Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Τώρα τι θα κάνουμε χωρίς δηλώσεις;;;

Τώρα τι θα κάνουμε χωρίς δηλώσεις;;;

Δόθηκε και επίσημα για δεύτερη φορά νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις που λήγουν πλέον στις 21/7/2017. Αυτή η δεύτερη παράσταση δόθηκε  διαψεύδοντας  όλες τις δηλώσεις της λογίστριας – φοροτεχνικού και υφυπουργού Οικονομικών, κυρίας Παπανάτσιου, ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση, μάλιστα κουνώντας το δάχτυλο στους λογιστές, ότι δουλεύουν όλα καλά και υπάρχει αρκετός χρόνος πρώτα μέχρι τις 30 Ιουνίου που έληγαν κανονικά οι δηλώσεις ύστερα έως της 17 Ιουλίου και μετά έως της 21 Ιουλίου. Έχουμε  βαρεθεί πλέον να γράφουμε κάθε χρόνο τα ίδια και να γινόμαστε γραφικοί, και κάθε χρόνο να γίνονται καρμπόν τα ίδια πράγματα.

Δεν θα θέλαμε να κάνουμε απολογισμό αυτή την στιγμή, γιατί θα είναι εν θερμώ, αλλά δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε  την παθογένεια  και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  το κράτος για μια ακόμη φορά στο να είναι συνεπές πρώτα το ίδιο ως προς τις δικές του υποχρεώσεις, και ύστερα πόσο  δύσκολο τελικά είναι να υπάρχει συντονισμός από  διαφορετικές  υπηρεσίες που εμπλέκονται για το ίδιο πράγμα. 

Έτσι, αν και  το σύστημα άνοιξε στις αρχές του Απρίλη, οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες , Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Ασφαλιστικά και Επικουρικά Ταμεία, ΟΑΕΔ , ΟΓΑ και λοιπές υπηρεσίες, όχι μόνο άργησαν να ανεβάσουν τα στοιχεία στο Taxisnet, αλλά έστελναν κατά περιόδους  και νέα διαφορετικά και διορθωμένα αρχεία σε σχέση με τα προηγούμενα με αποτέλεσμα να γίνεται ένα αλαλούμ.

Δηλώσεις που είχαν σταλεί να έχουν διαφορετικά στοιχεία και να πρέπει να ξανασταλούν, εκκαθαρίσεις που έβγαιναν την μία έτσι και την άλλη αλλιώς κλπ.

Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν το θέμα των αγροτών. Το τελευταίο αρχείο που ανέβηκε στο taxis από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), με το οποίο γνωστοποιείται στην ΑΑΔΕ ποιοι φορολογούμενοι πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ανέβηκε στις 13 Ιουλίου 2017, μια μέρα πριν από την λήξη της πρώτης παράτασης, και για μια ακόμη φορά άλλαξε τα δεδομένα των  δηλώσεων που είχαν σταλεί.

Ας σταματήσουμε εδώ όμως, όχι ότι δεν θα επανέλθουμε με ένα γενικότερο, και αυστηρότερο, απολογισμό, αλλά θέλουμε να δώσουμε στο σημείωμα μας αυτό άμεσες ειδήσεις για τις προσεχείς μέρες και κινήσεις σας.

Θέλεις να πληρώσεις το κράτος θα πληρώσεις … όμως προμήθεια.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρήκε τον τρόπο να παρουσιάσει στην διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών, και δεν μιλάμε βέβαια για τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Παπανάτσιου αλλά για τους δανειστές – δυνάστες ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε που διοικούν το υπουργείο, μείωση δαπανών.

Πριν λίγα χρόνια το υπουργείο Οικονομικών φόρτωσε στους λογιστές και τα λογιστικά γραφεία ένα τεράστιο κομμάτι από την δουλεία των Δ.Ο.Υ.. Ήταν που ήταν  άμισθοι υπάλληλοι του υπουργείου οι λογιστές – φοροτεχνικοί, απόγιναν. Το κράτος όμως έτσι  έδειξε στην τρόικα, τότε, ότι μείωσε τις δαπάνες του υπουργείου.

Τώρα με Δελτίο Τύπου ο Γενικός Γραμματέας της ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι για να πληρώσεις τις οφειλές σου στο κράτος πρέπει αν θα  πληρώσεις, από τον γκισέ των τραπεζών να  επιβαρύνεσαι  και με  προμήθεια.

Ας αποκωδικοποιήσουμε όμως το Δελτίο Τύπου.       

«Στο πλαίσιο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης δαπανών και της ενίσχυσης της φορολογικής δικαιοσύνης, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ΑΑΔΕ θα καλύπτει πλέον τις προμήθειες μόνο:
·         για συναλλαγές μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, PhoneBanking, ATM, APS)

·         για συναλλαγές που αφορούν πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) των φυσικών προσώπων τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.

Οι λοιπές προμήθειες για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικό κατάστημα θα καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους τους φορολογούμενους.

Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών και τις εκτιμήσεις για το 2017, και δεδομένης της δυναμικής της τάσης των φορολογουμένων προς τη χρήση εναλλακτικών δικτύων και ηλεκτρονικής τραπεζικής, η δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου διαμορφώνεται περί τα 19 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ετησίως. Πλέον, η εν λόγω δαπάνη μειώνεται στα 9 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), επιτυγχάνοντας ετήσια εξοικονόμηση για το Δημόσιο τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.»

Άρα αυτά τα 9 εκατομμύρια ευρώ, πλέον ΦΠΑ, θα φύγουν από την τσέπη των φορολογουμένων, που ως γνωστών τα τελευταία επτά (7) μνημονιακά χρόνια αύξησαν υπέρμετρα τις απολαβές τους, πληρώνονται κανονικά από τις επιχειρήσεις που εργάζονται και έχουν όλοι εργασία μιας και φρόντισε γι’ αυτό πρώτα η ανοησία όλων των κυβερνώντων αλλά κα η τρόικα  (καλά λέμε και καμμιά …… χαζομάρα να περάσει η ώρα).

Πάντως το κράτος θα δείξει ότι είναι καλό παιδί στους διοικητές του, αφού θα μειώσει την κρατική δαπάνη.

Το Δελτίο Τύπου όμως συνεχίζει.

«Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, "Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση και για την απαλλαγή από δαπάνες που επιβαρύνουν αχρείαστα τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων. Η εξοικονόμηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι απελευθερώνει πόρους για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, προς όφελος του συνόλου των πολιτών".»

Τα σχόλια δικά σας!!! (Πως το έλεγε ο παππούς Λένιν. «Εκσυγχρονισμός ίσων εξηλεκτρισμός». Αν ζούσε σήμερα θα το έλεγε «εκσυγχρονισμός ίσων ηλεκτρονικοποίηση». )

Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: