Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε χρυσό ή Bitcoin;

Ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε χρυσό ή Bitcoin;

23
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Του Naeem Aslam
Ακριβώς όπως το σπίτι σας, σας παρέχει ένα καταφύγιο από όλους τους κινδύνους (σε κάποιο βαθμό), η επένδυση σε ένα ασφαλές καταφύγιο σας εξασφαλίζει τις ίδιες "ανέσεις". Ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο είναι ένα "προληπτικό” asset στο οποίο στρέφονται οι επενδυτές σε περιόδους  αυξημένης αβεβαιότητας. Το απόλυτο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για τους επενδυτές ήταν παραδοσιακά το "κίτρινο” πολύτιμο μέταλλο, ωστόσο, ένα νέο δημοφιλές asset το οποίο συμπεριφέρεται σαν  ασφαλές καταφύγιο είναι τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin βρίσκεται ψηλά σε αυτό το "καλάθι”, διότι από σήμερα η κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτοσυστημάτων μαζί έχει φτάσει τα 161 δισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία. Η αποδοχή του Bitcoin ήταν φαινομενική φέτος (ήταν επίσης εξαιρετικά ασταθής).
Οι γεωπολιτικές εντάσεις στρέφουν τους επενδυτές σε χρυσό και Bitcoin
Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία και ο πρόεδρος της Ιαπωνίας έχει χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή "απερίσκεπτη”. Οι ασιατικές αγορές έχουν "νιώσει” τις επιπτώσεις αυτών των πράξεων και η κατάσταση είναι εξίσου έντονη για τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αναμένω ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν ακόμη πιο έντονες, καθώς μία πιθανή αντίδραση από τις ΗΠΑ, θα κάνει τους επενδυτές ακόμη πιο νευρικούς. Δηλώσεις όπως "όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι" είναι οι πιο ανησυχητικές.
Οι τιμές του χρυσού και του Bitcoin παρουσιάζουν σταθερά κέρδη χωρίς ρίσκο. Το ερώτημα είναι: ποιο είναι πιο αξιόπιστο; Φυσικά, ο χρυσός έχει τεράστια ιστορία για να υποστηρίξει αυτό το επιχείρημα, διότι το Bitcoin είναι σχετικά νέο στην αγορά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Bitcoin δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Στις αρχές Αυγούστου, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 31 δολάρια (από το χαμηλό επίπεδο των 1.258,80 δολ. ανά ουγγιά) λόγω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Ομοίως, η τιμή του Bitcoin διαπραγματευόταν κοντά στα 1.985 δολ. στα μέσα Ιουλίου, ενώ όταν οι εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών ενισχύθηκαν, η τιμή του κρυπτονομίσματος αυξήθηκε στα 3.000 δολ. Έτσι, είναι προφανές ότι οι επενδυτές χρησιμοποίησαν το Bitcoin ως ένα ακόμη εργαλείο για την αντιστάθμιση του κινδύνου. Με απλά λόγια, θεωρούν το Bitcoin ένα ασφαλές νόμισμα. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την απόδοση και των δύο assets.
"Εκρήξεις" στους Ισολογισμούς των Κεντρικών Τραπεζών
Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που έχει την ικανότητα να οδηγήσει σε "εκρηκτικές” κινήσεις τόσο στον χρυσό όσο και στο Bitcoin είναι το μέγεθος των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών: Της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έχει καταγράψει επίπεδα ρεκόρ και ο ισολογισμός των ΗΠΑ έχει αγγίξει "εκρηκτικά” επίπεδα. Στην κύρια ατζέντα της Fed περιλαμβάνεται να συρρικνώσει η κεντρική τράπεζα τον ισολογισμό της και επίσης να ελέγξει το ανώτατο όριο χρέους, έτσι ώστε να μπορέσει να τονώσει την ανάπτυξη. Εάν η Fed ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία χωρίς πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μαζική διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά. Εάν η αγορά αρχίσει να "βουλιάζει”, οι επενδυτές θα τρέξουν να βρουν ένα αντιστάθμισμα. Τόσο ο χρυσός όσο και το Bitcoin θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση.
Όσον αφορά το τεράστιο μέγεθος των ισολογισμών, ο ισολογισμός της ΕΚΤ είναι τρομακτικός. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία σύσφιξης της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της. Το επόμενο βήμα μετά την αύξηση των επιτοκίων για την ΕΚΤ θα ήταν η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της. Και πάλι αυτό ενέχει τεράστιο ρίσκο, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση των ευρωπαϊκών αγορών. Το ασφαλή επενδυτικά καταφύγια θα είχαν μεγάλη ζήτηση και το Bitcoin θα μπορούσε να ξεπεράσει τον χρυσό, καθώς οι επενδυτές που έχουν ήδη επενδύσει στον χρυσό, θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντισταθμίσουν περαιτέρω τον κίνδυνο επενδύοντας στο Bitcoin.
Αποποίηση ευθυνών: Δεν έχω επενδύσει σε Bitcoin αλλά διατηρώ επενδύσεις σε χρυσό.
Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

Δεν υπάρχουν σχόλια: