Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία.

126
Την εκ των προτέρων δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ των υπερωριών και τη διακοπή εργασίας σε επιχειρήσεις, όπως επίσης και τον αποκλεισμό τους από συμβάσεις με το δημόσιο, που χρωστούν στους εργαζόμενους, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας που παρουσιάσθηκε χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.
Σύμφωνα την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης το Σχέδιο Νόμου προωθεί μια σειρά από ρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, και ενισχύουν την κοινωνική προστασία συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων.
 Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας το Σχέδιο Νόμου εισάγει ένα πλέγμα ρυθμίσεων με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για ρυθμίσεις με τις οποίες ισχυροποιείται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και θωρακίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.
Για το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας το νομοσχέδιο, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, εισάγει ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο και ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επιβολής της εργατικής νομοθεσίας στο ζήτημα αυτό τόσο από τα δικαστήρια όσο και από τη διοίκηση.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία.  Παράλληλα,  προβλέπονται μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για 3 ημέρες, σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας διαπιστώνονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.  Επίσης, θα προβλεφθεί  ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.).
Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ, επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ θα προβλέπεται η δυνατότητα λήψης επιδόματος και σε εργαζόμενους που λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους, προχώρησαν στην μονομερή καταγγελία της σύμβασης.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επίσης επεκτείνεται η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.
Στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό καταργείται η υποχρέωση δικηγόρων και μηχανικών να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής τους σε ΤΕΕ και Δικηγορικούς Συλλόγους, αντίστοιχα. Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις ΔΟΥ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.
Επίσης, ενθαρρύνεται η διαδικασία κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης των πασχόντων από ψυχικά νοσήματα. Το νομοσχέδιο, προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.
Σχετικά με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) προωθούνται ρυθμίσεις που, όπως σημειώνεται, προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος είναι να εμπεδωθεί η αντίληψη της αναπηρίας ως κοινωνικού ζητήματος, από ιατρικού που είναι έως σήμερα. Ενδεικτικά προβλέπεται η υποχρέωση των διοικητικών αρχών να προχωρήσουν σε καθολικό σχεδιασμό προϊόντων, περιβαλλόντων, υποδομών και υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα για όλους. Επιπλέον το νομοσχέδιο ορίζει την ελληνική νοηματική ως επίσημη γλώσσα του Κράτους και τη μέθοδο Μπράιγ (Braille) ως επίσημη μέθοδο γραφής, ανάγνωσης και επικοινωνίας των τυφλών.
Για την αναβάθμιση του ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), με στόχο τη συνολικότερη αναβάθμιση του ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών στην υλοποίηση των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής. Ο ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών κρίνεται συνολικά κρίσιμος για την επιτυχή εφαρμογή μιας σειράς μεγάλων τομών στην άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής, όπως η επικείμενη αλλαγή του νομικού πλαισίου για την αναδοχή και υιοθεσία, οι νέες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΤΟΜΥ), οι παρεμβάσεις για την πρόληψη και διαχείριση της νεανικής παραβατικότητας, κ.λπ.
Πηγή:kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: