Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Πάνω οι φόροι, κάτω τα έσοδα

Πάνω οι φόροι, κάτω τα έσοδα

32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Πάνω οι φόροι, κάτω τα έσοδα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μόνο ικανοποιημένοι δεν νοιώθουν στο υπουργείο Οικονομικών από την έως τώρα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Παρά τη βροχή νέων φόρων που επιβλήθηκαν φέτος στην άμεση και την έμμεση φορολογία αλλά και τη διαφαινόμενη ανάκαμψη του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με την πέρυσι.
Πρόκειται για δημοσιονομικό… θαύμα καθώς τα προηγούμενα χρόνια η μείωση των εσόδων ήταν αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος ενώ φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2014, η οικονομία δείχνει να ανακάμπτει.
Αυτά διαπιστώνονται μέσω της ανάγνωσης των αριθμών του προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά φορολογικά έσοδα στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου διαμορφώθηκαν στα 24,080 δισ. ευρώ ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν 24.183, δηλαδή ήταν περισσότερα κατά 103 εκατομμύρια ευρώ.
Και αυτό ενώ φέτος επιβλήθηκαν περισσότεροι από δέκα νέοι φόροι, όπως είναι οι αυξήσεις σχεδόν σε όλους τους έμμεσους φόρους (καύσιμα, τσιγάρα, συντελεστές ΦΠΑ κα)
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ήταν στο επτάμηνο 9,03 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 502 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, αλλά και 214 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του επταμήνου.
Μόνο που αυτό που δεν λένε οι αριθμοί είναι ότι στις φετινές εισπράξεις περιλαμβάνεται η εφάπαξ είσπραξη από το δημόσιο ποσού 296 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στον ΦΠΑ που εισέπραξε το δημόσιο από την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Είναι χαρακτηριστικό της κόπωσης της αγοράς πως τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης διαμορφώθηκαν στο επτάμηνο στα 4,543 δισ. ευρώ έναντι 4,717 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (μείωση 174 εκατ. ευρώ)
Σημαντικός αιμοδότης των κρατικών ταμείων αποδεικνύονται τα έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ). Ποια είναι αυτά; Οι φόροι που πληρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω ρυθμισμένων οφειλών (πχ 100 δόσεις)  καθώς και αυτά που "πληρώνουν" μέσω των κατασχέσεων που τους έχουν επιβληθεί.
Τα έσοδα ΠΟΕ διαμορφώθηκαν στα 2,047 δισ. ευρώ έναντι 1,715 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόκειται για αύξηση 332 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόκειται για μια πηγή εσόδων που δεν μπορεί να είναι διατηρίσιμη αφού αφορά έσοδα από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί στο παρελθόν και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να βασιστεί αξιόπιστα ο προϋπολογισμός σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: