Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Ο τυφώνας "προκαταβολή" σαρώνει Έλληνες μικρομεσαίους

Ο τυφώνας "προκαταβολή" σαρώνει Έλληνες μικρομεσαίους

Απίστευτες επιβαρύνσεις για όσους... τόλμησαν να δηλώσουν αυξημένα κέρδη

Ο τυφώνας "προκαταβολή" σαρώνει Έλληνες μικρομεσαίους
Άλλο να στο λένε (κατά κύριο λόγο οι λογιστές που σε έχουν αναλάβει) και άλλο να το βλέπεις αποτυπωμένο στο εκκαθαριστικό της εφορίας. Και οι τελευταίοι άπιστοι κατανόησαν πλέον τι σημαίνει για έναν επαγγελματία που ....τολμά να δηλώσει κέρδη, ο συνδυασμός της νέας φορολογικής κλίμακας αλλά και της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 75% που ήταν μέχρι και πέρυσι, στο 100%. Για τα ίδια ακριβώς εισοδήματα με πέρυσι, το φετινό εκκαθαριστικό μπορεί να βγάζει ακόμη και διπλάσιο ποσό σε σχέση με πέρυσι. Και εντάξει για φέτος, η κυβέρνηση στηρίχτηκε στην τακτική του αιφνιδιασμού και έστειλε εκκαθαριστικά "φωτιά". Του χρόνου τι θα γίνει; Πως θα πειστούν οι νομοταγείς και κερδοφόροι επαγγελματίες της χώρας που στηρίζουν με τους φόρους τους τα δημόσια έσοδα να μην καταφύγουν σε παράνομες πρακτικές; Τα δύσκολα είναι μπροστά. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες με υψηλά κέρδη –είναι μειοψηφία στην Ελλάδα αλλά συμμετέχουν ενεργά στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων- κατάλαβαν για τα καλά τι σημαίνει αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100% αλλά και υπολογισμός του φόρου εισοδήματος με βάση την κλίμακα που προβλέπει συντελεστές έως και 45% και όχι με τους αυτοτελείς συντελεστές της περυσινής κλίμακας (26% και 33%). Ένα και μόνο παράδειγμα, είναι αποκαλυπτικό:
Φορολογούμενος εμφάνισε 60.000 ευρώ κέρδη από ελεύθερο επάγγελμα στη δήλωση του 2016 και πλήρωσε 18.700 ευρώ φόρο και 14.025 ευρώ προκαταβολή φόρου επόμενης χρονιάς: σύνολο 32725 ευρώ. Για το 2017, με τα ίδια ακριβώς κέρδη, ο φόρος ανεβαίνει στα 22826 ευρώ και η προκαταβολή φόρου επίσης στα 22826 ευρώ: σύνολο 45.652 ευρώ. Έτσι, από τη μια χρονιά στην άλλη, ο φορολογούμενος βλέπει την προκαταβολή φόρου να αυξάνει κατά… 95% και το εκκαθαριστικό να γίνεται βαρύτερο κατά 12.927 ευρώ.
Αντιμέτωποι με την αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου βρέθηκαν φέτος:
  1. Αγρότες
  2. Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα
  3. Ιδιοκτήτες προσωπικών εταιρειών (ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων επιχειρήσεων)
  4. Ιδιοκτήτες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικών προσώπων
  5. Κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών και
  6. Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες συμμετοχικές ή αφανείς.
Ένα «κόλπο» έγινε εις βάρος των μισθωτών που έχουν ταυτόχρονα και εισόδημα από μπλοκάκι. Φέτος, το εισόδημα από τις δύο πηγές προστέθηκε και φορολογήθηκε βάσει της ενιαίας κλίμακας. Προκαταβολή φόρου, δεν επιβάλλεται στο εισόδημα από μισθούς αλλά μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τι έκανε η ΑΑΔΕ κατά την εκκαθάριση; Υπολόγισε πρώτα τον φόρο για τον μισθό με βάση τους χαμηλότερους συντελεστές της κλίμακας, και μετά τον φόρο για το «μπλοκάκι» που έφτανε να φορολογηθεί με 39% ή και 45%. Έτσι, αντίστοιχα αυξήθηκε και η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά.
Με αυτά τα τεχνάσματα πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποθηκεύσει και τα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς. Όσοι επαγγελματίες εμφανίσουν μείωση κερδών για τη χρήση του 2017, όχι μόνο δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο αλλά θα δικαιούνται και επιστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: