Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Τσακαλώτος: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα έχει συνέχεια με χαμηλότερα επιτόκια

Τσακαλώτος: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα έχει συνέχεια με χαμηλότερα επιτόκια

Τσακαλώτος: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα έχει συνέχεια με χαμηλότερα επιτόκια

Την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αυτή την εβδομάδα θα έχει συνέχεια και θα υπάρξει έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, έκαναν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε δεν είναι σοβαρό να γίνεται σύγκριση της προχθεσινής έκδοσης ομολόγου με την έκδοση που έγινε το 2014 στη βάση του ύψους του επιτοκίου της Ελλάδας σε σχέση με το επιτόκιο άλλων χωρών, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που έχουν βγει από τα μνημόνια.
Η σύγκριση είπε πρέπει να γίνει στη βάση των στρατηγικών που υπάρχουν σήμερα και υπήρχαν το 2014. Η ΝΔ, είπε, θεωρούσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο στη βάση εξωπραγματικών υποθέσεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Λίγους μήνες μετά την έκδοση του 2014, πρόσθεσε, αυξήθηκαν τα επιτόκια, ενώ τώρα τα επιτόκια είναι πιο χαμηλά.
Η δική μας στρατηγική, είπε, βασίζεται στην έξοδο από τα μνημόνια και τη διεκδίκηση μίας ελάφρυνσης του χρέους, προσθέτοντας ότι τα μέτρα για το χρέος θα εξειδικευθούν περαιτέρω και επιτρέψουν τη σοβαρή μείωση των επιτοκίων.
Από την πλευρά του, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι η επιτυχία μίας εξόδου στις αγορές κρίνεται κυρίως από το αν υπήρξε υπερκάλυψη των ζητούμενων ποσών. Από την άποψη αυτή, ήταν επιτυχείς τόσο η πρόσφατη έκδοση όσο και αυτή του Απριλίου του 2014, είπε, σημειώνοντας ότι η έκδοση του Ιουλίου είναι δύο φορές επιτυχής, γιατί σημειώθηκε σε μία περίοδο που είχαν αρχίσει διακοπές στελέχη των επενδυτικών ταμείων και το ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το δεύτερο κριτήριο, συνέχισε, είναι αν η έξοδος έχει συνέχεια. Από την άποψη αυτή, είπε, η έκδοση του 2014 ήταν αποτυχημένη, γιατί δεν είχε συνέχεια. Το επόμενο διάστημα, πρόσθεσε, θα κριθεί αν είναι επιτυχής η δική μας έκδοση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συμβεί αυτό

Δεν υπάρχουν σχόλια: