Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Με προμήθεια 1,5 ευρώ η πληρωμή φόρων στις τράπεζες

Με προμήθεια 1,5 ευρώ η πληρωμή φόρων στις τράπεζες

Με προμήθεια 1,5 ευρώ η πληρωμή φόρων στις τράπεζες

Προμήθεια έως και 1,5 ευρώ ανά συναλλαγή, ανεξαρτήτως από το ύψος αυτής άρχισαν να χρεώνουν οι τράπεζες κατά την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών τους.
Οι προμήθειες επιβάλλονται μετά την απόφαση την οποία υπέγραψε στα μέσα Ιουλίου ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, σε μία προσπάθεια στροφής των φορολογουμένων σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών.

Πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι οι χρεώσεις διαμορφώνονται σε 1,2 ευρώ εφόσον η πληρωμή του φόρου γίνει με χρέωση κάρτας και 1,5 ευρώ εφόσον η πληρωμή γίνει με μετρητά.

Τις προμήθειες γλιτώνουν φυσικά πρόσωπα άνω των 70 ετών, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε δικαστικοί συμπαράσταση ή παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω και μόνο εφόσον οι πληρωμές αφορούν την εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γλιτώσουν την προμήθεια οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είναι να καταθέσουν πρώτα τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού σε λογαριασμό του δημοσίου.

Αν πάνε στο γκισέ και πληρώσουν με μετρητά, παραβλέποντας την κατάθεση στο λογαριασμό τους και τη μεταφορά των κεφαλαίων ακόμα και αυτές οι κατηγορίες φορολογουμένων θα επιβαρυνθούν τελικά με προμήθεια.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ «εξακολουθεί να καλύπτει τις προμήθειες προς όλους τους φορολογούμενους όταν οι πληρωμές γίνονται μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS (με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών)».

Η απόφαση Πιτσιλή αιτιολογήθηκε στη βάση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία, η δαπάνη σε βάρος του δημοσίου από την κάλυψη του συνόλου των τραπεζικών προμηθειών για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών διαμορφώνεται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ ετησίως, συν ΦΠΑ.

Βάζοντας τους φορολογούμενους να πληρώνουν μέρος των προμηθειών, εφόσον απέχουν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκτιμάται πως θα υπάρξει ετήσια εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Εuro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: