Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας το Δημόσιο θα συμψηφίζει οφειλές του με ΕΝΦΙΑ

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας το Δημόσιο θα συμψηφίζει οφειλές του με ΕΝΦΙΑ

Αν δεν υπάρχει άλλη οφειλή πέραν του βεβαιωμένου ποσού του ΕΝΦΙΑ, τότε ο συμψηφισμός θα αφορά στις πρώτες δόσεις.
mesw-ilektronikis-platformas-to-dimosio-tha-sumpsifizei-ofeiles-tou-me-enfia
 
Οι περισσότεροι από τους 957.455 φορολογούμενους που πήραν στα χέρια τους φέτος πιστωτικό εκκαθαριστικό είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες ακινήτων κάτι που σημαίνει ότι είναι υπόχρεοι σε καταβολή ΕΝΦΙΑ.
Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος από τα 365,8 εκατ. ευρώ που πρέπει να λάβουν ως επιστροφή φόρου, δεν θα φτάσει ποτέ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Θα μπει στο… καζάνι των συμψηφισμών κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι επιστροφών φόρου, θα εμφανιστούν, θέλουν δεν θέλουν να πληρώνουν από τώρα μία, περισσότερες ή και όλες τις δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Η διαδικασία του συμψηφισμού, θα ξεκινήσει άμεσα με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αυτό προκειμένου οι δικαιούχοι επιστροφής να γνωρίζουν αν θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ή όχι. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών είναι να αναρτήσει στο taxisnet τα στοιχεία των δικαιούχων επιστροφής έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι έχουν λαμβάνειν  από την εφορία. Όσον αφορά στη διαδικασία του συμψηφισμού, θα ισχύσουν, με βάση τον προγραμματισμό, οι ακόλουθες αρχές:
Το ποσό που δικαιούται να λάβει ο φορολογούμενος θα «σβήνει» την παλαιότερη οφειλή. Αν δηλαδή υπάρχει κάποιο χρέος παλαιότερο του ΕΝΦΙΑ –ειδικά αν είναι ληξιπρόθεσμο- τότε ο συμψηφισμός θα γίνεται με τη συγκεκριμένη οφειλή.
Αν δεν υπάρχει άλλη οφειλή πέραν του βεβαιωμένου ποσού του ΕΝΦΙΑ, τότε ο συμψηφισμός θα αφορά στις πρώτες δόσεις. Αν για παράδειγμα η επιστροφή φόρου είναι 400 ευρώ και η οφειλή από τον ΕΝΦΙΑ είναι 1000 ευρώ, τότε θα πληρωθεί αυτόματα η πρώτη δόση του Σεπτεμβρίου και η δεύτερη δόση του Οκτωβρίου. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει τις δόσεις από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.
Αν ο ΕΝΦΙΑ είναι μηδενικός και δεν υπάρχει άλλη οφειλή, τότε τα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους. Αυτό όμως δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τον Οκτώβριο.
Δεν θα γίνονται συμψηφισμοί επιστροφών του συζύγου με οφειλές της συζύγου. Οι ΑΦΜ δεν θα μπλέκονται για κανέναν λόγο και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις θα επιλύονται στις Δ.Ο.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: