Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Αυστηρές ρήτρες για πληρωμή οφειλών σε ιδιώτες θέτουν σε κίνδυνο τις επόμενες δόσεις

Αυστηρές ρήτρες για πληρωμή οφειλών σε ιδιώτες θέτουν σε κίνδυνο τις επόμενες δόσεις

21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Αυστηρές ρήτρες για πληρωμή οφειλών σε ιδιώτες θέτουν σε κίνδυνο τις επόμενες δόσεις
Της Δήμητρας Καδδά
Η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα -στο και... πέντε- να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την έγκριση εκταμίευσης του πακέτου υπο-δόσεων της δεύτερης αξιολόγησης και αφορούν σε παρεμβάσεις στο επάγγελμα του μηχανικού, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και σε άλλα πεδία.
Ωστόσο, υπάρχουν μία σειρά από νέους, εξαιρετικά ασφυκτικοούς, όρους για την καταβολή των χρηματοδοτήσεων που συνδέονται με την αγορά, δηλαδή με την - έστω σταδιακή έως το καλοκαίρι του 2018 - αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών του κράτους προς συνταξιούχους, προμηθευτές, φορολογούμενους και άλλους ιδιώτες. Ο λόγος για τα "φέσια" τα οποία στο τέλος Απριλίου έφταναν τα 6,5 δισ. ευρώ περίπου...
Το επόμενο μεγάλο κρας τέστ (και ίσως το τελικό) θα γίνει αύριο. Επιχειρείται να εγκριθεί σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου ESM (δηλαδή σε επίπεδο Euroworking Group) που συνεδριάζει εξ αποστάσεως για την καταβολή των δόσεων. Και τούτο για να τελειώσει το θέμα "Ελλάδα" πριν από τη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας, η οποία πλέον είναι επιθυμητό να επικεντρωθεί στη νέα οικονομική "πληγή" της ευρωζώνης που εντοπίζεται στον τραπεζικό τομέα.
Οι νέοι όροι του ESM για την Ελλάδα
Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά σχέδια αποφάσεων, που θα τεθούν εκ νέου αύριο στο τραπέζι του διοικητικού Συμβουλίου του ESM έχουν ήδη τεθεί νέοι όροι, ενώ άλλοι... γράφονται. 
Δεν είναι δεδομένα τα 8,5 δισ. ευρώ. Με τους νέους όρους, τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Είναι το μέγιστο ποσό στο οποίο μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα. Δεδομένο είναι ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα φτάσουν 6,9 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό για εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων αναφορικά με το χρέος και ακόμη 800 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε ένα ξεχωριστό λογαριασμό και θα αφορούν στη μείωση τον οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.
Περισσότερες υποδόσεις. Όσο για τα υπόλοιπα 800 εκατομμύρια ευρώ που απομένουν (από το πακέτο των 8,5 δισ. ευρώ) και αφορούν επίσης στη μείωση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες τελικά δεν θα φτάσουν αναγκαστικά σε 1 υποδόση. Μπορούν να εκταμιευθούν σε μία ή σε περισσότερες από μία υποδόσεις, όπως αναφέρεται στο κείμενο απόφασης.
* Η μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ και το παράθυρο διακράτησης. Το αν θα έρθουν στα κρατικά ταμεία τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ και το πότε αυτό θα γίνει, εξαρτάται από μία νέα ρήτρα που ορίζει ότι θα πρέπει να μειωθούν οι συνολικές οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου κατά 150% σε σχέση με το ύψος της δόσης. Δηλαδή από τα 6,5 δισ. ευρώ περίπου θα πρέπει να μειωθούν σύμφωνα με την απόφαση του ESM κατά 1,2 δισ. ευρώ (σ.σ. δηλαδή κατά 800 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της υπόδοσης και κατά άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ από Κρατικό χρήμα). Και ετσι, η αξία των εκκρεμών οφειλών θα πρέπει να υποχωρήσει σε 5,3 δισ. ευρώ περίπου. Μάλιστα αυτό θα πρέπει να το αποδείξουν οι ελληνικές αρχές στέλνοντας μηνιαίως στοιχεία στον ESM και στα άλλα αρμόδια όργανα της ΕΕ. 
Τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Η παραπάνω νέα ρήτρα (σ.σ. μέχρι σήμερα η Ελλάδα απλά οφείλει να πληρώνει το 80% της δόσης που έχει λάβει χωρίς υποχρέωση δικής της συμμετοχής) σημαίνει ότι το ποσό το οποίο θα πρέπει να ξεπληρώσει η κυβέρνηση ενδεχομένως να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ. Και τούτο διότι με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών το Υπουργείο Οικονομικών οι οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες για το μήνα Μάιο αυξήθηκαν στο μεσοδιάστημα, ειδικά στο σκέλος των επιστροφών φόρου. Αν λοιπόν η κυβέρνηση καταφέρει να αποδείξει στους δανειστές ότι πέτυχε το παραπάνω στόχο, τότε θα δικαιούται να λάβει το επόμενο πακέτο των 800 εκατομμυρίων ευρώ ή έστω ένα μέρος του.
Τέλος χρόνου στις 31 Οκτωβρίου. Είναι εφικτό μετά την 1η Σεπτεμβρίου και το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου η Ελλάδα να λάβει τις επόμενες υποδόσεις. Μετά, αν δεν ληφθεί μία απόφαση παράτασης της διαθεσιμότητας (σ.σ. όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα έτη), τα λεφτά θα επιστρέψουν στο μεγάλο "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ του ESM ή διαφορετικά ο ESM θα επιλέξει να τα διαθέσει σε κάποιο άλλο πεδίο...
Θα τα πάρουν πίσω. Όσον αφορά στην πρώτη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, αν η κυβέρνηση για τρεις συνεχόμενους μήνες δεν καταφέρει να τα διαθέσει επαρκώς (δηλαδή από τα 800 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν στον ειδικό λογαριασμό πάνω από 300 εκατ. ευρώ για 3 μήνες), τότε και πάλι το ποσό αυτό μπορεί να το πάρει πίσω ο ESM και τοποθετώντας το στο αρχικό κεφάλαιο των 86 δισ. ευρώ του δανείου ή μπορεί να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο εκκαθάρισης.
Νέο κείμενο με πρόσθετους όρους. Υπάρχουν και άλλοι όροι σύμφωνα με το κείμενο του ESM οι οποίοι θα αποτυπωθούν στο "acceptance notice", το έγγραφο που θα συνοδεύει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας και την 3η αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση, το τέλος χρόνου για να φτάσουν τα λεφτά των πρώτων υπο-δόσεων στην Αθήνα μπορεί επισήμως να ορίζεται στο τέλος του Ιουλίου αλλά επί της ουσίας τα κρατικά ταμεία τα έχουν ανάγκη το αργότερο την 17η Ιουλίου όταν αρχίζουν οι ανάγκες αποπληρωμής χρέους. Ετσι, επιχειρείται να κλείσουν έως αύριο οι εκκρεμότητες που παραδέχθηκε και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και περιλαμβάνουν επίσης την αποστολή του μνημονίου προς το ΔΝΤ
21

Δεν υπάρχουν σχόλια: