Διαιτητική Απόφαση (ΔΑ), για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων της χώρας εκδόθηκε από τον ΟΜΕΔ. (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας)
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ), η απόφαση των διαιτητών βελτιώνει σαφώς την προηγούμενη πρόταση μεσολάβησης. Απομένει τώρα να γίνει αποδεκτή από της εργοδοτικές οργανώσεις για να επαναρρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις στον εξαιρετικά απορρυθμισμένο τομέα του επισιτισμού.
Η ΠΟΕΕ – ΥΤΕ προσέφυγε στον ΟΜΕΔ ζητώντας Διαιτητική Απόφαση, μιας και η προϊσχύουσα, που αφορούσε τους όρους αμοιβής και εργασίας σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, μπαρ κλπ, είχε καταγγελθεί στις 14.5.2012, από την εργοδοτική πλευρά.
Η διαδικασία διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), είχε ξεκινήσει από τις 22.7.2014.
Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και γι’ αυτό ζητήθηκε στις 11.11.2014 από τον ΟΜΕΔ να μεσολαβήσει για να υπάρξει ΣΣΕ. Η αρχική πρόταση μεσολάβησης (11.1.2016), απορρίφθηκε τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους και πλέον ξεκίνησε η διαδικασία της διαιτησίας, στην οποία προσέφυγε πάλι η ΠΟΕΕ – ΥΤΕ. Ακολούθησε σειρά συναντήσεων, από τις 7.3.2016 και μετά ανάμεσα στην επιτροπή διαιτησίας και στα δύο μέρη, αλλά και πάλι δεν προέκυψε συμφωνία. Η ΔΑ έχει ισχύ από την 1.1.2016 έως 31.12.2017.

Έτσι, δημιουργούνται οι εξής περιπτώσεις ειδικοτήτων:

Περίπτωση 1: Το προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου.
Περίπτωση 2: Το προσωπικό των καφενείων, καφέ – σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, λεσχών, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθο – ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φαστ – φουντ, ντισκοτέκ, καφωδείων, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, παμπς (pubs), πιάνο μπαρ, καταστημάτων χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων, ανεξαρτήτως της άδειας λειτουργίας τους.
Στις ρυθμίσεις υπάγονται και οι εργαζόμενοι στα παραπάνω καταστήματα που έχουν αρχίσει να λειτουργούν μετά το 1992, χωρίς να έχουν καταταγεί σε κατηγορία.

Βασικοί μισθοί:

Καταστήματα περίπτωσης 1:
  • Αρχιμάγειρας 964,89 ευρώ, Μάγειρος Α’ 756,65 ευρώ, Μάγειρος Β’ 701,49 ευρώ, Μάγειρος Γ‘ 699,60 ευρώ, μπουφετζής 697,70 ευρώ, λαντζέρης 684,65 ευρώ και ψήστης – ντονερτζής 684,65 ευρώ.
Ειδικά σερβιτόροι – βοηθοί σερβιτόρων αμείβονται με βάση το άρθρο 54 του ν.2224/1994.
  • Επίσης, για το λοιπό προσωπικό, οι αμοιβές έχουν ως εξής: Μπάρμαν 762,01 ευρώ, βοηθός μπάρμαν 686,47 ευρώ, αποθηκάριος 689,70 ευρώ και οι πωλητές φαγητών – ταμίες 697,81 ευρώ.
Καταστήματα περίπτωσης 2:
  • Μπουφετζής, πωλητές – τριες κρύων φαγητών 687,43 ευρώ και ταμίας, ψήστης, τεχνίτης πιτσαρίας 674,54 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το βοηθητικό προσωπικό καθαριστής, λαντζέρης – ρα άνω των 18 ετών 673,70 ευρώ, μπάρμαν 764,36 ευρώ και βοηθοί των παραπάνω 672,18 ευρώ. Επίσης, ο σερβιτόρος αμείβεται με βάση το άρθρο 54 του ν.2224/1994.
  • Οι πλήρως απασχολούμενοι διανομείς έχουν ως βασικό μισθό τα 674,56 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι δικαιούνται επίδομα γάμου (10% επί του βασικού μισθού) και επιδόματος τριετιών (10% επί του βασικού μισθού), έως τη συμπλήρωση τριών τριετιών. Επίσης, εισπράττουν και επίδομα ειδικών συνθηκών (10% επί του βασικού μισθού).
  • Στους σερβιτόρους και τους βοηθούς και των δύο περιπτώσεων καταστημάτων τους απασχολούμενους κατά τις Κυριακές, εξαιρετέες εορτές και νύχτες, χορηγείται από τον εργοδότη τους προσαύξηση 75% και 25% αντιστοίχως, που υπολογίζεται επί του ισχύοντος γενικού κατώτατου νόμιμου ημερομισθίου

     Επιδόματα

    • Σε όλους τους εργαζόμενους της περίπτωσης 1, εκτός από τους σερβιτόρους και τους βοηθούς τους, χορηγείται μηνιαίως, επίδομα πολυετούς υπηρεσίας για κάθε έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη, σε καθήκοντα συναφή ή ομότιμα, από 5,28 ευρώ ανά έτος.
    • Στους σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρων εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων χορηγείται επίδομα τριετίας εκ ποσοστού 5% για τη συμπλήρωση τριών ετών υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους, που αποδεικνύεται με βεβαίωση του εργοδότη. Το επίδομα αυτό υπολογίζεται επί του κατώτατου νόμιμου βασικού ημερομίσθιου.
    • Στους σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρους εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων, χορηγείται επίδομα γάμου εκ ποσοστού 10% υπολογιζόμενου επί του κατώτατου νόμιμου βασικού ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.
    Ειδικά για όσους υπάγονται στα καταστήματα της περίπτωσης 1, χορηγούνται επιδόματα γάμου, εποχικής απασχόλησης και τουριστικής εκπαίδευσης.
    Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας χορηγείται σε ποσοστό 10% και αφορά στους μαγείρους και στους βοηθούς μαγείρων, και όλους εν γένει τους εργαζόμενους εντός του χώρου της κουζίνας των εστιατορίων, των ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, ουζερί, νυχτερινών κέντρων, κέντρων διασκεδάσεως και παντός εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα εστιατορίου.
    Επίσης, σε όλους τους ταμίες, χορηγείται ταμειακό επίδομα 5% επί του βασικού μισθού
    Στη διαιτητική απόφαση τονίζεται ότι οι εποχιακές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που λειτουργούν μέχρι εννέα μήνες τον χρόνο, υποχρεώνονται να επαναπροσλάβουν το ίδιο προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Εάν υπάρχουν ατομικές συμβάσεις με ευνοϊκότερους όρους αμοιβής από την παρούσα ΔΑ, ισχύουν ως έχουν.
    Του Βασίλη Αγγελόπουλου -Πηγή: www.dikaiologitika.gr