Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ " ΕΡΓΑΝΗ "

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ " ΕΡΓΑΝΗ "

Σοβαρές αλλαγές και μία σειρά νέων διαδικασιών σε ό,τι αφορά την τήρηση στοιχείων από τον εργοδότη στο σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ (ΟΠΣ - ΣΕΠΕ) εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή....
  Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ναυτεμπορικής.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pbkt0bDZsVGlDUHM/view?usp=sharing


Όλες οι σημαντικές αλλαγές στο «ΕΡΓΑΝΗ»

Σοβαρές αλλαγές και μία σειρά νέων διαδικασιών σε ό,τι αφορά την τήρηση στοιχείων από τον εργοδότη στο σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ (ΟΠΣ - ΣΕΠΕ) εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.
Οι αλλαγές αφορούν την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας, η οποία ειδικά στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, ενώ περιέχονται και σοβαρές αλλαγές στην τήρηση των στοιχείων των εργαζομένων που απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες και τεχνικά έργα.
Επίσης, αλλάζει η διαδικασία αναγγελίας στο ΣΕΠΕ της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων από μία επιχείρηση και είναι χαρακτηριστικό ότι στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι «η συχνότερη στρέβλωση που παρατηρείται στην πράξη είναι η αναληθής αναγγελία εκ μέρους του εργοδότη οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού».
Η «Ναυτεμπορική» αποκωδικοποίησε τις σημαντικότερες από αυτές τις αλλαγές που αφορούν την τήρηση στοιχείων των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις και είναι οι ακόλουθες.
Τροποποίηση του ωραρίου
Σύμφωνα με το άρθρο 38 του νομοσχεδίου η καταχώρηση αλλαγής ή τροποποίησης ωραρίου των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι η ακόλουθη:
1 Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της.
2 Αν διαπιστωθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα η τροποποίηση ωραρίου εργασίας εργαζομένου ή η υπερωριακή του απασχόληση χωρίς αυτή να έχει γνωστοποιηθεί κατά τα ανωτέρω πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, επιβάλλονται με πράξη του αρμόδιου οργάνου σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με τα Άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011.
3. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρησης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Οικοδομικά και τεχνικά έργα
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ είναι υποχρεωτική στο εξής η τήρηση των στοιχείων του απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο. Συγκεκριμένα το άρθρο 39 προβλέπει την «Ηλεκτρονική αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου».
Έτσι ο εργοδότης έχει τις εξής υποχρεώσεις:
1 Εργοδότης που εκτελεί οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο υποχρεούται να αναγγέλλει ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ (ΟΠΣ- ΣΕΠΕ) το απασχολούμενο προσωπικό, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει το άρθρου 1 της ΥΑ 27397/122/19.8.- 2013 (Β’ 2062).
2 Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 24 του νόμου 3996/2011 (Α’ 170).
3 Για τους σκοπούς του παρόντος, ως εργοδότης θεωρείται ο εργολάβος και ο υπεργολάβος που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της οικοδομικής εργασίας ή του τεχνικού έργου.
4Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία της αναγγελίας, τα στοιχεία που περιλαμβάνει, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης
Σύμφωνα με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η συχνότερη στρέβλωση που παρατηρείται στην πράξη είναι η αναληθής αναγγελία εκ μέρους του εργοδότη οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού. Δεδομένου ότι η αναγγελία αυτή δεν γνωστοποιείται στον εργαζόμενο, ο τελευταίος κινδυνεύει να απολέσει δικαιώματα, όπως π.χ. να μην μπορεί τυπικά να ζητήσει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή να το πληροφορηθεί για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να έχει παρέλθει η προθεσμία για την αναγνώριση της άκυρης απόλυσής του από τον εργοδότη.
Έτσι με το άρθρο 40 του ν/σ προβλέπεται η ακόλουθη διαδικασία:
1 Ο εργοδότης υποχρεούται να αναγγέλλει, με ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών εντύπων που προβλέπονται στην ΥΑ 295/2014 (Β’ 2390) στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ», κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού ή καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου το αργότερο δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, αντίστοιχα.
2 Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού «θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι υπάρχει οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Στην τελευταία περίπτωση, η εξώδικη δήλωση του εργοδότη επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή του αποχώρηση και η αναγγελία γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης.
Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των συνοδευτικών εγγράφων της παρούσας, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ -spapap@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: