Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται με μπλοκάκι σε ένα ή δύο εργοδότες, αλλά ο νόμος τους καλεί να «εγκαταστήσουν» POS στην έδρα της επιχείρησης, η οποία συνήθως είναι στο σπίτι τους.
του Αλέξανδρου  Κλώσσα 
Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση έως τις 27 Ιουλίου θα πρέπει 85 κατηγορίες επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών να προμηθευτούν μηχανήματα πληρωμών POS, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ.
Ωστόσο, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται πραγματικά «στον αέρα» καθώς αν και απομένουν μόλις 15 ημέρες έως τη λήξη της προθεσμίας δεν γνωρίζουν αν ακόμα και όσοι έχουν μπλοκάκι αλλά εργάζονται ως μισθωτοί σε επιχειρήσεις είναι υπόχρεοι να προμηθευτούν με POS.
Από το υπουργείο Οικονομικών αδυνατούν (τουλάχιστον προς το παρόν) να διευκρινίσουν εάν όσοι δεν παρέχουν υπηρεσίες αλλά δουλεύουν ως μισθωτοί είναι υπόχρεοι να προμηθευτούν POS, άρα και να χρεωθούν για την αγορά του. Απάντηση δεν υπάρχει και στον αν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες θα βρεθούν μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας εγκατάστασης POS αντιμέτωποι με τα πρόστιμα 1.500 ευρώ.
Ήδη στο υπουργείο έχουν αποσταλεί ερωτήματα τόσο από λογιστές, όσο και από επαγγελματικές ομάδες προκειμένου να υπάρξουν διευκρινήσεις για το θέμα, ωστόσο οι αρμόδιες διευθύνσεις δεν μπορούν να απαντήσουν, καθώς και αυτές περιμένουν διευκρινήσεις από τους ανωτέρους.
Πρόστιμα και προθεσμίες
Η καταληκτική ημερομηνία η οποία έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την εγκατάσταση στις επιχειρήσεις των τερματικών μηχανών ηλεκτρονικών πληρωμών, είναι η 27 Ιουλίου. Αμέσως μετά ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει τους ελέγχους, προκειμένου να επιβάλει την τάξη αλλά και τα πρόστιμα των 1.500 ευρώ.
πηγή: http://www.huffingtonpost.gr