδες ευρώ ετησίως για τα έξι εκατομμύρια των ιδιοκτητών. 
Ήταν Σεπτέμβριος του 2016 όταν ο πρωθυπουργός υποσχόταν από το βήμα της ΔΕΘ ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα. Μάλιστα, ερωτηθείς στην περυσινή συνέντευξη Τύπου, απάντησε ότι θα φροντίσει να διευρύνει την έκπτωση φόρου που ισχύει και σήμερα ώστε να πάψουν 1,2 εκατομμύριο ιδιοκτήτες να πληρώνουν έστω και λίγο φόρο. Τι θα κόστιζε αυτό δημοσιονομικά; Περί τα 88 εκατ. ευρώ. Ούτε αυτό έγινε. 
Λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει. Ναι, τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση είχε ακόμη αυταπάτες. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός πίστευε ότι θα μπορεί να περάσει μια μικρή ελάφρυνση. Φέτος, ας πει στους φορολογούμενους την πικρή αλήθεια: στην Ελλάδα όποιος φόρος θεσπίζεται δεν καταργείται ποτέ. ΕΝΦΙΑ λοιπόν μέχρι το 2022 και… βλέπουμε. 

Η «ακτινογραφία» του ΕΝΦΙΑ

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 13:55
 
UPD:13:55
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έρχονται από σήμερα περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν στην εφορία περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ.
Τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του φόρου ξεκίνησαν να αναρτώνται από χθες στο TAXISnet, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί έως την 31η Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» κάθε υπόχρεου έως το τέλος Αυγούστου, όμως η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχώρησε χθες στην ανάρτησή τους προκειμένου και οι φορολογούμενοι να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να «αφομοιώσουν» το εκκαθαριστικό της φετινής χρονιάς.
Σε 5 δόσεις η πληρωμή
Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, ως εξής: 29 Σεπτεμβρίου 2017, 31 Οκτωβρίου 2017, 30 Νοεμβρίου 2017, 29 Δεκεμβρίου 2017, 31 Ιανουαρίου 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στατιστικά στοιχεία του φετινού ΕΝΦΙΑ προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. τα νομικά πρόσωπα.
2. Ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.
3. Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δισ.: 2,411 δισ. τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. τα νομικά πρόσωπα.
4. Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. ευρώ και αφορούν 1,3 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, εκ των οποίων το 1,24 εκατ. έχει έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.
Υπενθυμίζεται ότι και φέτος δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι φορολογούμενοι υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημαίνει πάντως ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά από σήμερα για περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους και τους αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη για τον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και πριν η οφειλή αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη στην πρώτη δόση και για το σύνολο του χρέους, δηλαδή πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται ότι εάν και εφόσον υπάρξει υπερβάλλον ποσό, αυτό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό, εάν όμως η επιστροφή δεν καλύπτει την οφειλή ΕΝΦΙΑ θα ζητηθεί από τον κάθε φορολογούμενο η διαφορά.
Οι απαλλαγές
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και φέτος στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: